Artikel

De winst van goed vergaderen: betere besluiten, minder frustratie en een geaccrediteerde methode

7 februari 2024
Leestijd 3 min

Hoe denken uw medewerkers over de vergadercultuur in uw zorgorganisatie? Zijn overleggen effectief, onmisbaar, een zegen of juist een last? Bereiken ze hun doel? We vergaderen veel, maar het loont de moeite om na te denken over hóe we dat doen en te bespreken wat er beter kan. Een training voor effectief vergaderen helpt daarbij.

Winst van goed vergaderen

Uit onze incompany trainingen blijkt dat goed vergaderen een issue is in allerlei zorgorganisaties. Van ziekenhuizen tot huisartsen- en paramedische praktijken. Van Raad van Bestuur en maatschappen tot vakgroepen en afdelingen. In alle lagen blijkt effectief vergaderen niet zo eenvoudig.

Toegespitst op uw organisatie of team

Het voordeel van een vergadertraining met uw eigen bestuur, vakgroep of team is dat de training wordt toegespitst op uw specifieke behoefte. “De incompany training is volledig op maat. VvAA stelt de vraag en het doel van tevoren met een intake vast”, vertelt Paulien Schwencke. Zij is een van de teamcoaches en trainers bij VvAA. “Het mooie is, dat het draagvlak voor nieuwe vergaderafspraken altijd groot is na zo’n training. Want je hebt ter plekke met elkaar goed besproken wat het beste werkt. Dan wil je dat ook invoeren en uittesten.”

Praktische aanpak met expert

Dat is meteen een oefening in besluitvorming, onder begeleiding van een ‘vergaderexpert’. “Tijdens een incompany training werken we op een praktische manier aan de vraagstukken die op tafel komen. Het team ervaart dit als heel positief, omdat in korte tijd kwaliteiten en valkuilen in de vergaderstijl van het team naar boven komen.” De trainer helpt om afspraken te maken en geeft handvatten, die het team in de dagelijkse praktijk kan toepassen om vergaderingen beter te laten verlopen.

Drs. Claartje Samson-Corbeij MBA, hoofd ziekenhuisapotheek St Jansdal
Een effectieve training, met praktische handvatten. Een aantal zaken hebben we direct kunnen doorvoeren, een ander deel moet in de cultuur raken. Hierdoor is niet alleen onze vergadermethodiek verbeterd, maar ook het gesprek over vergaderen weer in gang gezet. Het blijft toch een continu proces.

Vergaderirritaties

In de training wordt gekeken naar wat goed gaat én naar de gedeelde ergernissen over het vergaderen. “Naast de gezamenlijke doelen die we voor de training vaststellen, halen we ook de vergaderirritaties op. Meestal worden die breed gedeeld binnen het team, of in elk geval door de meesten herkend. Zaken zoals te veel uitweiden of afdwalen, het ontbreken van besluitvaardigheid of een te volle agenda met alle gevolgen van dien… Daar ga je mee aan de slag.”

Specifiek voor de zorg

Het team oefent met eigen actuele agendapunten. Dat levert vaak mooie resultaten op: betere besluiten, minder frustraties binnen het team en meer tijd voor de patiënt. De trainers kennen de zorgsector goed en herkennen specifieke knelpunten. Met hun ervaring geven ze inzicht in oorzaken en impact. Zo is de zorgprofessional gericht op het welzijn van de patiënt en opgeleid om te handelen. Maar hij neemt zelden de tijd om met collega's stil te staan bij hoe men er zelf in zit. Paulien: “Te oplossingsgericht vergaderen kan leiden tot besluiten die niet breed worden gedragen. Ook het ontbreken van heldere gezamenlijke doelen of visie kan gedoe opleveren in het overleg.”

Hoe kunnen wij uw organisatie helpen?

Onze training Effectief vergaderen in de zorg is één van de VvAA Incompany trainingen en biedt ontwikkeling op maat. Teamcoaching bundelt deze trainingen. Het is een beproefde methode om meer dan alleen de vergadereffectiviteit aan te pakken. “Vaak plannen teams een vervolg op de vergadertraining, waarbij ze met begeleiding van dezelfde teamcoach dieper ingaan op onderwerpen als de gezamenlijke doelstelling, rolverdeling, nakomen van afspraken, ruimte voor autonomie en de onderlinge dynamiek. Het begrip en vertrouwen in teams neemt hierdoor toe en dat voorkomt gedoe.”

Accreditatiepunten

We bieden deze incompany training van een dagdeel vrij van btw én met accreditatiepunten aan. Een mooi aanvullend voordeel. Paulien: “Onze ervaring is dat, ook voordat er punten werden toegekend, de vergadertraining als heel waardevol wordt ervaren door de verkregen inzichten en afspraken.”

Meer weten?

We helpen u graag. Heeft u, bijvoorbeeld voor uw maatschap, vakgroep of bestuur een vraag over deze incompany training vergaderen of teamcoaching of wilt u meteen een incompany training boeken? Neem dan contact op met VvAA Opleidingen en teamcoaching via 030 601 63 53 of teamcoaching@vvaa.nl.

Bekijk opleidingen en teamcoaching

Meer lezen?

9 juli 2024
Leestijd 4 min

Aangrijpende verhalen en ingrijpende therapievormen

Ricardo Trinidad (44) is promovendus en volgt de opleiding tot klinisch psycholoog in het Amsterdam UMC.

8 juli 2024
Leestijd 2 min

Een ontmoet­ing met Nice Nailante Leng'ete in Kenia

Tijdens haar bezoek aan Kenia ontmoet VvAA Legal directeur Sigrid Stevens mensenrechtenactiviste Nice Nailante Leng'ete en bezoekt ze A Nice Place.

8 juli 2024
Leestijd 2 min

Herstel stimuleren met gezamen­lijke maaltijd­en

Zin in Zorg-ambassadeur Lynn Derks deelt haar ervaring met het eerste gezamenlijke ontbijt voor chirurgische patiënten in het VieCuri Medisch Centrum.

Jan van Setten tijdens de VvAA masterclass zorgmanagement
21 juni 2024
Leestijd 3 min

Verbeter leiderschap, samenwerking en innovatie in de zorg

Leiderschap, samenwerking en innovatie. Hoe vertaalt u ze als leidinggevende naar de dagelijkse praktijk?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen