Inloggen

5 tips voor een effectief coachingsgesprek

Hoe kunt u medewerkers en patiënten ondersteunen bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen? En hoe stimuleert u iemand in het nemen van eigen verantwoordelijkheid? Coachingsvaardigheden zijn hierbij een onmisbaar hulpmiddel. Zowel in de samenwerking met collega’s als met patiënten.

Wilt u uw eigen coachingsvaardigheden aanscherpen om vaardiger om te gaan met deze vragen? Bekijk dan alvast de volgende tips voor een effectief coachingsgesprek.

 5 tips:

  1. Zorg dat het gesprek plaatsvindt in een rustige omgeving. Dus liever niet op een drukke werkvloer of in een kantine en trek voldoende tijd uit voor het gesprek. Probeer rust uit te stralen en zorg voor een ontspannen sfeer.

  2. Neem een OEN-houding aan: wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Luister zonder oordeel naar de ander.

  3. Stel korte, open, directe vragen. Dus niet "Had je dat anders kunnen aanpakken?" maar "Hoe had je dat anders kunnen aanpakken?" Andere voorbeelden van open vragen zijn: "Wat was er aan de hand bij ....? Welke dingen hebben daarmee te maken? Hoe pak je dat aan?"

  4. Blijf vragen, vragen én doorvragen tot je samen de kern te pakken hebt. Trek dan ook niet te snel conclusies en geef geen advies, hoe goedbedoeld dat advies ook is.

  5. Waardeer stiltes en verbreek ze niet. Het kan zijn dat de ander een voorbeeld zoekt, naar woorden zoekt of hersteltijd nodig heeft. In een begeleidingsgesprek is een stilte waardevol en hoeft deze niet door de ander gevuld te worden.
Wilt u onder begeleiding van een ervaren trainer aan de slag met uw eigen coachingsvaardigheden? Volg dan onze training Coachingsvaardigheden.
Foto van trainer Martine Timmermans

Trainer Martine Timmermans heeft jarenlange ervaring met het begeleiden en coachen van zorgverleners. 

"Mijn stijl is gebaseerd op het zo snel mogelijk tot de kern komen. Wat zijn uw verwachtingen? Daar sluit ik op een dusdanige manier op aan dat u het écht snapt, de vertaalslag naar uw eigen situatie kan maken en daarna zoveel mogelijk kan oefenen.”