Compensatie van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid
Wanneer een arbeidsovereenkomst eindigt na langdurige arbeidsongeschiktheid, kan een werkgever compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding. Met deze tips weet u aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe u een aanvraag doet, en waar u op moet letten.
Voorwaarden voor compensatie
U kunt compensatie aanvragen als aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan:
- De arbeidsovereenkomst is (deels) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, met toestemming van het UWV of door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. In de vaststellingsovereenkomst moet duidelijk blijken dat de beëindiging het gevolg is van langdurige ziekte.
- De werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek.
- U heeft de werknemer de transitievergoeding betaald waar hij na 2 jaar ziekte recht op had.
Aanvraagproces via het UWV
De aanvraag verloopt via het werkgeversportaal van het UWV. Hier vindt u het formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’. U vult de algemene gegevens van de werknemer in, zoals de duur van de arbeidsovereenkomst, de hoogte van de transitievergoeding en de datum waarop de werknemer ziek uit dienst ging. Daarnaast moeten er verschillende documenten in het portaal worden geüpload, namelijk:
- De arbeidsovereenkomst.
- De vaststellingsovereenkomst, de rechterlijke uitspraak of de opzeggingsbrief.
- De berekening van de transitievergoeding.
- De loonstroken over de ziekteperiode.
- Het bewijs van betaling van de transitievergoeding (bijvoorbeeld een bankafschrift).
- De betaalbewijzen van inzetbaarheids- of transitiekosten, inclusief de instemming van de werknemer om deze kosten af te trekken.
- Het bewijs van eerder betaalde transitievergoedingen.
- Bij ploegentoeslag of overwerktoeslag: alle loonstroken van het jaar voorafgaand aan het opzegverbod.
- Het overzicht van de gewerkte uren van de maanden waarin de werknemer jonger was dan 18 jaar.
- Bij bonussen of winstuitkeringen: de laatste 36 loonstroken.
Let op: Dien uw aanvraag binnen 6 maanden na betaling van de transitievergoeding in. Het recht op compensatie vervalt als de aanvraag later dan zes maanden na betaling van de transitievergoeding is ingediend.
Hoe wordt de compensatie berekend?
De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de volgende bepalingen:
- De compensatie is maximaal gelijk aan de transitievergoeding die geldt op het moment dat de werknemer 104 weken arbeidsongeschiktheid is. Er wordt dus niet meer gecompenseerd dan het bedrag aan transitievergoeding waar de zieke werknemer recht op heeft na 2 jaar ziekte.
- Als het UWV een loonsanctie heeft opgelegd aan de werkgever en de werknemer daardoor recht heeft op een hogere transitievergoeding, wordt dit extra bedrag niet meegerekend in de compensatie.
- Als de werkgever op basis van de cao een derde ziektejaar aan de werknemer betaalt, wordt dit derde ziektejaar niet meegerekend in de compensatie.
- Als er sprake is van een ‘slapend dienstverband’ waardoor de transitievergoeding bij beëindiging hoger uitvalt, wordt de compensatie berekend op basis van de transitievergoeding die geldt op het moment dat de werknemer 104 weken arbeidsongeschikt is.
- Als de werkgever kosten voor transitie- of inzetbaarheidstrajecten van de transitievergoeding heeft afgetrokken, dan kunnen deze kosten bij de betaalde transitievergoeding worden opgeteld. Deze kosten komen ook voor compensatie in aanmerking.
We helpen u graag
Heeft u een vraag over het aanvragen van de compensatie van de transitievergoeding of wilt u advies? Of heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een ontslagvergunning en transitievergoeding bij het UWV of het opstellen van een vaststellingsovereenkomst?