Blog

Verkiezingsuitslag en coalities: wat betekent dit voor de zorg?

 • 23 november 2023
 • Leestijd 7 min

Het waren ongekend spannende verkiezingen. Niet eerder maakten 4 partijen kans de grootste partij te worden op basis van de laatste peilingen. Maar natuurlijk is de laatste stem aan de kiezer en die heeft gekozen. Wat betekent dit voor de zorg?

Op basis van de uitslag lijken dit de meest logische formaties te zijn:

 • Een kabinet over rechts met VVD, NSC, BBB en PVV: samen goed voor 88 zetels. Dit kabinet kan ook rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Veel hangt af van de bereidheid van partijen om afstand te doen van uitspraken tijdens de campagne, waarin zowel VVD als NSC hebben aangegeven niet in een kabinet 'onder Wilders' te willen plaatsnemen.
 • Een coalitie vanuit het ‘midden’ met NSC, VVD, GL/PVDA en D66: samen goed voor 78 zetels, maar geen meerderheid in de Eerste Kamer. Deze coalitie lijkt niet direct voor de hand te liggen, gezien eerdere uitspraken van VVD en GL/PVDA en het verlies van zowel VVD als D66. Daarnaast lijkt het moeilijk de PVV als veruit de grootste partij te negeren.

Wat deze mogelijke formaties betekenen voor onderstaande thema’s kunt u hier lezen:

Voorkeuren coalities op zorgthema’s

VvAA verkiezingspolls

VvAA heeft de afgelopen 4 weken in aanloop naar de verkiezingen iedere week een poll uitgezet rond actuele thema’s in de zorg. Hieronder geven we de uitkomsten weer.

De rol van poortwachter in de eerstelijnszorg, nu belegd bij de huisarts, moet naar andere beroepen verbreed worden.

55% eens (136 stemmen)

45% oneens (112 stemmen)

Toelichting

93% van de deelnemende fysiotherapeuten zijn voor verbreding van de poortwachtersrol. Bij huisartsen is 27% voor verbreding van de poortwachtersrol en 73% tegen verbreding. Bij de medisch specialisten zijn de stemmen gelijk verdeeld.

Het is de hoogste tijd om zzp’en in de zorg aan banden te leggen.

41% eens (82 stemmen)

59% oneens (119 stemmen)

Toelichting

Van de deelnemende huisartsen blijken er evenveel voor als tegen de stelling te zijn. Bij medisch specialisten lijkt een kleine meerderheid het oneens te zijn, namelijk 42% voor en 58% tegen. Onder de fysiotherapeuten en zorgprofessionals in de mondzorg blijkt een meerderheid het oneens met de stelling te zijn (respectievelijk 81% en 84%).

De rol van zorgverzekeraars moet worden verstevigd om de benodigde transitie naar passende zorg te realiseren.

7% eens (13 stemmen)

93% oneens (179 stemmen)

Toelichting

Een duidelijke aftekening. Onder de 179 respondenten die het oneens met de stelling zijn, is 20% paramedicus, 14% medisch specialist, 9% huisarts, 5% zorgprofessional in de mondzorg en 9% in opleiding (aios en student geneeskunde). Van de respondenten die het eens zijn met de stelling, is 85% niet-zorgprofessional.

Vooral de inzet van digitalisering kan de hoeveelheid administratief werk aanzienlijk verminderen.

53% eens (66 stemmen)

47% oneens (59 stemmen)

Toelichting

44% van de respondenten die het hiermee eens is, is zelf zorgprofessional. De overige 66% is als niet-zorgprofessional verbonden aan de zorg. 82% van de respondenten die het oneens is met deze stelling, is werkzaam als zorgprofessional. Hiervan is 36% huisarts, 29% medisch specialist en 6% psycholoog.

Meer lezen?

5 maart 2024
 • 5 maart 2024
 • Leestijd 3 min

Nieuwe pensioenwet: dit gaat er de komende tijd gebeuren

Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een nieuwe regeling hebben ingevoerd. Wat daarvoor nog moet gebeuren lees je in ons artikel.

Patiënten wachten in de wachtkamer van een huisartsenpraktijk op de afspraak met de huisarts.
9 februari 2024
 • 9 februari 2024
 • Leestijd 2 min

Regionale samen­werking in de eerste­lijnszorg: een nieuw tijdperk

Ik stel me voor dat het het jaar 2035 is. Een tijd waarin mensen zich gezonder en vitaler voelen dan ooit tevoren. Hoe? Lees mijn blog.

Groep artsen staat in een rondje
25 januari 2024
 • 25 januari 2024
 • Leestijd 3 min

Blog: de tijd dringt

Als de coronapandemie de pan met kokend water is die over het zorgsysteem is gegooid, dan hebben we ons als kikkers voorspelbaar gedragen.

Een vrouw en een man praten met elkaar in een woonkamer achter de laptop
15 januari 2024
 • 15 januari 2024
 • Leestijd 3 min

Verplichte AOV voor ondernemers

De AOV voor ondernemers wordt verplicht. Regel nu zelf de AOV de bij u past voordat u aan de verplichte AOV vast zit.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen