Bureaucratie boven patiëntenzorg?
Een machtiging: een formele toestemming die tandartsen moeten verkrijgen van zorgverzekeraars voordat bepaalde behandelingen kunnen worden uitgevoerd en vergoed. In theorie een goed systeem om kosten te beheersen en onnodige zorg te voorkomen. In de praktijk? Steeds vaker een bureaucratische hindernis die de tandarts weghoudt van waar het echt om draait: patiëntenzorg.
Machtigingseisen: doelgericht of doorgeslagen?
Dat er maatregelen nodig zijn om kosten te beheersen en fraude tegen te gaan, daar is iedereen het over eens. Maar de machtigingseisen zouden gericht moeten zijn op uitzonderlijke en complexe gevallen. In plaats daarvan zien tandartsen een explosieve groei in administratieve rompslomp. Sinds 1 januari zijn er opnieuw zorgverzekeraars met een stortvloed aan nieuwe en uiteenlopende eisen. Vooral preventieve behandelingen voor kinderen liggen onder vuur – terwijl uit onderzoek blijkt dat juist preventie essentieel is voor een gezonde mond. Hoe valt dit te rijmen?
Knelpunten stapelen zich op
Tandartsen worden geconfronteerd met een wildgroei aan wisselende eisen per verzekeraar, standaardafwijzingen zonder duidelijke onderbouwing en adviseurs die moeilijk bereikbaar zijn. Dit leidt ertoe dat zorgverzekeraars steeds vaker op de stoel van de behandelaar gaan zitten, waardoor het vertrouwen in de expertise van tandartsen onder druk komt te staan.
Het is tijd voor minder regels, meer vertrouwen en daarmee meer #zininzorg
Oplossingen blijven uit
De regeldruk in de zorg staat al jaren ter discussie. Rapporten en dialogen bevestigen keer op keer hetzelfde beeld: de administratieve last is te groot en een eenduidige aanvraagprocedure zou veel problemen oplossen. Maar ondanks deze heldere conclusie blijft structurele verandering uit. Met als gevolg dat zorgverleners en patiënten juist méér bureaucratie en vertraging ervaren.
Tijd voor actie
Dat de KNMT genoodzaakt is een meldpunt te openen, is een dieptepunt. Dit is hét signaal dat de sector de grens bereikt heeft. Het is tijd om bureaucratie te verminderen en de focus te verleggen naar wat écht belangrijk is: de gezondheid en het welzijn van patiënten. Het is tijd voor minder regels, meer vertrouwen en daarmee meer #zininzorg.
Over de auteur
Daniëlle Boonzaaijer
Tandarts-endodontoloog n.p., penningmeester Vereniging VvAA
Meer lezen?
Onzichtbare vervuilers in de zorg
Ise Lau onderzocht tijdens haar master geneeskunde hoe vervuilend ziekenhuizen eigenlijk zijn.
'Meer zeggenschap voor verpleegkundigen'
Kinderverpleegkundige en VvAA-lid Maureen Leeuwangh pleit voor meer zeggenschap voor verpleegkundigen.
De vraag van vandaag
Zorgprofessionals verdienen soms minder dan een McDonald’s-medewerker. Tijd om daar iets aan te doen.
Medische aansprakelijkheid: Het Oogziekenhuis kiest voor VvAA
Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de medische aansprakelijkheidsverzekering ondergebracht bij VvAA.