Onnodige regels in de zorg aanpakken

Het Roer Moet Om gaat in samenwerking met VvAA onzinnige regels in de zorg aanpakken. Via een denktank die zich over de administratiedruk en de zin en onzin van regels buigt. En hopelijk samen met u! Helpt u mee (ont)regelen? 


(Ont)Regel de Zorg: samen administratiedruk terugdringen 


Zorgverleners in Nederland hebben hun handen vol aan administratie. Ze houden steeds minder tijd over voor waar het in de zorg om gaat: de patiënt. De balans is zoek.

De administratiedruk wordt door allerlei zaken veroorzaakt. Politieke keuzes, wetgeving, zorgverzekeraars, protocollen en normen van de eigen beroepsverenigingen en toezichthouders. Het is tijd om krachten te bundelen om het tij te keren. Niet lijdzaam afwachten maar daadwerkelijk in actie komen.

Daarom startte Het Roer Moet Om (HRMO) in samenwerking met VvAA een beweging die zich primair richt op het terugdringen van (onzinnige) administratie en registratie. Deze beweging is zorgbreed, want het schrappen van regels is alleen zinvol in samenhang en samenwerking met alle beroepsgroepen. 

Wat gaan we doen?

Vanaf 1 augustus 2017 is de denktank (Ont)Regel de Zorg gestart, onder begeleiding van de Argumentenfabriek.

OntRegelDeZorg
Wat gaan zij doen?
 
•           Administratie in kaart brengen. Wat is zinnig en wat onzinnig? 
•           Interviews houden met experts/belangrijke stakeholders en zorgverleners uit de eerste- en tweedelijnszorg en de GGZ
•           Analyses maken van alle verzamelde inzichten en rubriceren
 

Hoe kunt u helpen? 

Praktijkvoorbeelden

Deel uw voorbeelden van zinnige(!) en onzinnige administratie en stuur deze naar ontregeldezorg@vvaa.nl. Wat maakt de knelpunten zichtbaar? Hebt u ook een oplossingsrichting?
 
We verzamelen alle input, die we deels publiceren in Arts en Auto en op Facebook/OntRegeldeZorg. Ook de denktank kan baat hebben bij uw bijdragen! 
 

Onderzoeksgegevens zijn welkom!

Deed u eerder onderzoek over dit onderwerp? We ontvangen graag de resultaten. Op naar een gezamenlijke beweging die minder belasting van zorgverleners en meer tijd voor patiënten creëert! 

Bloggen

Wilt u bloggen? Leden met een vlotte pen die zich over dit onderwerp willen buigen, zijn van harte welkom! 

Mail uw bijdrage

logo Het Roer Moet Om
Breed gesteund actiecomité met als kernpunten: gelijkwaardigheid tussen zorgverlener en verzekeraar, samenhang door samenwerking, meer vertrouwen in de zorgverlener als professional en minder bureaucratie.


in samenwerking met:


Logo VvAA
Ledenorganisatie en dienstverlener voor 120.000 zorgprofessionals in Nederland.


Argumentenfabriek
Helpt mensen en organisaties helder na te denken over complexe vraagstukken door het visualiseren van informatie en heeft als missie ‘helder denken voor een betere toekomst’


Volg ons op Facebook:

FacebookOntRegelDeZorg

Experts van de Argumentenfabriek:


Kees Kraaijeveld is filosoof, psycholoog en publicist. Als medeoprichter en directeur van de Argumentenfabriek heeft Kees talloze denkopdrachten begeleid en instrumentarium ontwikkeld voor gestructureerde en geïnspireerde denksessies.Suzanne Weusten is psycholoog en oprichter van De Denkacademie, het opleidingsinstituut van De Argumentenfabriek. Ze was daarvoor 25 jaar werkzaam als journalist, onder andere als hoofdredacteur van Psychologie Magazine en lid van de hoofdredactie van de Volkskrant. Suzanne was vier jaar bestuurslid van de Nationale Denktank. Ze verzorgt de trainingen en zal de denktankleden alle kneepjes bijbrengen van helder en gestructureerd denken. 


Gertrude van Driesten is gezondheidswetenschapper en master of public health. Als senior zorg begeleidt zij opdrachtgevers in het helder nadenken over uiteenlopende gezondheidszorgvraagstukken. Gertrude is vanuit De Argumentenfabriek projectleider voor de denktank en eerste aanspreekpunt voor de leden van de denktank.

 
MaritMarit Lüschen
is Kaartenmaker bij De Argumentenfabriek. Hiervoor werkte ze bij de Kafkabrigade waar ze zich bezighield met het bestrijden van onnodige bureaucratie bij de overheid. Marit is bestuurslid bij FUTUR, het landelijk netwerk voor jonge ambtenaren. Marit begeleidt de denktankleden bij hun onderzoek. 

IngridIngrid Doude van Troostwijk
is Kaartenmaker bij De Argumentenfabriek. Ze heeft ruime ervaring met het begeleiden en structureren van ingewikkelde vraagstukken. Ze schreef mee aan het boek ‘Zó werkt de zorg in Nederland’ en ontwikkelde verschillende keuzehulpen voor patiënten. Ingrid begeleidt de denktankleden bij hun onderzoek.
 

Achtergrond

Het Roer Moet Om en VvAA richten denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ op

8 juni 2017 - Hoeveel tijd zijn zorgverleners precies kwijt aan administratie? Welke impact heeft dat op de tijd voor de patiënt en op de werkmotivatie van zorgverleners? En welke mogelijkheden zijn er om de administratiedruk te verminderen? Dat zijn de belangrijkste vragen waarover de denktank ‘(Ont)Regel de Zorg’ zich de komende maanden gaat buigen. Initiatiefnemers Het Roer Moet Om (HRMO) en VvAA zoeken hiervoor tien jonge denkers en doeners met verschillende achtergronden.

Schrappen en verbeteren

Zorgverleners in Nederland hebben hun handen vol aan administratie. Ze houden steeds minder tijd over voor waar het in de zorg om gaat: de patiënt. De administratiedruk wordt door allerlei zaken veroorzaakt. Politieke keuzes, wetgeving, zorgverzekeraars, protocollen en normen van de eigen beroepsverenigingen en toezichthouders. De balans is zoek. Het is tijd om krachten te bundelen om het tij te keren. Niet lijdzaam afwachten maar daadwerkelijk in actie komen.

Peter de Groof, huisarts en een van de initiatiefnemers van HRMO: “In de zorg werken uitstekend opgeleide professionals. Slimme, betrokken mensen. Als ze werk moeten doen dat niet zinnig is en dat niet bijdraagt aan kwaliteit voor de patiënt, dan moet je ingrijpen: schrappen wat niet bijdraagt aan betere zorg en op een simpele manier verbeteringen aanbrengen in de zorg. Het is de hoogste tijd om met alle betrokken partijen vast te stellen welke regels en procedures overbodig zijn en welke echt nodig zijn voor een goede gezondheidszorg.” Lees verder