Wat heeft u als werkgever aan een preventief medisch onderzoek (PMO)?

29 maart 2023
Leestijd 2 min

In de Arbowet staat dat u als werkgever uw medewerkers periodiek de gelegenheid moet geven een onderzoek te ondergaan, dat erop gericht is de risico’s die het werk heeft voor de gezondheid van uw medewerkers te voorkomen of te beperken. Als werkgever heeft u meestal de keuze tussen een preventief medisch onderzoek (PMO) en een periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek (PAGO). Wat is het verschil en wat past bij u?

Huisarts onderzoekt patiënt in haar huisartsenpraktijk

Het doel van de bepaling in de Arbowet is om vroegtijdig de gezondheidsrisico’s op te sporen die met het werk te maken hebben. Daarom wordt de inhoud van het onderzoek vastgesteld op basis van de risico’s die naar voren komen in de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E).

Wat is het verschil tussen een PMO en een PAGO?

Voor sommige beroepen of arbeidsomstandigheden is een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) verplicht. Denk aan het werken met gevaarlijke stoffen. Maar vaak heeft u de keuze tussen een PMO en een PAGO. Het verschil tussen een PMO en een PAGO is dat het PMO de algemene gezondheid van uw medewerkers in kaart brengt. Een PAGO richt zich op de gezondheidsrisico’s op het werk.

Waar bestaat een preventief medisch onderzoek uit?

Het PMO kijkt dus naast werkgerelateerde gezondheidsrisico’s ook naar de privésituatie en de leefstijl van uw medewerker. Een PMO bestaat meestal uit:

  • Een medisch onderzoek.
  • Het bespreken van de uitslag met de medewerker.
  • Het geven van (leefstijl)adviezen.
  • Het eventueel doorverwijzen naar een andere professional.

Wat heeft u als werkgever aan een PMO?

Het doel van een PMO is het signaleren en voorkomen van werkgerelateerde klachten. Maar een PMO helpt uw medewerker ook om zich meer bewust te maken van zijn of haar algemene gezondheid. Dit kan uw medewerkers helpen om hun leefstijl en persoonlijke, duurzame inzetbaarheid te verbeteren. Door een PMO aan te bieden werkt u actief mee aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers en voldoet u in de meeste gevallen aan uw wettelijke verplichting.

Hoe vaak biedt u een onderzoek aan en wat kost het?

In de Arbowet staat dat u periodiek een onderzoek moet aanbieden, maar niet hoe vaak. In de praktijk adviseert de bedrijfsarts u over hoe vaak een onderzoek moet plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de risicofactoren in het werk en wat hierover in de cao is vastgelegd. De prijs van een PMO of PAGO verschilt, omdat het maatwerk per bedrijf is. U kunt een vrijblijvende offerte voor het onderzoek opvragen bij uw arbodienst.

Vragen?

Wij helpen graag. Op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur zijn wij telefonisch bereikbaar. Of stuur ons een mail.

VvAA Verzuimadvies
030 247 49 10
Bel ons
VvAA Verzuimadvies
verzuimadvies@vvaa.nl

Meer lezen?

18 juni 2024
Leestijd 2 min

Het arbeidsdeskundig onderzoek in 5 vragen

Langdurig verzuim van een werknemer door ziekte of bijvoorbeeld een ongeval of handicap is complex. Wat zijn de herstelmogelijkheden van de medewerker en wat is er nodig voor een succesvolle re-integratie? Kan dit bij het eigen bedrijf? Een arbeidsdeskundig onderzoek geeft inzicht. Wat erbij komt kijken en hoe het werkt, leest u in de antwoorden op 5 vragen.

18 juni 2024
Leestijd 1 min

Preventie in de praktijk: het open spreekuur van de bedrijfsarts

Iedere werknemer heeft het recht om naar de bedrijfsarts te gaan, ook als er nog geen sprake is van verzuim. Dat bepaalt de Arbowet. Hiervoor is het open of preventief spreekuur. Breng preventie in de praktijk en informeer uw medewerkers over dit laagdrempelige spreekuur van de bedrijfsarts.

Praktijkhouder in overleg met een medewerker over ontslag vanwege langdurige ziekte
13 juli 2023
Leestijd 2 min

Hoe voorkomt u uitval door psychische klachten?

Het hoge ziekteverzuim zorgt samen met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt voor meer druk op de werkenden in Nederland. Psychische werkgerelateerde klachten zijn een belangrijke reden voor langdurig verzuim. Vooral onder jongvolwassenen neemt dit type verzuim toe. Belangrijk is om vroegtijdig de signalen van werkstress te leren herkennen. En met onze tips kunt u zelf bijdragen aan het voorkomen van uitval door psychische klachten.

Bedrijfsarts bespreekt in haar praktijkruimte een folder over verzuim met de patiënt.
13 juli 2023
Leestijd 1 min

Wat verzekert u met een WGA-hiaatverzekering?

Als uw medewerker 2 jaar arbeidsongeschikt is, dan heeft hij of zij mogelijk recht op een WGA-uitkering. Die uitkering vervangt deels het oude inkomen van de medewerker, maar is wel lager dan het oorspronkelijke salaris. Een medewerker kan er flink in inkomen op achteruit gaan. Met een WGA-hiaatverzekering kunt u het inkomensverlies voor medewerkers die langdurig arbeidsongeschikt zijn zoveel mogelijk beperken.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen