Artikel

U wordt aangereden. Wat nu?

21 augustus 2019
Leestijd 4 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan ons allemaal overkomen. U wordt door een ander aangereden en hebt schade aan uw auto. Het komt altijd op een verkeerd moment, maar het is wel belangrijk om zaken op dat moment goed te regelen. Dat kan later soms onnodige vertraging of discussies voorkomen.

Wat moet u precies doen na een verkeersongeval?

Kan de auto nog rijden? Probeer deze zo snel mogelijk naar een veilige plek te rijden. Bent u op de snelweg, trek dan een veiligheidshesje aan en ga in de rechterberm of achter de vangrail staan.

Kan de auto niet meer rijden? Bel dan de hulpdienst van uw autoverzekering. Dit telefoonnummer staat op uw groene kaart. Zij regelen een sleepbedrijf die de auto op komt halen en weg zal brengen naar een reparateur van uw keuze.

Verzamel bewijs

Bij de afhandeling van een autoschade vormt het aanrijdingsformulier de basis. In principe wordt van de ingevulde gegevens op het formulier uitgegaan.

Het is dan ook van belang dat u na een aanrijding samen met de andere betrokkene(n) de voorkant van het aanrijdingsformulier invult en ondertekent. Het moet duidelijk zijn hoe de aanrijding heeft plaatsgevonden. Zorg ervoor dat alle kruisjes die van toepassing zijn (vraag 12) in het midden zijn ingevuld. Bij de schaderegeling en beoordeling van de aansprakelijkheid is dit belangrijk. De achterkant van het formulier kunt u thuis invullen.

Hebt u ook letsel opgelopen? Vermeld dit ook op het aanrijdingsformulier.

Vult de andere partij iets in waar u het niet mee eens bent, onderteken het aanrijdingsformulier dan niet of maak bij vraag 14 onderaan het formulier een opmerking waarom u het er niet eens mee bent of wat volgens u wél de oorzaak is van de aanrijding. Wanneer partijen het niet met elkaar eens zijn over de toedracht, zullen zij met aanvullend bewijs moeten komen. Immers geldt, wie eist bewijst.

In alle gevallen is het belangrijk om gegevens van getuigen te vragen, als er getuigen zijn. Achteraf kan er soms toch nog ergens een discussie over ontstaan. Naast derden kunnen ook passagiers en/of zelfs familieleden als getuigen optreden. Het is natuurlijk wel zo dat de verklaring van een onafhankelijke getuige meer waarde heeft dan die van familie of bekenden. U kunt de gegevens van de getuige(n) op het schadeformulier (bij vraag 5) vermelden.

Maak foto’s van de schade aan de voertuigen en foto’s van de verkeerssituatie. Bij complexe schadegevallen kan de verkeerssituatie van belang zijn om te bepalen wie er schuldig was. Zorg dus dat u altijd een aanrijdingsformulier in de auto hebt liggen. Mocht dit niet het geval zijn, kunt u een aanrijding tegenwoordig ook digitaal melden. Dit kan via de app of website van mobielschademelden.nl.

Bel de politie alleen in de volgende gevallen:

  • Als er iemand gewond is.
  • Als er een buitenlands voertuig bij betrokken is.
  • Als één van de partijen is doorgereden (bijvoorbeeld bij parkeerschade. Let op dat u uw eigen auto niet verplaatst).
  • Bij vermoeden van een misdrijf (drankgebruik, rijden zonder rijbewijs of onverzekerd rijden).
  • Bij een essentieel meningsverschil of wanneer de ander niet bereid is om een schadeformulier in te vullen.

Praktische tips

  • Wanneer er een verschil van mening met de andere partij ontstaat, ga dan niet met de ander in discussie over de oorzaak of de schade. Erken geen aansprakelijkheid. Laat dat aan de verzekeraars over.
  • Ga niet in op voorstellen om de schade direct te regelen of op het verzoek van de ander om naar een garage te gaan die de ander kent.

Bij wie moet u de schade melden?

U kunt tegenwoordig bijna alle soorten schade melden bij uw eigen verzekeraar. Dit was al zo bij de dekking WA + Volledig casco, maar is tegenwoordig ook het geval bij de dekkingen WA en WA + Beperkt Casco.

Voorheen moest u in geval van schade aan uw eigen motorijtuig, waarvoor een ander aansprakelijk is, zelf de schade verhalen op de verzekeraar van de ander. VvAA kan dit onder bepaalde voorwaarden voor u doen.

Hierdoor gaat de schadeafhandeling sneller, en kunt u gebruik maken van de voordelen van schadeherstel via VvAA. Heeft u schade? Dan kunt u hier uw schade melden.

Als u bij VvAA een rechtsbijstandverzekering hebt, die dekking biedt voor verkeer, kunt u de schade bij ons melden. Vervolgens kunnen wij u helpen bij het verhalen van de schade. Wij zorgen ervoor dat de andere partij aansprakelijk wordt gesteld voor uw schade en zullen alles in het werk stellen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

In onze sectie Letsel en Verkeer zijn specialisten werkzaam die jarenlange ervaring hebben op het gebied van verkeersrecht en letselschades. Wij geven u antwoord op al uw vragen en bieden praktische hulp en advies.

Rechtsbijstand­verzekering particulier

Hebt u schade die u wilt verhalen na een ongeval of burenruzie? Met de Rechtsbijstandverzekering particulier bent u in deze én veel andere privé-situaties verzekerd van deskundig juridisch advies.

Bezoek website

Meer lezen?

Taakdelegatie en uw dekking voor medische aan­sprakelijk­heid
23 juli 2024
Leestijd 3 min

Taakdelegatie en uw dekking bij medische aansprakelijkheid

Als zelfstandig bevoegd zorgprofessional kunt u taken delegeren aan (gespecialiseerde) zorgverleners. Lees de regels en aandachtspunten bij taakdelegatie.

Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis
18 juli 2024
Leestijd 3 min

Het hypotheekgesprek: zet deze stappen op weg naar een eigen huis

Bent u op zoek naar een huis? Dan wilt u natuurlijk precies weten wat uw financiële speelruimte is. Daarvoor is het hypotheekgesprek.

Huis met zonnepanelen
8 juli 2024
Leestijd 2 min

Zonnepanelen op uw dak? Zo verzekert u ze

Zonnepanelen verzekeren, hoe werkt dat eigenlijk? Vaak is dit gemakkelijk geregeld via uw opstalverzekering.

Een vrouw en een man praten met elkaar in een woonkamer achter de laptop
1 juli 2024
Leestijd 3 min

Verplichte AOV voor ondernemers

De AOV voor ondernemers wordt verplicht. Regel nu zelf de AOV de bij u past voordat u aan de verplichte AOV vast zit.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen