Artikel

Een moedige reis naar een nieuwe toekomst

7 augustus 2024
Leestijd 4 min

Firas Alabbas (43) maakt in 2015 samen met zijn broers een indrukwekkende reis van Syrië naar Nederland. Ze vluchten voor het regime van Assad en het duurt bijna een maand voor ze hier aan komen. Na anderhalve maand wordt hij met zijn gezin herenigd en inmiddels runt hij samen met zijn vrouw een medisch centrum in Rotterdam. “Ik ben altijd positief en geef nooit op.”

Carrière en familie 

Firas en zijn vrouw kennen elkaar sinds groep 4. “We komen uit hetzelfde kleine dorp waar we samen zijn opgegroeid. We hebben allebei in Aleppo gestudeerd en daarna hebben we ons in hetzelfde ziekenhuis in Damascus gespecialiseerd. Zij als gynaecoloog en ik als KNO-arts.”  In 2012 studeert Firas af, maar door de oorlog in Syrië die in 2011/2012 begint, ziet hij zich genoodzaakt om in 2015 naar Nederland te vluchten. Het feit dat de 3 broers bij elkaar zijn, maakt de reis iets minder zwaar. 

Kleine rubberboot 

Firas vertelt over de reis: “Vanuit Syrië moesten wij eerst naar Turkije reizen en vervolgens naar Griekenland varen. De rubberboot was 5 meter lang en met 30 personen hebben we daar 4 uur op doorgebracht. Het was gevaarlijk, maar we hadden geen keuze.” Vanuit Griekenland reizen ze verder naar Macedonië en Servië, vaak lopend in het donker om niet gezien te worden. Uiteindelijk werden ze met een vrachtwagen naar Nederland gebracht. “Toen we in daar in Arnhem uit kwamen, werden we naar Ter Apel gestuurd met de trein. Daar zijn we toen rond 4 uur ’s nachts in het asielzoekerscentrum aangekomen.” 

Examens en herintreding in de zorg 

“Tot op de dag van vandaag motiveert deze reis me om mijn best te doen in Nederland”, zegt Firas. “Ik ben altijd positief en geef nooit op.” Hij vertelt hoe na anderhalf jaar ook zijn gezin hier naartoe komt en na 3 jaar ook de rest van zijn familie: andere broers, zijn vader en moeder. “Dat we de hele familie hier bij elkaar hebben, doet me beseffen hoeveel geluk we hebben. De situatie in Syrië is nog steeds vreselijk.” Herenigd in Nederland begint een nieuwe uitdaging. Firas start met de voorbereidingen op de examens die hem in staat stellen weer het beroep uit te oefenen dat hij ook in Syrië had. In 2021 wordt hij officieel basisarts en sinds 2022 kan hij hier ook als KNO-arts functioneren.

Firas Allabas
Dankzij OBUA slaagt nu 70-80% van de buitenlandse artsen in één keer, terwijl dat in mijn tijd maar 20-30% was

OBUA: Onderwijs voor Buitenlandse Artsen

Hij vertelt: “Er was destijds geen duidelijke informatie over hoe je je als buitenlandse arts kon voorbereiden op de noodzakelijke toetsen. Met OBUA (Onderwijs voor Buitenlandse Artsen) geven we nu trainingen, webinars en workshops om hier mee te helpen.” OBUA is een stichting die Firas samen met enkele collega's heeft opgericht. “Naast het geven van trainingen in voorbereiding op de examens, ondersteunen we ook bij het vinden van een stage. Dit helpt buitenlandse artsen enorm hun Nederlands en kennis in gezondheid systeem te verbeteren en zich aan te kunnen passen aan de cultuurgebonden zorgomgeving.” Firas vervolgt: “Wat wij nu merken aan de uitslagen van de examens, is dat de meesten direct een BIG-registratie krijgen. 70 tot 80 procent slaagt meteen, terwijl dit in mijn tijd maar 20 tot 30 procent was.”

F&A Medisch Centrum 

Nu werkt Firas met veel plezier als KNO-arts bij zowel het Haaglanden Medisch Centrum als bij F&A MC, het zelfstandig behandelcentrum in Rotterdam dat hij samen met zijn vrouw heeft opgericht. Hij heeft grote plannen om het medisch centrum uit te breiden. “Mijn vrouw werkt daar nu als basisarts en maakt bijvoorbeeld pret-echo’s voor zwangere vrouwen. Haar doel is om deze momenten speciaal en geruststellend te maken, waarbij ze haar medische expertise en empathie inzet om een warme en veilige omgeving te creëren. We hopen dat haar specialisme straks ook wordt erkend, zodat zij haar werk als gynaecoloog kan voortzetten. Met OBUA lukte dit tot nu toe nog niet, maar via deze oproep willen we graag in contact komen met mensen die ons hierbij kunnen helpen.” 

firas en zijn vrouwDe vrouw van Firas hoopt haar specialisatie erkend te krijgen om haar werk als gynaecoloog voort te zetten. Wie kan helpen?

Meer weten?

OBUA is winnaar van het VvAA Fonds 2024 en ontving daarom een schenking van € 4.500. Met dit bedrag wil OBUA vooral het administratieve werk verlichten, hun website beheren en lesmateriaal verbeteren. 

Op OBUA.nl vind je de procedure die buitenlandse artsen moeten volgen om een BIG-registratie te behalen. Voor meer informatie over OBUA en beelden uit het familiefotoarchief van Firas, kijk je naar deze video:

Bekijk video

Meer lezen?

Bart Janknegt
8 januari 2025
Leestijd 1 min

2025: samenwerken aan de zorg van morgen

2025 staat voor ons, net als de afgelopen 100 jaar, in het teken van samenwerking.

Xander van Es
23 december 2024
Leestijd 4 min

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

9 december 2024
Leestijd 2 min

Dit zijn de zorgbestuurders van de toekomst

Deze talenten hebben zich met elkaar ontwikkeld als bestuurder in de zorg van de toekomst.

28 november 2024
Leestijd 4 min

Wardell Amerika: leefstijl ­als persoonlijke missie

Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen