Goed geregeld voor uw nabestaanden
Financiële adviesservice
Goed geregeld
Nadenken over uw overlijden is geen leuk of vrolijk onderwerp. Bovendien staat u middenin het leven. Toch is het goed om te bedenken wat de financiële gevolgen zijn van een voortijdig overlijden. Blijven uw partner en eventuele kinderen goed verzorgd achter? Kunnen zij in het huis blijven wonen? Wij nemen u mee in de stappen die u kunt zetten om de zaken goed te regelen voor uw nabestaanden.
Bij samenwonen zelf zaken regelen
De wet heeft niet zonder meer iets geregeld voor mensen die gaan samenwonen. Regelt u niets en een van u overlijdt, dan gaan het vermogen en de bezittingen van de overleden partner naar de wettelijke erfgenamen. In eerste instantie zijn dat de kinderen. Zijn er geen kinderen, dan gaat de erfenis naar de ouders, eventuele broers of zussen of zelfs neven en nichten. Bij een gezamenlijke koopwoning kan de achtergebleven partner door de familie verzocht worden het huis te verlaten.
Samenlevingscontract en testament
Om deze situaties te voorkomen, is het verstandig een samenlevingscontract op te laten maken. In een samenlevingsovereenkomst wordt vastgelegd van wie welke spullen zijn en wat gezamenlijk bezit is. Dat geldt ook voor eventuele schulden. Via een zogeheten verblijvingsbeding blijft alles wat samen is opgebouwd, dus ook een eventuele koopwoning, in bezit van de langstlevende partner. Privébezittingen gaan wel naar de wettelijke erfgenamen. Wilt u dat (een deel van) de privébezittingen ook naar uw partner gaat, dan laat u dat vastleggen in een testament.
Meer geregeld met geregistreerd partnerschap en huwelijk
Wanneer u trouwt of uw partnerschap laat registreren, dan is er automatisch een aantal rechten en plichten geregeld. Als er geen andere afspraken worden gemaakt, geldt de wettelijke gemeenschap van goederen (vanaf 2018 de ‘beperkte gemeenschap van goederen’). U erft na een overlijden automatisch van elkaar. Een eventuele koopwoning is gezamenlijk bezit en valt dan toe aan de achterblijvende partner.
Overlijdensrisicoverzekering
De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering is de belangrijkste garantie dat uw nabestaanden kunnen blijven wonen in het huis waaraan ze gewend zijn. Dat kan bijvoorbeeld door met die uitkering een deel van de hypotheekschuld af te lossen. Maar denk ook aan geld dat de nabestaanden ter beschikking krijgen om extra kosten op te vangen zoals kinderopvang of inkomensverlies te compenseren. Dat kan in een toch al hectische en verdrietige periode wel zo fijn zijn.
Kruislings verzekeren
De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering wordt gezien als onderdeel van de nalatenschap als de premie is betaald door de verzekerde zelf. Wanneer een andere persoon dan de verzekerde de premie betaalt, kan dit worden voorkomen. Bij een verzekering op twee levens wordt daarom vaak gekozen voor ‘kruislings verzekeren’. Deze constructie werkt alleen niet bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen, omdat hier het vermogen wordt gedeeld.
Vragen of advies
Heeft u vragen over het afdekken van het financiële risico na overlijden? Of wilt u hulp bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering? Uw persoonlijk financieel adviseur staat voor u klaar.
- Financiële adviesservice
- 030 247 40 51