Hypotheek en duurzaamheid
VvAA Persoonlijke Financiële Adviesservice
Minder aardgas, meer duurzame energie
De Nederlandse overheid wil de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% terugdringen ten opzichte van 1990. Dat is het centrale doel van het Klimaatakkoord dat in 2019 is gepresenteerd. In het akkoord staan meer dan 600 afspraken. Het Klimaatakkoord raakt via deze afspraken bijna alle huiseigenaren in Nederland. Zo moeten we van het aardgas af, onze huizen beter isoleren en meer gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit.
Echter, onderzoek door het CPB (Centraal Planbureau) wijst uit dat 50% van de bijna 4 miljoen huiseigenaren in Nederland nog niet bezig is met verduurzaming. Van de koopwoningen (met een eigen dak) heeft 75% geen zonnepanelen en bijna 50% doet niks op het gebied van verdere isolatie.
Volgens het CPB zijn we wel bereid om te verduurzamen, maar worden we tegengehouden door onder andere hoge kosten en onzekerheid over hoe lang we nog in het huis zullen wonen of de mogelijkheid dat maatregelen goedkoper zullen worden. Huiseigenaren die wel hun woning hebben verduurzaamd, hebben de waarde zien stijgen. Een energiezuinig huis verkoopt sneller dan een huis dat minder energiezuinig is.
Denkt u er wél aan om uw huis te verduurzamen, dan heeft u een aantal mogelijkheden om dit te financieren.
Energiebesparing via de hypotheek
Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Dit kan tot 106% van de waarde van uw woning. Denk aan het installeren van een warmtepomp, het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van uw woning en het aanpassen van de beglazing. Daarbij geldt wel een maximum van € 9.000 extra hypotheek.
Er zijn ook aanbieders die rentekorting geven op de hypotheek bij een duurzaam huis. Bijvoorbeeld ABN AMRO, Rabobank, Vista, Obvion en Triodos doen dit. Of u ontvangt rentekorting op een deel van de hypotheek (bijvoorbeeld € 25.000). Dat kan bijvoorbeeld bij ABN AMRO, ASN, ASR, Attens, Florius, Triodos en Van Lanschot.
Eigen geld
Nu de spaarrente laag is, en bij veel grootbanken vanaf een bepaald vermogen zelfs negatief, kunt u natuurlijk met uw eigen geld energiebesparende maatregelen nemen. Dat kan u op termijn ook weer geld opleveren, want hierdoor kunnen uw energiekosten dalen.
Groene lening
Natuurlijk kunt u ook een persoonlijke lening afsluiten. Een aantal banken heeft een speciale lening die bedoeld is om uw woning te verduurzamen. De leningen hebben een bepaalde maximale looptijd en een maximum leenbedrag.
Veel gemeenten bieden een speciale lening; de Duurzaamheidslening. Kijk of of uw gemeente ook meedoet.
Subsidie
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunt u subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. U kunt hiervan gebruikmaken als u eigenaar bent van een koopwoning die uw hoofdverblijf is. De subsidie vraagt u aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vindt u ook een stappenplan om de subsidie aan te vragen.
Via het energieloket zijn er ook mogelijkheden om gemeentelijke subsidies te ontvangen. Bekijk de regeling in uw gemeente.
VvAA Hypotheekadvies
In bijna iedere situatie helpen wij u met deskundig hypotheekadvies. Bijvoorbeeld:
- U bent startend waarnemer of A(N)IOS met een tijdelijk contract. Via ons komt u toch vaak in aanmerking voor een hypotheek.
- U heeft een contract getekend bij een maatschap en wilt een hypotheek. Via ons kunt u een hypotheek krijgen op basis van uw toekomstige inkomsten.
- U wilt in de toekomst een eigen praktijk en nu een hypotheekadvies. Daar houden we in ons advies al rekening mee.
- U bent van plan om een woning te kopen en wilt weten wat uw mogelijkheden zijn.
- Uw rentevast periode is bijna afgelopen en u wilt weten wat u het beste kunt doen.