Blog

Een aanrijding, wat nu? Deze zaken zijn van belang

7 september 2023
Leestijd 2 min

Betrokken zijn bij een aanrijding. Het kan ons allemaal gebeuren. Het afhandelen van een schade betekent veel regelwerk. Om de schade zo vlot mogelijk af te handelen én om achteraf niet voor verrassingen komen te staan, zijn een aantal zaken van belang.

botsing auto's

Aanrijdingsformulier

Het is belangrijk om direct na een ongeval samen met de tegenpartij een aanrijdingsformulier in te vullen. Spreek liever niet af om het schadeformulier op een later tijdstip thuis in te vullen. Het gebeurt helaas regelmatig dat betrokkenen deze afspraak niet nakomen of dat de andere partij achteraf een andere lezing heeft van wat er is gebeurd.

Via het aanrijdingsformulier kunnen de betrokken partijen gegevens met elkaar uitwisselen en kan de toedracht van de aanrijding worden vermeld. Dit is later van belang omdat verzekeraars op basis van deze gegevens beoordelen wie aansprakelijk is voor de aanrijding.

Geen formulier ingevuld

En wat nu als partijen geen aanrijdingsformulier hebben ingevuld? Als de tegenpartij de schade netjes bij zijn verzekeraar meldt en uit deze melding blijkt dat hij aansprakelijk is, dan is er uiteraard geen probleem. Doet hij dat niet, dan ligt dat anders. U zult dan de betrokkenheid en aansprakelijkheid van de tegenpartij moeten aantonen. In de praktijk valt dit nog wel eens tegen. Bewijs zal dan moeten worden geleverd door bijvoorbeeld verklaringen van getuigen, foto’s, camerabeelden of een proces-verbaal van de politie.

Tips

We zetten een aantal tips voor u op een rij:

  • Zorg dat er altijd een aanrijdingsformulier in de auto ligt.
  • Vul beiden de voorzijde van het formulier in op een rustige en veilige plek. Doet dit na de aanrijding ter plekke met de tegenpartij.
  • Zet kruisjes bij de vakjes onder toedracht die van toepassing zijn en maak een situatieschets
  • Vergeet niet om het formulier te ondertekenen (beide partijen). Tenzij u het niet eens bent met wat de tegenpartij heeft ingevuld. Vermeld dat dan op de voorzijde. Iedereen kan vervolgens een deel van het formulier meenemen. De achterzijde kunt u thuis invullen voordat u het naar uw verzekeraar toestuurt.
  • Vermeld altijd gegevens van getuigen als die er zijn, die zijn later mogelijk toch van belang
  • Maak foto’s van de situatie na de aanrijding, als dat mogelijk is.
  • Weigert de tegenpartij het aanrijdingsformulier in te vullen? Bel dan de politie en maak een foto van het kenteken van de auto van de tegenpartij.

Ongeluk tussen fietsers

Een aanrijdingsformulier is ook handig als er een ongeluk plaatsvindt tussen fietsers. Grote kans dat u dit niet per se bij u heeft op dat moment. Neem bij het uitwisselen van gegevens geen genoegen met alleen een (voor)naam en telefoonnummer. De praktijk leert dat sommige partijen niet meer reageren of u blokkeren. Wij kunnen de schade dan eenvoudigweg niet verhalen.

Over de auteur

Diane van Beek

Jurist

diane.van.beek@vvaa.nl

Expertises

  • Letselschade
  • Verkeersrecht

Vragen?

Bent u betrokken bij een auto-ongeluk, neem dan contact op met de Juridische servicedesk van VvAA Legal. 

Juridische servicedesk
030 247 49 99
Bel ons

Meer lezen?

9 juli 2024
Leestijd 4 min

Informed consent: waarom het zo belangrijk is

Een jonge vrouw krijgt na een behandeling aan haar nek door een manueel therapeut een herseninfarct.

Regelgeving rond duurzaamheid en gevolgen voor zorgorganisaties
24 juni 2024
Leestijd 5 min

Regelgeving duur­zaam­heid: wake-up call voor zorg­organisaties

Wat zijn gevolgen van wetgeving rond duurzaamheid voor uw zorgorganisatie? VvAA Legal geeft tips op het congres ‘Duurzame en circulaire zorg’ op 12 juni 2024.

12 juni 2024
Leestijd 6 min

AI-systemen voor medische doeleinden? Dit zegt de wet

Artificial Intelligence (AI) heeft de potentie om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en de werkdruk te verlichten.

16 mei 2024
Leestijd 7 min

Aansprakelijkheid bij AI-implemen­tatie: risico's en verplichting­en

Artificial Intelligence (AI) heeft de potentie om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en de werkdruk te verlichten.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen