Nieuwsbericht

Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht voor alle woningen

  • 17 mei 2022
  • Leestijd 1 min

Vanaf 1 juli 2022 bent u wettelijk verplicht om op iedere verdieping van uw woning een rookmelder te hebben. Sinds 2003 gold deze verplichting al voor nieuwbouwhuizen, maar nu dus ook voor bestaande woningen.

Het aantal meldingen van brandschade in woningen nam de afgelopen jaren toe, blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. In 2020 zorgden 66.657 brandmeldingen voor 225 miljoen euro schade. Dat komt grofweg neer op zo’n 3.500 euro per melding. Het aantal dodelijke slachtoffers van een woningbrand steeg van 22 in 2019 naar 32 in 2020.

Rookmelders redden levens

In 25% van de woningen hangt nog geen rookmelder. En zo wel, dan werkt één op de drie niet goed. Goed werkende rookmelders in uw hele huis zijn van levensbelang. Tijdens uw slaap ruikt u niets en wordt u niet wakker van rooklucht. Door vrijkomende koolmonoxide kunt u buiten bewustzijn raken. Een rookmelder geeft snel een geluidsignaal af bij rookontwikkeling, zodat u uzelf en eventuele huisgenoten op tijd in veiligheid kunt brengen. Ook verkleint of voorkomt u de brandschade aan uw woning en uw spullen.

Wilt u meer informatie over rookmelders? Of zoekt u tips hoe en waar u ze ophangt of hoe u ze onderhoudt? Kijk dan op rookmelders.nl.

Wasdroger veroorzaakt vaakst brand

Wist u dat de wasdroger het elektrische apparaat is dat het vaakst brand veroorzaakt in woningen? Zet de droger daarom alleen aan als u thuis en wakker bent. Andere boosdoeners zijn opladers, een ‘spaghetti’ van elektriciteitsdraden of opgerolde kabels die oververhit raken.

Verzeker u tegen schade

Met de VvAA Opstalverzekering en Inboedelverzekering verzekert u uw woning en eigendommen tegen brandschade.

Meer lezen?

Man en vrouw op bank bekijken op laptop of ze met studieschuld een hypotheek kunnen krijgen.
18 augustus 2023
  • 18 augustus 2023
  • Leestijd 5 min

Je eerste huis kopen als starter: hier let je op

Yes! Je bent erover uit: je gaat je eerste huis kopen. Maar waar let je precies op? Met onze tips hang jij straks de slingers op in je nieuwe woning.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen