Artikel

Hoe een scheiding ook soepel kan verlopen

28 januari 2019
Leestijd 2 min

Uit elkaar gaan is een emotioneel én financieel proces. Hoe komen alle partijen deze moeilijke periode zo goed mogelijk door? 5 tips als u gaat scheiden of dit overweegt.

1. Probeer het in gezamenlijk overleg te regelen

Voorkom dat de rechter de toekomst van u en/of uw kinderen bepaalt. Wikkel de relatie in onderling overleg af. Over het algemeen zijn beide partijen dan sneller tevreden over de uitkomst van het scheidingstraject. Daarnaast is een scheiding in gezamenlijk overleg minder kostbaar. Ook het tijdstraject is beheersbaarder.

2. Ga geen nieuwe financiële verplichtingen aan

Koop bijvoorbeeld geen woning tijdens het scheidingstraject; u weet nog onvoldoende hoe uw financiële toekomst eruit gaat zien en welke risico’s u kunt dragen.

3. Doe geen (financiële) toezeggingen

Doe geen toezeggingen aan uw (toekomstige ex-)partner voordat u de gevolgen overziet. Beloof dus niet meteen dat de ander in de woning mag blijven wonen, loop niet vooruit op de verdeling van het vermogen, geef geen indicatie inzake de omvang van de onderhoudsbijdrage af.

4. Luister niet naar ‘goedbedoelde’ adviezen

Laat u niet gek maken door de verhalen die u hoort op verjaardagsfeestjes, of door bemoeienissen van familieleden, kennissen of vrienden. Ze bedoelen het ongetwijfeld goed, maar zijn weinig objectief.

5. Schakel een specialist voor zorgprofessionals in

Met de begeleiding van een objectieve deskundige die uitgebreide ervaring heeft met scheidingen van medisch professionals komt u tot een zo redelijk mogelijke oplossing. Kiest u voor iemand die volledig is onderlegd op juridisch, fiscaal en financieel gebied, dan voorkomt u dat u voor elk onderdeel naar een ander loket moet (denk aan een advocaat, accountant, pensioenspecialist, financieel adviseur, etc.)

Wel of niet scheiden?

Mocht u een echtscheiding overwegen, dan is het handig in kaart te brengen wat dat betekent voor uw financiële situatie, uw werk en/of gezin en de juridische afwikkeling. Met de VvAA Argumentenkaart Echtscheiding zet u uw emotionele, financiële en juridische overwegingen op een rij.

Bekijk Argumentenkaart Echtscheiding

Vragen?

Neem voor meer informatie over (de financiële gevolgen van) scheiden contact met ons op. Wij helpen u graag.

Personal finance
030 247 40 51
Bel ons

Meer lezen?

VvAA Legal legt in webinar uit hoe regionale netwerkzorg juridisch werkt
13 maart 2024
Leestijd 2 min

Webinar regionale netwerkzorg: ken de juridische kant

Het IZA ziet in regionale samenwerking dé oplossing voor passende, kwalitatieve en betaalbare zorg. Hoe regel je netwerkzorg juridisch goed? Bekijk het webinar.

7 maart 2024
Leestijd 3 min

Do's en don'ts bij ontevreden patiënten

In de praktijk kunt u te maken krijgen met een ontevreden patiënt. Het is belangrijk om hier goed op te reageren en de juiste stappen te nemen.

Dokters in gesprek met elkaar met behulp van AI
20 februari 2024
Leestijd 2 min

Juridische aspecten van AI-gebruik in de zorg

Artificial Intelligence (AI) zetten we vaker in als hulpmiddel in de gezondheidszorg. Lees meer over deze ontwikkeling en de aandachtspunten voor zorgverleners.

Omgevingswet 2024: wat u moet weten
9 februari 2024
Leestijd 3 min

Omgevings­wet 2024: wat u moet weten

Naast het stroomlijnen van procedures en het versnellen van beslissingen, introduceert de Omgevingswet een digitaal stelsel (DSO).

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen