Verhoging van de huurprijs bij praktijkruimte: mag dit?
De laatste tijd krijgen we veel vragen over voorgenomen huurverhogingen. Wat zijn de regels eigenlijk? In veel gevallen is deze flinke huurverhoging toegestaan en zijn er geen juridische middelen om hiertegen op te treden. In dit artikel leggen wij graag uit hoe dit zit.
Praktijkruimte
Het gaat specifiek om bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a van het Burgerlijk Wetboek (BW). Dat is een ruimte die geen woonruimte is en ook geen publiek toegankelijk pand van waar producten of diensten direct worden geleverd (zoals een winkel, restaurant of afhaaldienst). Praktijkruimtes en andere aan gezondheidszorg gerelateerde ruimtes vallen meestal onder artikel 7:230a BW.
Afspraken in de huurovereenkomst
In de wet zijn er geen regels voor (verhoging van) de huurprijs voor deze huurconstructies. Partijen mogen onderling afspraken maken en doen dit vaak bij het aangaan van de huurovereenkomst. Er wordt meestal gebruikgemaakt van of aansluiting gezocht bij een standaard modelhuurovereenkomst voor praktijkruimte, opgesteld door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). We zien dat in de meeste huurovereenkomsten een zogeheten huurindexeringsclausule is opgenomen. Zo ook in het door de ROZ opgestelde model. Artikel 4.5 (in oudere modellen kan dit artikelnummer afwijken) van het model voor bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW vermeldt:
4.5 De huurprijs wordt jaarlijks per ... voor het eerst met ingang van … aangepast overeenkomstig artikelen 17.1 t/m 17.3 van de algemene bepalingen
Huurindexering
De algemene bepalingen beschrijven vervolgens hoe de huurprijs wordt gewijzigd. Daarbij is aansluiting gezocht bij de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. Op de website van het CBS kunt u de nieuwe huurprijs berekenen. In artikel 17.1 (bij de modelversie van de ROZ uit 2015) staat uitgewerkt welke gegevens u moet invullen bij die berekening.
Kern van het probleem
Doordat aansluiting is gezocht bij de consumentenprijsindex, is de indexering van de huurprijs gekoppeld aan de Nederlandse inflatiecijfers. Dit brengt ons dan ook tot de kern van het probleem: bij hoge inflatie zal de huurprijs harder stijgen. Een verhoging van de huur van uw praktijkruimte is dus toegestaan. De inflatie is het afgelopen jaar opgelopen tot een piek van 14,5% in september 2022. Deze hoge inflatiecijfers kunnen in veel gevallen een flinke indexering van de huurprijs verklaren.
We helpen u graag
In dit artikel las u wanneer de huurprijs van uw praktijk verhoogd mag worden en wanneer niet. Twijfelt u in uw situatie? Neem contact op met onze Juridische Service Desk.
- Juridische Service Desk
- 030 247 49 99
- VvAA Legal
- Juridisch advies
Meer lezen?
Verval van vakantiedagen? Werkgever moet werknemer informeren
Voordat wettelijke vakantiedagen komen te vervallen, moet de werkgever de werknemer hier over informeren.
E-health: wat verandert er en wat moet u weten?
Steeds meer zorgverleners gebruiken e-health, vaak zonder de juridische aspecten vooraf goed te regelen.
Zekerheid en flexibiliteit van zorg onder druk
De handhaving op schijnzelfstandigheid zet de flexibele schil onder druk om de zorgkwaliteit te garanderen.
Ontevreden patiënten: over klacht, claim en tuchtrecht
Wat kan een patiënt doen bij onvrede over zorgverlening? Wat kun je als zorgverlener doen?