Artikel

4 tips: bemachtig uw droomhuis

  • 27 februari 2022
  • Leestijd 2 min

Een huis kopen is een bijzondere levensgebeurtenis. En naast dat een woning uitzoeken natuurlijk erg leuk is, kan het ook best een uitdaging zijn. Zeker in deze huidige tijd met een oververhitte woningmarkt. Hoe houdt u tijdens uw zoektocht het hoofd koel en zorgt u ervoor dat u uw droomhuis bemachtigt? Gebruik deze tips tijdens het bezichtigings- en aankoopproces om uw kansen op een woning te vergroten.

Tip 1: Zorg dat u uw wensen voor ogen heeft

Bespaar tijd en energie door uw wensen in kaart te brengen, en eventueel die van uw partner. Maak voor uzelf een lijst met alle belangrijke criteria waar uw huis aan moet voldoen. Voor de een is dat bijvoorbeeld de oppervlakte van het huis, maar voor de ander is de buurt of de aanwezigheid van een tuin doorslaggevend. Als u samen met uw partner een huis wilt kopen is het verstandig om beide een eigen wensenlijst te maken. Leg deze lijsten naast elkaar en zie in één oogopslag wat jullie meest essentiële woonwensen zijn. Gebruik de lijst om gericht op huizenjacht te gaan en/of uw aankoopmakelaar goed te instrueren. Daarbij is het ook slim om van te voren te bepalen wat u maximaal per maand kwijt wilt zijn aan hypotheeklasten. Dit helpt u nog gerichter zoeken naar een woning.

Tip 2: Val op tijdens de bezichtiging

Met tientallen mensen tegelijkertijd een huis bezichtigen: in deze tijd is dat eerder regel dan uitzondering. Daarom is het des te belangrijker om tijdens de bezichtiging op een positieve manier op te vallen. Trek bijvoorbeeld eens een opvallend jasje aan en maak een gezellig praatje met de makelaar. Zo zorgt u ervoor dat u sneller wordt herinnerd, wat uw kans van slagen op een huis kan verhogen. Ook zorgt dit er eerder voor dat de makelaar positief over uw praat richting de verkopers. Wie weet heeft u dan toch een streepje voor op de rest.

Tip 3: Wees creatief tijdens het bieden

Bieden op een huis is altijd spannend. Want of u het hoogste bod heeft blijft tot het laatste moment gissen. Toch hoeft u niet altijd de hoogste bieder te zijn. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat ook de gunfactor een rol speelt. Deze kunt u vergroten door meer van uzelf prijs te geven bij het uitbrengen van uw bod. Voeg bijvoorbeeld een kaartje toe waarin u uitlegt waarom u graag in het huis zou willen wonen. Ondersteun deze boodschap eventueel met een persoonlijke foto of iets anders leuks wat opvalt. Het belangrijkste is om origineel en authentiek te zijn! Of wees creatief met uw bod. Verwerk bijvoorbeeld de postcode van het huis in het bedrag. Wedden dat uw bod dan extra aandacht trekt?

Tip 4: Laat u nooit gek maken

Verhitte woningmarkt of niet, laat u niet gek maken. Makelaars en verkopers hebben er baat bij om de woning aantrekkelijk in de markt te zetten. Als een makelaar bijvoorbeeld zegt dat het aantal bezichtigingen of biedingen door het dak gaat hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ga nooit over uw financiële grenzen en breng altijd een bod uit onder voorbehoud van financiering. Heeft u hier specifieke vragen over? Laat u altijd goed adviseren door uw VvAA-hypotheekadviseur.

Extra tip voor zoektocht: plaats een Ledemaatje op ArtsenAuto.nl

Via Ledemaatjes van Arts en Auto kunt u als VvAA-lid voor € 30 (incl. btw) een oproep plaatsen en zo laten weten dat u een woning zoekt. Deze staat vier weken online en verschijnt één keer in het magazine Arts en Auto, dat maandelijks bij ruim 125.000 VvAA-leden op de mat valt.

Opgeven gaat via ledemaatjes.nl. Via de knop 'Plaats Ledemaatje', rechtsboven op de webpagina, kunt u een account aanmaken en het Ledemaatje plaatsen.

Hypotheekadvies

Heeft u uw droomhuis al gevonden en behoefte aan hypotheekadvies? Plan direct een gesprek in met een van onze hypotheekadviseurs. 

Advies aanvragen

Meer lezen?

Man en vrouw op bank bekijken op laptop of ze met studieschuld een hypotheek kunnen krijgen.
18 augustus 2023
  • 18 augustus 2023
  • Leestijd 5 min

Je eerste huis kopen als starter: hier let je op

Yes! Je bent erover uit: je gaat je eerste huis kopen. Maar waar let je precies op? Met onze tips hang jij straks de slingers op in je nieuwe woning.