Artikel

Meer tijd voor uzelf en uw medewerkers: 5 tips

 • 2 januari 2023
 • Leestijd 2 min

Zorgorganisaties en praktijken zijn gedwongen continu meerdere ballen in de lucht houden. Goede zorg leveren aan patiënten, voldoen aan wet- en regelgeving, de zorgverzekeraar tevreden houden en daarbovenop ook nog personeel aantrekken én behouden. Maar hoe maakt u meer tijd en ruimte voor uzelf en uw medewerkers? En wat zorgt mogelijk voor nét even dat half uurtje langer focus? Wij delen hieronder 5 toepasbare tips voor u en uw medewerkers.

VvAA-expert verzorgt de personeelsadministratie en neemt praktijkhouder hierin mee.

1. Focus

Het klinkt zo simpel, maar door alle afleidingen en spoedverzoeken tussendoor is het erg lastig om een prettige focus te krijgen. Probeer zoveel mogelijk kleine taken meteen af te ronden, zodat ze niet in het achterhoofd blijven hangen. Ook kan het helpen om een paar vaste momenten per dag te plannen voor terugkerende zaken, zoals het wegwerken van mails.

2. Besteed uw personeelsadministratie uit

Uw medewerkers zijn de drijvende kracht achter uw zorgorganisatie. Daarom is het van belang om alle zaken rondom personeel zorgvuldig te regelen, alleen kost het een hoop tijd en expertise om dit goed te doen. Neem hiervoor een specialist in dienst, of besteed uw salaris- en personeelsadministratie uit aan een derde partij. Zo houdt u focus op de corebusiness van uw zorgorganisatie of praktijk.

3. Maak lastige keuzes helder

Twijfelen over een keuze die u moet maken, kost soms onnodig kostbare tijd. Spreek dan de zin ‘Moet ik dit nu doen?’ vijf keer anders uit. Door de nadruk steeds op een ander woord te leggen, helpt dit u beter prioriteren.

 • Moet ik dit nu doen?
  Of kan het, of wilt u het?
 • Moet ik dit nu doen?
  Bent u de aangewezen persoon voor deze taak? Of kunt u het delegeren?
 • Moet ik dit nu doen?
  Is ‘dit’ wat daadwerkelijk moet gebeuren? Of mist er nog informatie? Zijn de verwachtingen helder?
 • Moet ik dit nu doen?
  Wat gebeurt er als u het nu niet doet? Kan het ook morgen, of over een maand?
 • Moet ik dit nu doen?
  Valt er daadwerkelijk iets te doen, komt er een actie uit bepaalde informatie voort? Zo niet, dan kunt u de activiteit staken.

4. Probeer tijd te reserveren voor ad-hoc zaken

Brandjes blussen en spoedverzoeken: dagelijkse kost in de zorg. Daarom kan het helpen om dagelijks tijd te reserveren voor ad-hoc klusjes waar u niet op had gerekend, al is het maar een kwartiertje. Bij een overvolle agenda zorgen dergelijke zaken voor stress en wordt u eerder gedwongen keuzes te maken in waar u uw tijd aan besteed, wat anders mogelijk niet nodig zou zijn.

5. Wees niet te streng voor uzelf en elkaar

Help elkaar dingen niet te doen en ‘nee’ te zeggen op minder urgente zaken. Of stimuleer uw medewerkers iets van elkaar over te nemen als die ruimte er is. Tolerantie en flexibiliteit zijn helpend naar uzelf en medewerkers om stress te verminderen. Er zitten nu eenmaal maar 24 uur in een dag, soms kunt u simpelweg niet meer doen dan u al doet.

In de waan van de dag gaat u vast snel aan uzelf voorbij, maar bewustwording is vaak al genoeg om toch even stil te staan bij wat u en uw medewerkers nodig hebben. Zijn er binnen uw praktijk of zorgorganisatie niet-medische zaken waar u ondersteuning bij kunt gebruiken, zoals personeels- of salarisadministratie? Laat het ons weten. Dan kijken we samen naar een oplossing.

Hulp nodig?

Wij ondersteunen u graag bij werkgeverszaken als salaris, personeel en verzuim, zodat u uw tijd nog effectiever kunt besteden.

Bekijk de mogelijkheden

Meer lezen?

Wtza aanmelden - arts registreert medicijnen
30 november 2023
 • 30 november 2023
 • Leestijd 1 min

Overgangsrecht Wtza loopt af

Het overgangsrecht van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) loopt af, dus vergeet niet om uw zaken op tijd in orde te maken.

Man en vrouw doen administratie in praktijk
18 oktober 2023
 • 18 oktober 2023
 • Leestijd 2 min

Nieuwe zzp-wet geen abc’tje

Het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ is onlangs bekendgemaakt. Wat houdt het in en wat zijn de pijnpunten?

Huisarts besteedt tijd aan financiën, praktijkorganisatie en arbeidsovereenkomsten.
6 juli 2023
 • 6 juli 2023
 • Leestijd 4 min

De harde kant van praktijkvoering: voor betere huisartsenzorg

Een succesvolle praktijk vraagt organisatie. Zorg voor inzicht en handvatten qua praktijkorganisatie, financiën, juridische aspecten en arbeidsovereenkomsten.

Huisarts werkt in prettige omgeving met een optimale teamdynamiek.
23 juni 2023
 • 23 juni 2023
 • Leestijd 3 min

Aandacht voor de zachte kant: de sleutel tot een vitale praktijk

In de huisartsenzorg is vitaliteit van patiënten het doel. Daarvoor is een gezonde praktijk noodzakelijk, ook op het gebied van teamdynamiek en communicatie.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen