Een aanrijding, wat nu? Deze zaken zijn van belang
Betrokken zijn bij een aanrijding. Het kan ons allemaal gebeuren. Het afhandelen van een schade betekent veel regelwerk. Om de schade zo vlot mogelijk af te handelen én om achteraf niet voor verrassingen komen te staan, zijn een aantal zaken van belang.
Aanrijdingsformulier
Het is belangrijk om direct na een ongeval samen met de tegenpartij een aanrijdingsformulier in te vullen. Spreek liever niet af om het schadeformulier op een later tijdstip thuis in te vullen. Het gebeurt helaas regelmatig dat betrokkenen deze afspraak niet nakomen of dat de andere partij achteraf een andere lezing heeft van wat er is gebeurd.
Via het aanrijdingsformulier kunnen de betrokken partijen gegevens met elkaar uitwisselen en kan de toedracht van de aanrijding worden vermeld. Dit is later van belang omdat verzekeraars op basis van deze gegevens beoordelen wie aansprakelijk is voor de aanrijding.
Geen formulier ingevuld
En wat nu als partijen geen aanrijdingsformulier hebben ingevuld? Als de tegenpartij de schade netjes bij zijn verzekeraar meldt en uit deze melding blijkt dat hij aansprakelijk is, dan is er uiteraard geen probleem. Doet hij dat niet, dan ligt dat anders. U zult dan de betrokkenheid en aansprakelijkheid van de tegenpartij moeten aantonen. In de praktijk valt dit nog wel eens tegen. Bewijs zal dan moeten worden geleverd door bijvoorbeeld verklaringen van getuigen, foto’s, camerabeelden of een proces-verbaal van de politie.
Tips
We zetten een aantal tips voor u op een rij:
- Zorg dat er altijd een aanrijdingsformulier in de auto ligt.
- Vul beiden de voorzijde van het formulier in op een rustige en veilige plek. Doet dit na de aanrijding ter plekke met de tegenpartij.
- Zet kruisjes bij de vakjes onder toedracht die van toepassing zijn en maak een situatieschets
- Vergeet niet om het formulier te ondertekenen (beide partijen). Tenzij u het niet eens bent met wat de tegenpartij heeft ingevuld. Vermeld dat dan op de voorzijde. Iedereen kan vervolgens een deel van het formulier meenemen. De achterzijde kunt u thuis invullen voordat u het naar uw verzekeraar toestuurt.
- Vermeld altijd gegevens van getuigen als die er zijn, die zijn later mogelijk toch van belang
- Maak foto’s van de situatie na de aanrijding, als dat mogelijk is.
- Weigert de tegenpartij het aanrijdingsformulier in te vullen? Bel dan de politie en maak een foto van het kenteken van de auto van de tegenpartij.
Zo meldt u schade
Verzamel alle gegevens
U heeft een botsing of aanrijding gehad met een andere weggebruiker. Dit noemen we tweezijdige schade. Er is dus een tegenpartij betrokken bij het ongeluk.
Vul ter plekke met de tegenpartij het Europees aanrijdingsformulier in. Onderteken het formulier, maar alleen als u het eens bent met wat er is ingevuld. Met deze gegevens kunnen wij de aansprakelijkheid beoordelen.
Meld uw schade online
Dit kan 24/7 online, bijvoorbeeld bij Vive, onze virtuele assistent. Maar ook in MijnVvAA en via WhatsApp. Wat u zelf het prettigst vindt. In alle gevallen nemen wij na uw melding binnen 1 tot 3 werkdagen contact met u op.
Ongeluk tussen fietsers
Een aanrijdingsformulier is ook handig als er een ongeluk plaatsvindt tussen fietsers. Grote kans dat u dit niet per se bij u heeft op dat moment. Neem bij het uitwisselen van gegevens geen genoegen met alleen een (voor)naam en telefoonnummer. De praktijk leert dat sommige partijen niet meer reageren of u blokkeren. Wij kunnen de schade dan eenvoudigweg niet verhalen.
Over de auteur
Vragen?
Bent u betrokken bij een auto-ongeluk, neem dan contact op met de Juridische servicedesk van VvAA Legal.
- Juridische servicedesk
- 030 247 49 99
Meer lezen?
Regionale samenwerking, netwerkzorg en passende zorg: is mededinging het probleem?
Regionale samenwerking: het motto van het IZA. Is mededinging of concurrentie een struikelblok voor netwerkzorg? Jurist Arie Kreule (VvAA Legal) over de regels.
AI in de zorg: wat doet u met patiëntgegevens?
Artificial Intelligence (AI) biedt grote voordelen in de zorg, maar roept ook belangrijke vragen op over veiligheid en wetgeving.
Geannuleerde vakantievlucht? Hier heeft u recht op
De kans bestaat dat de luchtvaartmaatschappij uw vlucht schrapt of vlak voor vertrek annuleert. Dit zijn uw rechten.
Fusies rond ziekenhuizen: wat moet u weten?
Fusies van ziekenhuizen, van medische staf en Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB), combi-coöperaties. De expert van VvAA Legal over de juridische impact.