Emotionele verwerking van een medisch incident
Een medische fout, calamiteit of incident raakt altijd de patiënt. Maar ook voor de zorgverlener die erbij betrokken is, kan het heel belastend zijn. Om te voorkomen dat het blijvend invloed uitoefent op uw handelen en welzijn, is het van belang hier bij stil te staan.
Ruimte voor verwerking
Stress, angst voor herhaling, flashbacks, onzekerheid over het functioneren. Het zijn enkele symptomen van zorgverleners na een impactvolle gebeurtenis. Wordt hier weinig of te laat aandacht aan besteed, dan leidt dat vaak tot meer defensieve zorg, minder bevlogenheid en andere carrièrekeuzes. Door tijdig stil te staan bij wat er is gebeurd en wat dat met u doet, biedt u ruimte voor verwerking. Pas op de plaats maken, in plaats van de natuurlijke neiging volgen om ‘gewoon’ door te gaan.
Iemand om mee te praten
Soms is het voldoende om te praten met een collega of het thuisfront. Hebt u meer behoefte aan professionele hulp? Dan kunt u een beroep doen op peer support. Dit is professionele ondersteuning door een getrainde (externe) collega na een incident of calamiteit. Maar ook na andere impactvolle gebeurtenissen, zoals agressie op de werkvloer.
Dat je geraakt wordt tijdens je werk, kan juist onderdeel zijn van je professionele groei
In ziekenhuizen en grotere instellingen is peer support vaak binnen de organisatie geregeld. Is dat bij u niet het geval, of voelt het veiliger in gesprek te gaan met een peer support-coach buiten uw organisatie, dan kunt u contact opnemen met een onafhankelijke peer support-coach.
Wat doet een peer support-coach?
Een peer support-coach kent de ‘normale reacties op abnormale gebeurtenissen’. Vaak is hij of zij werkzaam in hetzelfde vakgebied. Via één of meer gesprekken achterhalen jullie samen wat er nodig is om de gebeurtenis te verwerken en u weer in balans te brengen. VvAA werkt met onafhankelijke peer support-coaches met ruime ervaring in de gezondheidszorg.
Hoe VvAA kan helpen
Zoekt u professionele ondersteuning na een incident of calamiteit? Kijk dan voor meer informatie en onze coaches op VvAA Peer Support.
Vragen?
Neem voor meer informatie over hulp bij emotionele verwerking contact met ons op. Wij helpen u graag. De Juridische servicedesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.
- Juridische servicedesk
- 030 247 49 99
- Website
- Juridische helpdesk
Meer lezen?
Hoe bereidt student farmacie Xander van Es zich voor op het vak?
Xander van Es is tweedejaars masterstudent farmacie, hoe bereidt hij zich voor op het vak?
Dit zijn de zorgbestuurders van de toekomst
Deze talenten hebben zich met elkaar ontwikkeld als bestuurder in de zorg van de toekomst.
Wardell Amerika: leefstijl als persoonlijke missie
Neuroloog Wardell Amerika opende een zorgcentrum in Zwolle. Focus: integrale zorg voor chronische aandoeningen. Wat drijft hem?
IFMS: van verplichting naar verlichting
IFMS is verplicht voor elke medisch specialist. Met deze stappen brengt u uw IFMS-herregistratie vlot en zorgeloos op orde.