Interview Elise en Irene
Financiële adviesservice
Klant: Elise
"Mijn maat ging met pensioen en zou uit de maatschap gaan stappen. Dat was voor mij aanleiding om mijn kansen, mogelijkheden en uitdagingen met VvAA gaan bespreken. Ik zag nogal op tegen alle administratieve dingen en het uitzoeken daarvan. Maar Irene loodste mij er makkelijk doorheen. Ik werd goed meegenomen in alles en heb inzicht gekregen in wonen, werken, gezin en pensioen. De toekomst dus."
Elise is huisarts met een praktijk, waar zij ongeveer elf jaar werkt. Ze is gestart als waarnemer/zzp’er en is nu ruim 5 jaar lid van de maatschap. "Toen mijn maat met pensioen wilde, ben ik met mijn man in gesprek gegaan over de gevolgen daarvan. Want je gaat dan toch nadenken over je financiële situatie, zoals: hoe kunnen we op termijn de studie van onze kinderen (die nu 9, 7 en 2 jaar zijn) betalen? De vraag was niet alleen hoe we er nu voorstaan, maar ook hoe dat later gaat. Verder ging mijn AOV-premie omhoog; ook daar wilde ik naar laten kijken. Mijn AOV liep bij Movir, via Sibbing. Daar ben ik als zzp’er ooit terechtgekomen. Maar ik had niet veel binding met Sibbing. Alle praktijkverzekeringen waren al bij VvAA ondergebracht. Daar was het contact prettig en persoonlijk, dus wilde ik ook voor de AOV in gesprek gaan met VvAA", vertelt Elise.
Veel gemakkelijker dan gedacht
Elise vond het lastig om naast de drukte van het werk en het gezin óók nog te moeten nadenken over de financiële zaken. "Ik zag op tegen alle administratieve dingen en het uitzoeken daarvan. Ik kies dan gemakkelijk voor struisvogelpolitiek: de kop in het zand steken. Maar Irene was heel helder en heeft me echt geholpen. Ze stelde heel gerichte, concrete vragen. Dat maakte het verzamelen van de benodigde gegevens eveneens makkelijk."
Wat levert financieel advies op?
Het advies heeft Elise veel inzicht gegeven. "Je krijgt een duidelijk beeld van hoe je ervoor staat. De bevestiging dat ik er goed voorsta, vond ik heel prettig. Daarnaast heb ik van Irene veel goede handreikingen en tips gekregen om ook over andere dingen na te denken. Bijvoorbeeld: wat over een paar jaar de gevolgen zijn van dingen die ik nu doe. Daar zie ik echt de meerwaarde van zo’n advies. Overigens vond ik het ook fijn dat Irene nuances aanbracht. Ze liet me zien dat ik sommige dingen gerust later nog kan doen. Het hoeft niet allemaal nu direct geregeld te worden. Volgend jaar gaan we namelijk weer samen in gesprek om alles te evalueren. Het is fijn om alvast naar de toekomst te kijken en te weten wat ik er nu al aan kan doen’, besluit Elise. ‘Het heeft me houvast en zekerheid gegeven. Ik kan het iedereen aanraden."
Adviseur: Irene
"In mijn huidige functie als financieel adviseur voor de financiële adviesservice kijk ik met de klant vooral naar de situatie bij overlijden, de situatie bij arbeidsongeschiktheid, het pensioen, de hypotheek en de vermogenspositie. Ik ben altijd bezig met integraal advies. En met maatwerk, want geen enkele klant is hetzelfde. Dat vind ik juist uitdagend."
Financieel adviseur Irene D’hous werkt bijna 16 jaar bij VvAA. "Ik werk graag voor VvAA omdat ik de doelgroep (para)medici heel interessant vind’, vertelt ze. ‘In wisselende functies heb ik ruime ervaring opgedaan met allerlei financiële producten, met name voor pensioen, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Dat komt me als financieel adviseur voor de financiële adviesservice natuurlijk goed van pas. Mijn kennis over expiraties bijvoorbeeld - het vrijvallen van het geld dat binnen de lijfrente is gespaard voor pensioen - zet ik in bij pensioenadvies. Ik kan klanten vakkundig adviseren welke pensioenuitkering zij het best kunnen aanschaffen in hun specifieke situatie."
Alle financiële vragen met elkaar verbinden
Irene zoekt graag naar oplossingen die nauw aansluiten bij de persoonlijke wensen en mogelijkheden van haar klant. "Veel adviezen bevatten een productadvies, variërend van een overlijdensrisicoverzekering (OVR) of arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) tot bijvoorbeeld pensioen en vermogen. Hierbij kijk ik naar het totaalplaatje. Arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden bijvoorbeeld hangen nauw met elkaar samen. Binnen de Persoonlijke financiële adviesservice kan ik integraal advies bieden voor deze drie gebeurtenissen. Voorheen konden we als adviseur alleen deeloplossingen bieden. Nu ik de klant bij alle vraagstukken kan helpen, in samenhang met elkaar, kan ik klanten veel beter ontzorgen. Juist het onderling verbinden van de verschillende situaties en oplossingen heeft veel meerwaarde voor de klant."
Wat heeft Irene voor Elise gedaan?
"Elise kwam onder meer bij ons binnen omdat zij haar AOV bij VvAA wilde onderbrengen, in plaats van bij Sibbing. Ik heb haar advies gegeven. Ook heb ik de dekking van haar AOV aangepast aan haar huidige situatie en wensen. Door de verzekering bovendien over te hevelen naar De Amersfoortse, bespaarde zij ook nog eens premie. Tijdens ons AOV-gesprek begon Elise over haar zorgen rond pensioenopbouw. Zij is zelf huisarts; haar partner heeft geen eigen inkomen en pensioenopbouw. Elise wilde graag weten wat de impact hiervan is op haar toekomstige situatie. Daarom heb ik haar ook een gedegen pensioenadvies gegeven. Vervolgens hebben we ook over de ORV gesproken. Zo hebben we het hele traject voor financiële adviesservice gestart, om volledig inzicht in haar financiële situatie te krijgen. Alles hangt immers met elkaar samen. Arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld beïnvloedt namelijk ook de hoogte van het pensioen. Dat was een echte eyeopener voor Elise. Ook vond ze het heel prettig dat ze nu één aanspreekpunt heeft. Volgend jaar spreek ik haar weer en hoeft zij niet opnieuw haar verhaal te doen. Dat is een fijn gevoel."
Meer informatie?
Met de financiële adviesservice maken wij samen met u de balans op, monitoren continu de ontwikkelingen en sturen zo nodig bij.