Wil jij de zorg [Ont]Regelen?

Het Roer Moet Om en VvAA zoeken 10 jonge heldere denkers voor de denktank [Ont]Regel De Zorg. Periode: augustus tot eind november 2017. Iets voor jou?


Actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) en VvAA willen administratieve lastendruk in kaart brengen. De Argumentenfabriek begeleidt dit project.

We zoeken tien jonge heldere denkers voor de 
Denktank (Ont)Regel de Zorg

voor de periode van augustus tot eind november 2017

UPDATE: De sluitingstermijn is voorbij. We hebben veel respons gekregen, hartelijk dank daarvoor! 
 
Als lid van de denktank doe je vier maanden lang onderzoek naar onzinnige administratie in de zorg. Je geeft inzicht in de huidige tijdsbesteding aan administratie en je doet verbetervoorstellen waar patiënten de vruchten van plukken. Je wordt intensief begeleid, ontvangt een vergoeding en krijgt de kans jouw bevindingen (en jezelf) te presenteren aan een brede groep stakeholders in de gezondheidszorg. Tijdens een schrapconferentie in november 2017 presenteer je samen met de andere leden van de denktank je bevindingen aan tweehonderd bestuurders, denkers en professionals in de zorg. 

 

Ben jij de gedroomde kandidaat?

We zoeken daadkrachtige, creatieve en representatieve kandidaten die zoveel mogelijk van de onderstaande wensen vervullen:
  • Hbo of academisch werk- en denkniveau of bijna afgestudeerd 
  • Affiniteit met onderzoek
  • Analytische vaardigheden
  • Een nieuwsgierige houding en een creatieve geest
  • Teamspeler
  • Sterk ontwikkeld taalgevoel en een vlotte pen
  • Sociaal vaardig
  • Beschikbaar van 1 augustus tot en met 30 november 2017 voor vier dagen in de week, op maandag tot en met donderdag.


Wat moet je nog meer weten?

Je werkt vanuit het VvAA-kantoor in Utrecht (Papendorp) en zal regelmatig het land in gaan voor interviews, soms ook in de avonduren. Je brengt je eigen laptop/tablet en telefoon mee. De denktank start op dinsdag 1 augustus 2017 met een intensief inwerk- en trainingsprogramma van twee weken. Het is belangrijk dat je al deze dagen aanwezig bent.  


Wat levert meedoen aan de denktank je op?

Je levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van een maatschappelijk probleem met als uiteindelijke doel meer tijd voor de patiënt. Je ontvangt hiervoor een denktank-vergoeding van 500 euro per maand, plus vergoeding voor gemaakte reis- en onkosten. Je krijgt een training van De Denkacademie. De Argumentenfabriek begeleidt je gedurende het project in het concreet formuleren van vragen en activiteiten, in het samenwerken en in het vertalen van de bevindingen naar een eindproduct. In korte tijd leer je veel over administratieve lasten in de zorg, vanuit verschillende gezichtspunten. Je breidt je netwerk uit en doet relevante werkervaring op in een zeer professionele werkomgeving. Aan het einde van het traject sta jij samen met andere jonge talenten op het podium om de bevindingen en inzichten te presenteren aan een groot en invloedrijk publiek onder wie politici en belangrijke spelers uit de zorg.

Wat vragen wij van je in de selectieprocedure?

Wij willen graag weten hoe jij aankijkt tegen de opdracht voor de denktank en de rol die jij erin kunt spelen. Daarom vragen wij niet alleen een motivatie en cv van je, maar ook een aanvullende opdracht: Zoek een voorbeeld van bureaucratie in de zorg (krantenartikel, tweetje o.i.d.) en beschrijf aan de hand daarvan in maximaal driehonderd woorden welke vragen jij over dit bericht hebt, wat je zou willen onderzoeken, waarom dat relevant is en voor wie.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 21, 22 en 23 juni (ronde 1) en op 27, 28 en 29 juni (ronde 2). Houd deze data dus vrij.

Ga je solliciteren?

De sluitingstermijn (maandag 19 juni 2017 om 9 uur) is verstreken. We hebben veel respons gekregen, hartelijk dank daarvoor! 
Heb je nog vragen? Bel dan met Marit Lüschen via 020 58 956 20  of stuur een mailtje naar 

Rinske Leemeijer: rinske@argumentenfabriek.nl.  


logo Het Roer Moet Om
Breed gesteund actiecomité met als kernpunten: gelijkwaardigheid tussen zorgverlener en verzekeraar, samenhang door samenwerking, meer vertrouwen in de zorgverlener als professional en minder bureaucratie.


in samenwerking met:


Logo VvAA
Ledenorganisatie en dienstverlener voor 120.000 zorgprofessionals in Nederland.


Argumentenfabriek
Helpt mensen en organisaties helder na te denken over complexe vraagstukken door het visualiseren van informatie en heeft als missie ‘helder denken voor een betere toekomst’


Volg ons op Facebook:

FacebookOntRegelDeZorg

Experts van de Argumentenfabriek:


Kees Kraaijeveld is filosoof, psycholoog en publicist. Als medeoprichter en directeur van de Argumentenfabriek heeft Kees talloze denkopdrachten begeleid en instrumentarium ontwikkeld voor gestructureerde en geïnspireerde denksessies.Suzanne Weusten is psycholoog en oprichter van De Denkacademie, het opleidingsinstituut van De Argumentenfabriek. Ze was daarvoor 25 jaar werkzaam als journalist, onder andere als hoofdredacteur van Psychologie Magazine en lid van de hoofdredactie van de Volkskrant. Suzanne verzorgt de trainingen en zal de denktankleden alle kneepjes bijbrengen van helder en gestructureerd denken. 


Gertrude van Driesten is gezondheidswetenschapper en master of public health. Als senior zorg begeleidt zij opdrachtgevers in het helder nadenken over uiteenlopende gezondheidszorgvraagstukken. Gertrude is vanuit De Argumentenfabriek projectleider voor de denktank en eerste aanspreekpunt voor de leden van de denktank.

 
MaritMarit Lüschen
is Kaartenmaker bij De Argumentenfabriek. Hiervoor werkte ze bij de Kafkabrigade waar ze zich bezighield met het bestrijden van onnodige bureaucratie bij de overheid. Marit is bestuurslid bij FUTUR, het landelijk netwerk voor jonge ambtenaren. Marit begeleidt de denktankleden bij hun onderzoek. 

IngridIngrid Doude van Troostwijk
is Kaartenmaker bij De Argumentenfabriek. Ze heeft ruime ervaring met het begeleiden en structureren van ingewikkelde vraagstukken. Ze schreef mee aan het boek ‘Zó werkt de zorg in Nederland’ en ontwikkelde verschillende keuzehulpen voor patiënten. Ingrid begeleidt de denktankleden bij hun onderzoek.
 

Achtergrond

Het Roer Moet Om en VvAA richten denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ op

8 juni 2017 - Hoeveel tijd zijn zorgverleners precies kwijt aan administratie? Welke impact heeft dat op de tijd voor de patiënt en op de werkmotivatie van zorgverleners? En welke mogelijkheden zijn er om de administratiedruk te verminderen? Dat zijn de belangrijkste vragen waarover de denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ zich de komende maanden gaat buigen. Initiatiefnemers Het Roer Moet Om (HRMO) en VvAA zoeken hiervoor tien jonge denkers en doeners met verschillende achtergronden.

Schrappen en verbeteren

Zorgverleners in Nederland hebben hun handen vol aan administratie. Ze houden steeds minder tijd over voor waar het in de zorg om gaat: de patiënt. De administratiedruk wordt door allerlei zaken veroorzaakt. Politieke keuzes, wetgeving, zorgverzekeraars, protocollen en normen van de eigen beroepsverenigingen en toezichthouders. De balans is zoek. Het is tijd om krachten te bundelen om het tij te keren. Niet lijdzaam afwachten maar daadwerkelijk in actie komen.

Peter de Groof, huisarts en een van de initiatiefnemers van HRMO: “In de zorg werken uitstekend opgeleide professionals. Slimme, betrokken mensen. Als ze werk moeten doen dat niet zinnig is en dat niet bijdraagt aan kwaliteit voor de patiënt, dan moet je ingrijpen: schrappen wat niet bijdraagt aan betere zorg en op een simpele manier verbeteringen aanbrengen in de zorg. Het is de hoogste tijd om met alle betrokken partijen vast te stellen welke regels en procedures overbodig zijn en welke echt nodig zijn voor een goede gezondheidszorg.” Lees verder