Blog

Onzekere tijden voor de zorg door einde zzp-inzet

12 november 2024
Leestijd 3 min

Artikel verschenen op 12 november j.l. in Het Financieele Dagblad - Het einde van het handhavingsmoratorium plaatst zorginstellingen en -professionals voor een groot dilemma. De afgelopen jaren groeide namelijk een diepgewortelde cultuur van zzp-arbeidsrelaties, schrijven Danka Stuijver en Erik van Dam. 

Na bijna negen jaar uitstel kondigde de Belastingdienst begin september aan vanaf 1 januari 2025 te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit heeft grote gevolgen voor de zorg, die op dit moment – in verband met een structureel personeelstekort – flink leunt op zzp’ers voor de zorgverlening.

Eerder dit najaar door de Tweede Kamer aangenomen moties over deze hervatting van de handhaving zouden voor een ‘zachte landing’ moeten zorgen, met gerichte handhaving, coulance voor onbewuste overtreders en het behoud van modelovereenkomsten. In de praktijk bieden deze maatregelen vooral schijnoplossingen voor zowel zorginstellingen als zelfstandige zorgverleners.

Veel onduidelijkheid

Gerichter handhaven betekent niet dat men de zorg overslaat. Coulance zou in theorie een verzachtende werking kunnen hebben voor niet-bewuste overtreders, maar in de praktijk gaat het niet primair om boetes: vooral naheffing van sociale premies hangt als zwaard van Damocles boven de samenwerking. Dit loopt op tot aanzienlijke bedragen. Voor zorgaanbieders met krappe marges is die kostenpost moeilijk te veroorloven.

Het grootste probleem is de onduidelijkheid over de criteria waarmee de Belastingdienst gaat oordelen of er sprake is van een dienstbetrekking of zelfstandigheid – en dan vooral hoe de fiscus zich een eindoordeel vormt. Dit creëert onzekerheid: hoe moeten zorginstelling en zelfstandigen hun arbeidsrelaties daarmee inschatten?

Dan de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten voor het werken buiten dienstbetrekking. De kans is aanzienlijk dat een belastinginspecteur bij een bezoek oordeelt dat partijen niet volgens het gebruikte model werken, waardoor het alsnog waardeloos blijkt. In de zorgsector, waar flexibiliteit een vereiste is vanwege de onregelmatige vraag naar zorg, leidt deze vaagheid tot angst en onzekerheid.

Geen alternatieven

Instellingen en zelfstandigen moeten zich voorbereiden op het einde van het handhavingsmoratorium. De diepste zorg is dat het afgelopen jaren opgebouwde zzp-systeem wordt aangepakt, zonder dat er werkbare alternatieven voorhanden zijn. Want hoewel er nadelen te noemen zijn over de gegroeide afhankelijkheid van zzp’ers in zorginstellingen, de realiteit is dat zij hard nodig zijn om de dagelijkse bezetting rond te krijgen.

De zorg kan simpelweg niet van de één op de andere dag zonder zzp’ers, zonder dat kwaliteit en toegankelijkheid in het gedrang komen. Zo vreest de ggz dat handhaving instellingen zal dwingen om over te stappen op – duurdere – detachering, dan wel het verkleinen of sluiten van afdelingen per 2025.

‘Eerst meer duidelijkheid en pas dán handhaven op schijnzelfstandigheid in de zorg’

Had de sector zich beter moeten voorbereiden? Wellicht, maar daar was wel duidelijkheid voor nodig – en die is er dus vooralsnog niet. De lange periode zonder handhaving leidde zo tot een nieuwe, diepgewortelde, cultuur van zzp-arbeidsrelaties.

De zorgsector staat voor een duivels dilemma: doorgaan met zzp’ers en handhaving afwachten, of kiezen voor een ingewikkeld alternatief op een krappe arbeidsmarkt. De realiteit laat zien dat er zelfs twee maanden voor het einde van het handhavingsmoratorium onvoldoende structurele oplossingen zijn. Het onduidelijke zzp-beleid komt de zorgsector en de patiënten straks duur te staan, en pleiten voor méér helderheid vanuit de overheid voordat de handhaving op schijnzelfstandigheid van start gaat.

Bron: Het Financieele Dagblad, gepubliceerd op 12-11-2024

Over de auteurs

Danka Stuijver

Huisarts, bestuurslid VvAA en columnist Volkskrant

Erik van Dam

Senior adviseur kennismanagement

erik.van.dam@vvaa.nl

Meer lezen?

Begeleiding en ondersteuning van een zieke werknemer tijdens verzuim en re-integratie
6 januari 2025
Leestijd 3 min

Al een verplicht verzuim­protocol in uw prak­tijk?

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit moet elke werkgever een verzuimbeleid met verzuimprotocol hebben.

30 december 2024
Leestijd 3 min

Handhaving wet DBA en toekomst huisartsen­zorg

Huisarts Isabel van Hövell-Ullman over de aangescherpte handhaving van wet DBA en de toekomst van huisartsenzorg

Verloskundige en zzp'er geeft uitleg aan toekomstige ouders
24 december 2024
Leestijd 4 min

Handhavingsplan 2025 geeft opdrachtgevers en zzp’ers nauwelijks extra ruimte

Het Handhavingsplan van de Belastingdienst houdt rekening met moties, maar biedt weinig extra ruimte.

Xander van Es
23 december 2024
Leestijd 4 min

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen