Artikel

Belastingregels 2023: dit zijn de veranderingen in box 3

12 januari 2023
Leestijd 2 min

De belastingregels voor box 3 veranderen ingrijpend in 2023. Zo komt er een nieuwe, complexe berekening voor de belasting op rendementen uit sparen en beleggen. Voorlopig gaat de Belastingdienst daarbij uit van een fictief rendement op deze vermogensbestanddelen. De verhuur van een woning door particulieren wordt daarnaast door verschillende nieuwe regels zwaarder belast.

Stel op de bank met laptop

Uitspraak Hoge Raad         

De nieuwe berekening voor het rendement op vermogen volgt na een uitspraak van de Hoge Raad. Belastingbetalers spanden een zaak aan tegen de aanname dat een deel van het vermogen altijd wordt belegd. Nu wordt gekeken naar de daadwerkelijke verdeling tussen sparen en beleggen. Vanaf 2025 is het ook de bedoeling dat belasting wordt geheven over de daadwerkelijke rendementen op het vermogen. Tot die tijd geldt een overgangsregeling met fictieve rendementen.

Complexe berekening vermogensbelasting

Het gevolg van de nieuwe regels is een vrij complexe berekening van de vermogensbelasting. Er gelden verschillende rendementspercentages:

 • Sparen: 0,36 procent
 • Beleggen: 6,17 procent
 • Fictief rendement op schulden: 2,57 procent

De percentages over de vermogensbestanddelen min het percentage over eventuele schulden zorgen voor een totaal rendementspercentage. Dit rendementspercentage wordt toegepast op de grondslag voor sparen en beleggen. Peildatum voor het bepalen van het vermogen blijft 1 januari. 

Particulier verhuurde woningen zwaarder belast

Particulieren die een woning verhuren worden vanaf 2023 aanzienlijk zwaarder belast. Dit komt doordat een hoger percentage van WOZ-waarde (de zogeheten leegwaarderatio) wordt gebruikt om het vermogen te bepalen. Is er sprake van een hypotheek? Dan is de impact nog groter, omdat het hypotheekbedrag niet langer van de WOZ-waarde afgetrokken mag worden. De Belastingdienst past verder een hoger fictief rendementspercentage van 6,17 procent toe op het vermogen.

Sparen en beleggen

De nieuwe regels voor belasting op vermogen op een rij:

 • Het rendement op sparen en beleggen wordt gebaseerd op de daadwerkelijke vermogensbestanddelen.
 • De Belastingdienst hanteert verschillende fictieve rendementspercentages voor sparen en beleggen. Een fictief rendement op schulden wordt in mindering gebracht.
 • Het rendementspercentage wordt toegepast op de grondslag sparen en beleggen.
 • Over het berekende rendement betaalt u 32 procent inkomstenbelasting.

Meer informatie op de website van de Belastingdienst

Verhuur van een woning

De nieuwe regels voor belasting op vermogen op een rij:

 • Het berekende vermogen van een verhuurde woning neemt toe door een stijging van de zogeheten leegwaarderatio. Deze wordt vermenigvuldigd met de WOZ-waarde.
 • Een eventuele hypotheek kan niet langer in mindering worden gebracht op de WOZ-waarde.
 • De Belastingdienst hanteert een fictief rendement op het vermogen.
 • Over het berekende rendement betaalt u 32 procent inkomstenbelasting.

Meer informatie op de website van de Belastingdienst

Vragen?

Bent u klant bij VvAA voor uw financiële administratie en belastingaangifte? Bel ons dan op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur.

Fiscaal advies
030 601 62 00
Bel ons

Meer lezen?

Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis
18 juli 2024
Leestijd 3 min

Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis

Bent u op zoek naar een huis? Dan wilt u natuurlijk precies weten wat uw financiële speelruimte is. Daarvoor is het hypotheekgesprek.

Uw huis duurzamer maken (en financieringsmogelijkheden) met zonnepanelen op uw dak.
22 mei 2024
Leestijd 2 min

Uw woning energiezuiniger maken. Zo pakt u het aan

Hoe financiert u de investering, welke subsidieregelingen zijn er en waar krijgt u goed advies om uw woning energiezuiniger te maken? VvAA helpt u op weg.

Man met VvAA Zorgfit bij de fysiotherapeut
30 april 2024
Leestijd 2 min

Gezond en fit met Zorgfit

Heeft u stress, een conflict op uw werk of klachten omdat u in de overgang zit? Maak dan gebruik van Zorgfit, gratis en exclusief voor verzekeringnemers.

The Mental Move
5 maart 2024
Leestijd 3 min

Nieuwe pensioenwet is een feit

Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een nieuwe regeling hebben ingevoerd. Wat daarvoor nog moet gebeuren lees je in ons artikel.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen