Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis
Bent u op zoek naar een huis? Dan wilt u natuurlijk precies weten wat uw financiële speelruimte is. Zeker in deze oververhitte woningmarkt. Daarvoor is het hypotheekgesprek. Welke hypotheekgesprekken heeft u tijdens uw zoektocht naar een woning? Graag zetten we dit voor u op een rij.
Stap 1: Het eerste hypotheekgesprek
Het eerste, vaak gratis en vrijblijvende, hypotheekgesprek gebruikt u om inzicht te krijgen in hoeveel u kunt lenen en wat uw maandlasten dan zullen zijn. Dat is belangrijk, want de woningmarkt dwingt u om snel te kunnen reageren. Aan het eind van het hypotheekgesprek weet u wat uw maximale hypotheek is.
Vragen bij uw eerste hypotheekgesprek
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
In het hypotheekgesprek kijkt u met de hypotheekadviseur naar uw inkomen, schulden en een eventuele woning die u verkoopt. Vraag ook naar de extra hypotheekruimte voor verduurzaming van uw huis. - Wat worden mijn maandlasten?
In uw hypotheekgesprek krijgt u te horen wat uw bruto- en netto-maandlasten ongeveer gaan worden. Bepaal van te voren wat u maandelijks kunt of wilt betalen. - Wat zijn de voorwaarden?
Elke geldverstrekker hanteert eigen voorwaarden. Vraag naar de specifieke criteria en zorg dat u weet welke documenten u allemaal moet aanleveren bij een volgend hypotheekgesprek.
Stap 2: Op zoek naar een huis
Na uw eerste hypotheekgesprek gaat u op zoek naar uw droomhuis. Beslis of u een aankoopmakelaar in de arm wilt nemen. Blijf ook na de teleurstelling van een afgewezen bod denken in mogelijkheden. Zijn er buurten of huizen die u eerder heeft weggestreept? Kunt u met een verbouwing toch uw woonwensen realiseren? Hoe flexibeler u bent, hoe groter uw kans op succes.
Via VvAA krijgt u wél een hypotheek
Wist u dat het voor zorgprofessionals niet altijd makkelijk is om een hypotheek te krijgen? Zeker als u een tijdelijk contract heeft, net gestart bent als waarnemer of pas bent toegetreden tot een maatschap. Bij VvAA Hypotheekadvies kijken we naar uw verwachte inkomensgroei en krijgt u eerder een hypotheek.
Stap 3: Bod geaccepteerd. Uw volgende hypotheekgesprek
Gefeliciteerd, uw bod is geaccepteerd! U gaat uw volgende hypotheekgesprekken in. Nu gaat u betalen voor het hypotheekadvies en de hypotheekaanvraag. U tekent een overeenkomst van opdracht met uw hypotheekadviseur en levert alle benodigde informatie aan. Uw volgende hypotheekgesprekken gaan als volgt:
- Uw hypotheekadviseur gaat aan de slag met alle gegevens over uw inkomen, schulden en de waarde en hypotheek van een eventuele huidige woning. Bent u zzp’er of zelfstandige? Dan worden ook uw bedrijfsgegevens meegenomen.
Tip: Bedenk of u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wilt afsluiten. - In een hypotheekgesprek bespreekt u uw situatie, wensen en toekomstplannen. U krijgt een adviesrapport met een voorstel voor de hypotheek die het beste bij u past.
Tip: Weet u nu al dat u uw hypotheek later wilt verhogen, dan kunt u dit laten opnemen in het hypotheekvoorstel. Dit heet een verhoogde inschrijving. - Gaat u akkoord met het voorstel? Dan regelt de hypotheekadviseur de hypotheekaanvraag. U krijgt een overzicht van alle documenten die de hypotheekverstrekker nodig heeft. Meestal duurt het zo’n 6 tot 8 weken voordat uw aanvraag is goedgekeurd.
Tip: Laat uw huis op tijd taxeren. Uw hypotheek kan nooit hoger zijn dan de waarde van uw huis.
Stap 4: Uw hypotheek is goedgekeurd
Goed nieuws. De hypotheekgesprekken hebben de hypotheek opgeleverd die u wilde. Het belangrijkste is dat u naar de notaris gaat voor de transportakte van uw huis en om de hypotheekakte op te stellen en te laten inschrijven. Na de overdracht bent u de trotse bezitter van uw nieuwe woning. En vergeet niet uw woonverzekeringen (opstalverzekering en inboedelverzekering) te checken en/of af te sluiten. Veel woonplezier!
Meer lezen?
Koester uw goede voornemens
Eenvoudig om te bedenken, maar lastig om mee aan de slag te gaan. Bekijk de 5 sleutels tot succes.
Zo voorkomt u schade door winterweer
Winters weer kan voor problemen zorgen voor uw woning of als u de weg op gaat. Ontdek onze tips voor een goede voorbereiding.
Pensioenbedrag ineens: meer keuze, maar ook risico's
Vanaf 1 juli 2025 kunt u mogelijk een bedrag van uw pensioen, bij ingang van uw pensioendatum, ineens opnemen. Wat zijn uw voordelen en waar moet u op letten?
Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2024
De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Wat betekent dat voor u?