Blog

Bezieling in het veld: "De drive om voor een ander te zorgen op zijn meest kwetsbare moment"

19 april 2023
Leestijd 3 min

Passie, toewijding en zingeving. Dat zijn woorden die vaak voorbijkomen als zorgprofessionals gelukmakende factoren noemen in hun werk. Maar er zijn nog steeds genoeg zaken die deze bevlogenheid onder druk zetten. Hoe gaan andere zorgverleners hiermee om? En hoe omschrijven zij de mooie kanten van het vak?

Chirurg tijdens operatie

Fysiotherapeut en coach Eveline Bosselaar interviewde verschillende zorgprofessionals over bezieling, een belangrijk thema bij VvAA. We lichten een aantal van deze portretten uit met de vraag: wat betekent bezieling voor u?

Meest kwetsbare moment

Lo Keers (33 jaar), ic-verpleegkundige in het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten, omschrijft bezieling als: "De drive om voor een ander te mogen zorgen op zijn meest kwetsbare moment. Het weggeven van een stukje van jezelf en soms gesloopt thuiskomen, maar altijd met het gevoel dat jouw werk ertoe doet."

'Er zijn voor je patiënten'

Voor professor Alexander van Akkooi (39), onder andere werkzaam bij het Melanoma Institute Australia en de Universiteit van Sydney, betekent bezieling: bevlogenheid en toewijding. "Dat je passie hebt voor je vak. Als hulpverlener is dat voor mij dat je er alles aan doet om er te zijn voor je patiënten."

Hij vertelt dat dit best breed is: "Van extra tijd maken om patiënten te zien omdat ze anders te lang moeten wachten op een eerste consult, tot wetenschappelijke studies opzetten en uitvoeren, zodat je de meest nieuwe behandelingen kunt aanbieden."

'Het écht zien van de ander'

Ook psycholoog Yvonne Lankhaar (33 jaar) benadrukt het belang van 'er zijn voor de ander'. "Bezieling betekent voor mij vanuit mijn tenen er voor de ander willen zijn. Doordat ik naast psycholoog ook ervaringsdeskundige ben op het gebied van chronische pijnklachten, hecht ik ontzettend veel waarde aan het écht zien van de ander."

Vanuit een échte verbinding met de ander houd ik een spiegel voor en laat ik mijn cliënten op een andere manier naar zichzelf en hun omgeving kijken

Ze stelt dat klachten en dus ook cliënten te vaak over één kam worden geschoren. "Mensen herkennen zich dan niet in de behandeling, waardoor ze er ook niets mee kunnen. Ze durven zich vaak niet eens bloot te geven. Want wanneer je het gevoel hebt dat de ander je niet begrijpt, houd je toch vaak een bepaalde afstand om jezelf te beschermen en te voorkomen dat je gekwetst wordt. Vanuit een échte verbinding met de ander houd ik een spiegel voor en laat ik mijn cliënten op een andere manier naar zichzelf en hun omgeving kijken."

Initiatieven VvAA

VvAA houdt op verschillende manieren de vinger aan de pols bij de bezieling van zorgprofessionals. Zo onderzoeken we tweejaarlijks hoe het zit met de bezieling van zorgprofessionals en de zaken die hier invloed op hebben. U kunt het volledige resultaat van de Bezielingsscan 2022 hier lezen.

Met de beweging 'Zin in Zorg' maken we ons daarnaast sterk voor het behoud van werkplezier in de zorg en mentale fitheid. Bevlogenheid en een fijne werkcultuur zijn cruciale aspecten voor een goede en veilige zorg. Verder monitoren wij halfjaarlijks de voortgang van de Nationale [Ont]Regelmonitor. VvAA blijft zich inzetten voor een toekomstbestendige zorg waarin er meer ruimte is voor werkplezier, meer tijd voor de patiënt en meer aandacht voor de mentale fitheid van zorgprofessionals.

Meer lezen?

Karin Derks
20 februari 2024
Leestijd 3 min

#LidAanHetWoord: logopedie in een holistisch perspectief

Karin Derks is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid.

Twee lachende vrouwelijke dokters
15 februari 2024
Leestijd 2 min

Bezielings­boosters: inspirerende verhalen

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging sterk voor maken. Lees deze inspirerende verhalen van zorgprofessionals.

Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof op Schiphol
24 januari 2024
Leestijd 3 min

Huisarts (62): op Schiphol gebeurt zoveel, daar laad ik me aan op

Peter Nijhof (62) studeerde in 1995 af als huisarts. Naast zijn praktijkhouderschap werkt hij ook op de Eerste Hulp op Schiphol.

Ambulancemedewerkers helpen patiënt met zuurstof
24 januari 2024
Leestijd 2 min

Bezielingsboosters: een baan met impact

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging hard voor maken. Maar wat maakt het zo'n essentieel onderdeel van wat we doen?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen