Artikel

Duidelijkheid over verzoeken vanuit gemeenten: dit is de rol van de huisarts

  • 8 februari 2023
  • Leestijd 1 min

Huisartsen krijgen regelmatig verzoeken van patiënten om verklaringen in te vullen die vanuit gemeenten worden gevraagd. Maar wat is uw rol eigenlijk? We zetten de regels voor u op een rij.

Huisarts behandelt patiënt in praktijkruimte

Voorbeelden

Patiënten kunnen vanuit gemeenten verschillende verzoeken doen. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld vragen om een verklaring van de huisarts om aan te tonen dat het leveren van een extra 'grijze container' nodig is. Dit kan nodig zijn als een patiënt veel afval heeft door het gebruik van incontinentie- of stomamateriaal. Een ander veelvoorkomend voorbeeld is een medische verklaring om urgentie te krijgen voor een woning.

De rol van de huisarts

Maar wat moet u als huisarts met deze verzoeken? 'Gemeenten kunnen niet vragen om dergelijke (medische) verklaringen door de huisarts in te laten vullen. Conform de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) geeft een behandelend arts namelijk geen geneeskundige verklaring af over zijn eigen patiënt', zo meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een geneeskundige verklaring is een schriftelijke oordeel over de (medische) geschiktheid of ongeschiktheid van een patiënt om bepaalde dingen wel of niet te doen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging
Dergelijke verklaringen mogen dus alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts

Toch een medische verklaring nodig?

Als de gemeente een medische verklaring nodig heeft voor het verstrekken van een voorziening of in verband met het verlenen van urgentie, kan deze een gecontracteerde GGD-arts of een medisch adviseur (arts) raadplegen. Dergelijke verklaringen mogen dus alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging. Deze arts kan vervolgens, met toestemming van de patiënt, de huisarts benaderen voor de nodige medische informatie. Vanwege het beroepsgeheim mag u als huisarts geen informatie verstrekken aan een niet-medicus.

Vragen?

Heeft u vragen over verzoeken of klachten? Wij helpen u graag. De Juridische servicedesk is bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Juridische servicedesk
030 247 49 99
Bel ons

Meer lezen?

Verpleegkundigen lopen door de gang van een ziekenhuis
Wet- en regelgeving??
Wet- en regelgeving
17 mei 2023
  • 17 mei 2023
  • Leestijd 3 min

Zonder horizontaal en verticaal vertrouwen gaat het IZA niet werken

We mogen trots zijn op het IZA. Een compliment aan alle partijen is op zijn plek, maar er is vertrouwen nodig voor een goede uitvoering.