Podcast

Variabele fysioverloning? Een plaatsbepaling

21 juni 2022
Leestijd 1 min

Variabele beloning van werknemers in de paramedische praktijk stamt al uit de vorige eeuw. Het heeft de afgelopen jaren flink wat complexiteit opgeleverd. Noem het maar op: all-in-loon, Wet arbeidsmarkt in balans, loondoorbetalingsplicht, hoge of lage WW-premie… Waar staan we op dit moment?

Podcast

VvAA-adviseurs Jean-Paul van Bemmel en Erik van Dam schetsen de ontwikkelingen rondom variabele fysioverloning, maar geven vooral duiding en een actuele plaatsbepaling in deze podcast.

Beluister de podcast op Spotify

Na de discussie over hoge of lage WW-premie adviseerde VvAA aan werkgevers en werknemers die werken met een ondertekend contract met vaste urenomvang, onbepaalde tijd en variabele beloning om ook de wettelijke loondoorbetalingsplicht uiterlijk vanaf 1 januari 2022 expliciet in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Oftewel: een minimumhonoreringsniveau ongeacht de verrichte arbeid. Enigszins vergelijkbaar met het in het verleden gebruikelijke ‘garantieloon’ in de paramedische arbeidsovereenkomsten.

Bij de werkgevers die hiermee van doen hebben en die bij VvAA hun salarisverwerking hebben ondergebracht, is dit in overgrote meerderheid op hun verzoek daadwerkelijk doorgevoerd. Deze transitie is soepel verlopen en inmiddels is het rustig aan het front van de eerstelijns fysioverloning. Wellicht zien we in de toekomst nog een cao voor de eerstelijns fysiotherapie. De plannen van werkgevers- (WVF) en werknemersvereniging (FDV) op dit gebied sneuvelden eind vorig jaar. Mogelijk dat partijen dit jaar vanuit een ander perspectief weer met elkaar in gesprek gaan.

Werkgevers die hun salaris- en personeelsadministratie willen optimaliseren of hun HRM-beleid in bredere zin willen versterken, kunnen hiervoor aankloppen bij VvAA Werkgevers- en personeelszaken.

Meer informatie

Meer lezen?

Bart Janknegt en Willem Veerman
11 april 2024
Leestijd 3 min

Personeels­tekort zorg hoeft er niet te zijn

VvAA doet een oproep in een eerder deze week verstuurde brief aan de informateurs om in gesprek te gaan over het grote personeelstekort in de zorg.

19 maart 2024
Leestijd 2 min

Herziene KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens

Veel zorgverleners hebben hun handen vol aan het beantwoorden van de vele brieven en verzoeken die zij ontvangen van patiënten

The Mental Move
5 maart 2024
Leestijd 3 min

Nieuwe pensioenwet: dit gaat er de komende tijd gebeuren

Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 een nieuwe regeling hebben ingevoerd. Wat daarvoor nog moet gebeuren lees je in ons artikel.

tandartsen met elkaar in gesprek aan de balie
28 februari 2024
Leestijd 4 min

Minister Van Gennip ondanks kritiek door met nieuwe zzp-wet

Demissionair SZW-minister Van Gennip maakte op 6 oktober 2023 het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) bekend.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen