Podcast

Variabele fysioverloning? Een plaatsbepaling

21 juni 2022
Leestijd 1 min

Variabele beloning van werknemers in de paramedische praktijk stamt al uit de vorige eeuw. Het heeft de afgelopen jaren flink wat complexiteit opgeleverd. Noem het maar op: all-in-loon, Wet arbeidsmarkt in balans, loondoorbetalingsplicht, hoge of lage WW-premie… Waar staan we op dit moment?

Podcast

VvAA-adviseurs Jean-Paul van Bemmel en Erik van Dam schetsen de ontwikkelingen rondom variabele fysioverloning, maar geven vooral duiding en een actuele plaatsbepaling in deze podcast.

Beluister de podcast op Spotify

Na de discussie over hoge of lage WW-premie adviseerde VvAA aan werkgevers en werknemers die werken met een ondertekend contract met vaste urenomvang, onbepaalde tijd en variabele beloning om ook de wettelijke loondoorbetalingsplicht uiterlijk vanaf 1 januari 2022 expliciet in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Oftewel: een minimumhonoreringsniveau ongeacht de verrichte arbeid. Enigszins vergelijkbaar met het in het verleden gebruikelijke ‘garantieloon’ in de paramedische arbeidsovereenkomsten.

Bij de werkgevers die hiermee van doen hebben en die bij VvAA hun salarisverwerking hebben ondergebracht, is dit in overgrote meerderheid op hun verzoek daadwerkelijk doorgevoerd. Deze transitie is soepel verlopen en inmiddels is het rustig aan het front van de eerstelijns fysioverloning. Wellicht zien we in de toekomst nog een cao voor de eerstelijns fysiotherapie. De plannen van werkgevers- (WVF) en werknemersvereniging (FDV) op dit gebied sneuvelden eind vorig jaar. Mogelijk dat partijen dit jaar vanuit een ander perspectief weer met elkaar in gesprek gaan.

Werkgevers die hun salaris- en personeelsadministratie willen optimaliseren of hun HRM-beleid in bredere zin willen versterken, kunnen hiervoor aankloppen bij VvAA Werkgevers- en personeelszaken.

Meer informatie

Meer lezen?

9 juli 2024
Leestijd 4 min

Informed consent: waarom het zo belangrijk is

Een jonge vrouw krijgt na een behandeling aan haar nek door een manueel therapeut een herseninfarct.

8 juli 2024
Leestijd 2 min

Herstel stimuleren met gezamen­lijke maaltijd­en

Zin in Zorg-ambassadeur Lynn Derks deelt haar ervaring met het eerste gezamenlijke ontbijt voor chirurgische patiënten in het VieCuri Medisch Centrum.

Een vrouw en een man praten met elkaar in een woonkamer achter de laptop
1 juli 2024
Leestijd 3 min

Verplichte AOV voor ondernemers

De AOV voor ondernemers wordt verplicht. Regel nu zelf de AOV de bij u past voordat u aan de verplichte AOV vast zit.

Miranda Hendriks
26 juni 2024
Leestijd 2 min

Samen tegen AMR: onze stem telt 

Recentelijk heeft VvAA het Investor action on AMR-initiatief ondertekend.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen