Inloggen

Dossier COVID-19

Nu er extra veel van u wordt gevraagd, is VvAA er graag voor u met het dossier COVID-19, samen­gesteld door onze deskundigen. Verdeeld over vier aandachts­gebieden leest u in het dossier alles over de effecten van COVID-19 op uw dagelijkse praktijk­voering.

­

COVID-19

Over welk onderwerp zoekt u informatie?

  • Praktijkhouders en zzp'ers
  • Werkgevers en werknemers
  • Verzekeringen
  • Klaar voor je studentenleven
    Ontzorg de zorgverlener

Top 5 van veelgestelde vragen

 

1. Ik heb een reis geboekt naar een gebied dat is getroffen door COVID-19 of er geldt een negatief reisadvies. Ik wil mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?

26 maart 2020 - Epidemieën zijn uitgesloten bij schadeverzekeringen. Deze reden van annuleren valt daarmee niet onder een ‘verzekerde gebeurtenis’ of een ‘verstoorde vakantiebeleving’.  Deze kosten zijn dus niet verzekerd. We adviseren u om in dit geval contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. N.B. Diverse bedrijven en organisaties bieden klanten de mogelijkheid om reiskosten of accommodatiekosten kosteloos om te zetten of te annuleren. Voorbeelden zijn Airbnb, Thalys en TUI. Wij adviseren u navraag te doen bij de organisatie waar u hebt geboekt.

De ANVR heeft overigens reisorganisaties opgeroepen om coulant om te gaan met annuleringen door reizigers met een cruciaal beroep  

2. Mijn werknemer is besmet met COVID-19 en is ziek. Heeft mijn werknemer recht op doorbetaling van loon?

12 maart 2020 - Het is aan de bedrijfsarts om te beoordelen of uw werknemer ziek is. Is dit het geval, dan gelden de normale regels bij ziekte. Uw werknemer heeft op grond van de wet recht op loon tijdens ziekte. Het recht op loon is minimaal 70% van het loon. In de toepasselijke cao of in de arbeidsovereenkomst kan zijn afgesproken dat uw werknemer recht heeft op doorbetaling van meer dan 70% van het loon.

Is uw medewerker ziek? Meld dit dan direct bij de verzuimverzekeraar/arbo arts of bij ons als u de verzuimadministratie afneemt. Het reguliere verzuimprotocol is van toepassing.

Zit uw medewerker (verplicht) in quarantaine maar is hij of zij niet ziek? Dan moet u het loon doorbetalen, dit valt niet onder verzuim en uw verzuimverzekering dekt deze kosten niet. Indien mogelijk kan de medewerker vanuit huis werken.

3. Hoe kan ik het loon doorbetalen als ik geen praktijkomzet heb?

26 maart 2020 - Voor door COVID-19 getroffen ondernemers zijn diverse Ondersteuningsmaatregelen beschikbaar. De belangrijkste met betrekking tot de loondoorbetaling van de werknemers is de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

4. Wat zijn de mogelijkheden voor inkomensondersteuning als mijn inkomen wegvalt

28 maart 2020 - Het kabinet heeft twee inkomensondersteunende maatregelen afgekondigd voor ondernemers en zzp’ers.

Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo) 
Zelfstandige ondernemers en zzp’ers die hard getroffen zijn door COVID-19 kunnen bij hun woongemeente via een digitaal loket een inkomensaanvulling tot het sociaal minimum ten behoeve van hun levensonderhoud aanvragen. Deze overbruggingsregeling bevat ook een mogelijkheid voor bedrijfskrediet om liquiditeitsproblemen op te vangen. Lees meer over Tozo >
 
Noodloket (Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers)
Ondernemingen uit sectoren die het zwaarst geraakt zijn door COVID-19-maatregeling van de overheid kunnen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De hoofdactiviteit van de onderneming moet overeenkomen met de speciaal hiervoor vastgestelde sectorcodes. Denk aan horeca, theaters, musea, sportscholen en schoonheidsverzorging.

De gezondheidszorg is hierin níet opgenomen. De overheid gaat er vanuit dat ‘zorgondernemers’ op ondersteuning van zorgverzekeraars kunnen rekenen. Een vangnet dat bij andere ondernemers ontbreekt.

5. Welke ondersteuning biedt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (opvolger werktijdverkorting) om mijn werknemers te betalen?

23 maart 2020 - De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is een tijdelijke maatregel om werkgevers met tenminste 20% omzetverlies te ondersteunen om ontslag door de crisis zoveel mogelijk te voorkomen. De hoofdlijnen zijn bekend, SZW is momenteel met UWV in overleg over de nadere invulling en uitvoering. Lees de hoofdlijnen van deze regeling >

Uitkering via salarisverwerking
Denkt u eraan dat de eventuele uitkering die u als werkgever vanuit de WTV en/ of het NOW ontvangt, via de salarisverwerking moet lopen. Met andere woorden: het bedrag dat u ontvangt kunt u niet rechtstreeks naar de werknemer overmaken; dient u deze als mutatie aan de salarisadministratie aan.

Indien u werknemers hebt die op omzetbasis werken en de omzet per kwartaal, halfjaar of jaar afgerekend worden, zal bewuste afrekening hier (positief) door beïnvloed worden.

VvAA ledenservice

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Wij staan op werkdagen tussen 08.00 en 21.00 uur voor u klaar. En in het weekend tussen 10.00 en 16.00 uur. Een bericht sturen kan ook.

Actuele artikelen over COVID-19

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email