Artikel

Pensioen iets voor later? Echt niet!

  • 4 januari 2023
  • Leestijd 2 min

Nu alvast rekening houden met je financiën in de toekomst: het loont écht. Als jonge specialist in de mondzorg weet je vast al dat je niet meer vanzelf pensioen opbouwt. Dat betekent dat je pensioen op je oude dag ergens anders vandaan moet komen. Hoe eerder je daarin iets onderneemt, hoe meer profijt jij ervan hebt op de lange termijn. We leggen je graag uit wat je kunt doen om ‘dat zie ik dan wel’ om te vormen naar ‘dat heb ik alvast goed geregeld!’

5 tips naar een financieel onbezorgde toekomst

Helaas is de toekomst onvoorspelbaar en kun je er dus ook niet op vertrouwen dat je op je 67e, of eerder, je praktijk goed kunt verkopen. De zekerheid van een langdurig financieel lekker leven kun je alleen zelf creëren en daar kun je niet snel genoeg mee beginnen. Wij snappen echt dat het belangrijk is om in je huidige levensfase genoeg geld over te houden voor een koophuis, verbouwingen en eventueel een gezin. Daarom hebben we 5 tips voor je opgesteld die je nú al op weg helpen naar een financieel onbezorgde toekomst:

Tip 1: Begin met geld inleggen

Begin snel met maandelijks geld inleggen op een spaar- of beleggingsrekening, liever vandaag dan morgen. Want hoe eerder je daarmee begint, hoe minder je op latere leeftijd hoeft ‘in te halen’.

Tip 2: Bouw je pensioen op met kleine bedragen

Heb je nu relatief lage lasten? Begin dan met het opbouwen van je pensioen met het geld dat je nu goed kunt missen. Al het geld dat je nu inlegt, biedt profijt voor later. Óók als het gaat om kleine bedragen. Nu bouw je met minder inleg hetzelfde gewenste pensioenbedrag op, dan wanneer je daar op latere leeftijd pas mee begint. In het rekenvoorbeeld zie je wat dit je kan opleveren.

Tip 3: Maak je pensioenopbouw onderdeel van je maandelijkse kosten

Zie je pensioenopbouw als onderdeel van je maandelijkse kosten. Zo wen je aan een realistisch uitgavenpatroon. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat het verstandig is om een hypotheek af te sluiten op basis van de inkomsten die je overhoudt ná het aftrekken van je pensioenopbouw.

Tip 4: Zorg voor jezelf

Zorg vanaf het allereerste begin goed voor jezelf. Voor je de liefde van je leven tegenkomt en een gezin sticht, maar ook daarna. De gevolgen zijn enorm op het moment dat het leven toch net even anders loopt dan je je had voorgesteld.

Tip 5: Geef je pensioenopbouw vorm

Bedenk wat je belangrijk vindt in het leven en welke standaard je later graag zou willen hebben. Op basis daarvan kun je je pensioenopbouw vormgeven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van beleggen, een lijfrentepolis of een combinatie hiervan. De adviseurs van VvAA praten je graag bij over de voor- en nadelen van de diverse mogelijkheden en geven je een persoonlijk advies, speciaal afgestemd op jouw wensen.

Persoonlijke Financiële Adviesservice

Al deze zaken helpen je met het inbouwen van zekerheden. Toch prettig als je je hier later geen zorgen meer over hoeft te maken. Wij begrijpen dat dit alles nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ voor je is, daarom denken we graag met je mee. Dit kan eenmalig, sporadisch of frequent: jij geeft aan waar je behoefte aan hebt. En kies je voor de Persoonlijke Financiële Adviesservice bij VvAA; dan nemen we ook meteen je AOV en eventuele hypotheekvragen mee. Zo kun je lekker leven: nu én later!

Jouw pensioen goed geregeld

Op al je vragen omtrent pensioen hebben wij een antwoord. En dat niet alleen: onze adviseurs dragen ook direct concrete oplossingen aan om jou te helpen. Benieuwd hoe we dat doen?

Bekijk Persoonlijke Financiële Adviesservice

Meer lezen?

Koffertje met de Miljoenennota op Prinsjesdag 2022
21 september 2023
  • 21 september 2023
  • Leestijd 5 min

Prinsjesdag 2023: dit zijn de fiscale maatregelen

Wat merkt u in 2024 van het belastingplan dat op Prinsjesdag is bekendgemaakt? VvAA-fiscalist Ferdy de Wijs legt het uit.