Bij het voorkomen en verkorten van (kort) verzuim helpt het u soms om creatief te denken. Denk niet te star, maar sta open voor oplossingen. U krijgt er ook nog eens loyaliteit van uw medewerkers voor terug!
Voorkomen van verzuim
Verhoog de weerbaarheid van uw medewerkers door activiteiten die erop gericht zijn de individuele belastbaarheid van uw medewerkers op peil te houden of te vergroten. Duurzame inzetbaarheid kan bijvoorbeeld worden vergroot door:
- inzetten van vakinhoudelijke bijscholing wanneer bepaalde competenties tekort schieten.
- medewerkers ontwikkelen op het vlak van stresspreventie, assertiviteit en/of timemanagement.
- inzetten van loopbaanontwikkeling van medewerkers, bijvoorbeeld via persoonlijke ontwikkelplannen en het aanbieden van scholing.
- specifieke aandacht geven aan groepen medewerkers met een verhoogd uitvalrisico (bijvoorbeeld oudere medewerkers, jonge ouders, allochtone medewerkers, mensen die boventallig worden).
Wanneer u het gevoel heeft dat uw medewerker opgebrand is, kunt u hem of haar bijvoorbeeld een paar dagen met verlof sturen, U kunt afspreken de helft van de vakantiedagen voor uw rekening te nemen. Of merkt u dat verzuim het gevolg is van problemen met kinderopvang thuis, los dat dan bijvoorbeeld op door iemand te laten thuiswerken of te schuiven met werktijden.
Zorg als werkgever of leidinggevende voor terugkerende momenten waarop het thema duurzame inzetbaarheid (met onderwerpen als werkdruk, ontwikkeling, disbalans en stress) op de agenda staat. Hierdoor wordt dit een vanzelfsprekend onderwerp en wordt het uit de taboesfeer gehaald.
Beperken van verzuimduur
Bespreek met een zieke medewerker wat hij of zij nog wél kan. Werkgevers en werknemers hebben bij een verzuimmelding vaak vooral oog voor wat niet meer kan. Nodig de medewerker uit op de werkvloer voor een kop koffie om te bespreken wat nog wel kan. Iemand met een gebroken voet hoeft niet per se thuis te zitten, totdat hij of zij uit het gips is. Misschien kan hij/zij met een collega meerijden of vanuit huis werken. Desnoods kunt u zorgen dat de medewerker gehaald of gebracht wordt. Het zo snel mogelijk weer betrekken bij het werk en aanwezigheid op de werkvloer is ook in het belang van de medewerker zelf. Hij of zij blijft zo op de hoogte en betrokken bij wat er speelt.