Nieuwsbericht

Inflatie en uw financiën. Wat kunt u doen om de gevolgen te beperken?

1 mei 2023
Leestijd 3 min

Na de recordcijfers van vorig jaar is de inflatie gelukkig aan het dalen. Toch verwacht De Nederlandsche Bank nog gemiddelde prijsstijgingen van zo’n 5% in 2023 én 2024. Vooral de energie- en voedselprijzen zullen hoog blijven. Wat kunt u doen om de gevolgen van de hoge inflatie voor uw persoonlijke financiën te beperken?

 Vrouw pint haar groente en fruit in een groentewinkel.

De effecten van inflatie

Het is misschien een open deur, maar inflatie heeft een negatief effect op uw koopkracht. Zowel de koopkracht van uw inkomen als van uw eventuele vermogen. Als de inflatie 15 jaar lang op 5% blijft steken, dan is de koopkracht van uw vermogen aan het eind van die periode meer dan gehalveerd. Aan de andere kant zorgt inflatie er ook voor dat schulden minder waard worden. Wanneer uw inkomen gelijke tred houdt met de inflatie, kunt u uw hypotheekschuld over 15 jaar een stuk gemakkelijker terugbetalen.

Inkomen verhogen, uitgaven verminderen

Een belangrijke manier om inflatie te bestrijden is daarmee het verhogen van uw inkomen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Dan kan het helpen om te zoeken naar besparingen op zaken die u minder belangrijk vindt. Daarmee kunt u uw levensstijl in ieder geval zoveel mogelijk op peil houden. De extreem gestegen energiekosten gooien natuurlijk veel roet in het eten. Voorlopig compenseert de overheid dit nog met het zogeheten prijsplafond of een financiële compensatie als u een blokaansluiting heeft.

Krimpflatie: kleinere verpakking, zelfde prijs

We merken nog steeds bijna dagelijks aan de kassa dat de prijzen stijgen. Maar er is ook inflatie die je niet meteen doorhebt. Aanbieders bieden dan minder waar voor dezelfde prijs. Dit fenomeen wordt ook wel krimpflatie genoemd. Een nieuwe verpakking waar ineens minder in blijkt te zitten, is van alle tijden. Maar de Consumentenbond meldt een forse stijging van het aantal producten waarbij dit gebeurt en heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om hiernaar te kijken.

Hoe beschermt u uw vermogen tegen inflatie?

Rente die u krijgt op uw vermogen is een klassieke en veilige manier om uw vermogen tegen inflatie te beschermen. De spaarrente stijgt alleen nog maar mondjesmaat en ligt nog ver onder de huidige inflatie van 5%. Wat kunt u dan doen? We zetten de belangrijkste tips op een rij:

  • Beleggen
    Met beleggen kunt u zorgen voor een hoger rendement op uw vermogen. Maar het brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee, omdat beleggingen in waarde kunnen dalen. Het is verstandig om te beleggen met vermogen dat u langere tijd kunt missen. Kies ook een lange beleggingshorizon. Het is daarnaast goed om te kijken naar de kosten die aanbieders van beleggingsdiensten en -producten in rekening brengen. Kosten worden nu eenmaal niet belegd en gaan ten koste van uw rendement.

  • Uitgaven naar voren halen
    Heeft u grotere, verstandige, uitgaven die u toch al wilde doen? En denkt u dat de prijzen verder zullen stijgen? Dan is het misschien een goed idee om uw vermogen nu aan te spreken en deze investeringen naar voren te halen. Denk hierbij aan een auto of verbouwing.

  • Verduurzamen
    Als u nu investeert in bijvoorbeeld woningisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, dan krijgt u daar jaren van lagere energiekosten voor terug. En het is ook nog eens goed voor het milieu.

Denk aan het verhogen van uw inkomensverzekeringen

Misschien heeft u al een tijd geleden een arbeidsongeschiktheidsverzekering of overlijdensrisicoverzekering afgesloten en heeft u uw verzekerd bedrag niet aangepast. Wist u dat beide soorten verzekeringen vaak een optierecht kennen? Hiermee kunt u het verzekerd bedrag jaarlijks met 10-15% ophogen zonder dat u een uitgebreide medische vragenlijst hoeft in te vullen. Zo beschermt u ook een toekomstige uitkering tegen de inflatie.

Bespreek het met uw persoonlijk financieel adviseur

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en randvoorwaarden om uw inkomensverzekeringen op te hogen? Bespreek het met uw persoonlijk financieel adviseur van VvAA. En check uw financiële gezondheid voordat u belangrijke beslissingen neemt over uw vermogen.

Meer informatie

  • Zonnepanelen op het dak? Tot 2025 wordt uw opbrengst nog voor 100% verrekend. Lees meer over deze salderingsregeling.
  • Uw woning weer meer waard? Zet dan uw hogere WOZ-waarde in voor een lagere hypotheekrente. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.

Meer lezen?

Renseigneringsverplichting en de Belastingdienst.
20 december 2023
Leestijd 3 min

Verplichte opgave van uitbetaalde bedragen aan derden in 2023

De Belastingdienst verplicht organisaties die met zzp’ers werken een opgave te doen van de uitbetaalde bedragen aan derden (UBD). Wat betekent dat voor u?

Jonge vrouw checkt de fiscale eindejaarstips voor 2022 op haar computer.
6 november 2023
Leestijd 7 min

Fiscale eindejaarstips 2023

Van welk fiscaal voordeel kunt u dit jaar nog profiteren? Of loont het om tot 2024 te wachten? Bekijk nu de 15 tips van fiscaal specialist Ferdy de Wijs.

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.

Persoonlijk Financieel Advies - Een vrouw en een man praten achter hun laptop
21 augustus 2023
Leestijd 2 min

Pensioenwet: ruime fiscale aftrek voor eigen oude­dags­voor­ziening zelf­standigen

Na jarenlang overleg tussen politiek en sociale partners is op 1 juli 2023 de nieuwe pensioenwet ingegaan. De belangrijkste wijzigingen lichten we graag toe.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen