Onze beschouwing van aangepast zorgplan

VvAA is in eerste instantie voorzichtig positief over het feit dat minister Schippers er alsnog voor kiest het grondrecht van burgers om zelf zijn of haar zorgverlener te kiezen, in stand te laten. Of is het nieuwe 'Zorgplan' een kwestie van 'andere verpakking, zelfde inhoud'?

Vrije artsenkeuze?

De vrije artsenkeuze onder druk

Waarom is vrije keuze belangrijk?

De Tweede Kamer wil bezuinigen op de zorguitgaven en heeft daarvoor een pakket maatregelen afgesproken. Zorgverzekeraars krijgen meer taken en verantwoordelijkheden. In ruil daarvoor krijgen zij meer mogelijkheden om keuzes voor patiënten te beïnvloeden. Onder andere door te bepalen welke zorgverlener of instelling een patiënt kan kiezen. Zo kan het gebeuren dat de patiënt straks niet meer bij de zorgverlener naar keuze terecht kan omdat de zorgverzekeraar hiermee geen contract heeft.

Gevolgen voor u als zorgverlener

De vertrouwensrelatie tussen u en uw patiënten zal onder druk te staan komen te staan. En u moet kiezen: wie wel en wie niet te behandelen? Daarnaast beïnvloeden zorgverzekeraars uw werkzaamheden steeds meer, omdat zij straks bepalen wie zij contracteren. 

  

VvAA adviseur Anouk van Loon VvAA

Maak een afspraak met een adviseur

Hebt u een vraag over de vrije artsenkeuze? Of wilt u meer weten over de acties die VvAA hiervoor doet? 
Bel 030 247 47 89 of vul het contactformulier in.

Tweede Kamer
5 redenen om de petitie te tekenen
Keuzes VvAA
Het belang van vrije artsenkeuze
Twitter
Twitter mee via #vrijeartsenkeuze