Blog

Verplichte AOV voor ondernemers

15 januari 2024
Leestijd 3 min

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers komt eraan. De verwachting is dat het wetsvoorstel nog in 2024 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Waarschijnlijk wordt dan de datum bekend, vanaf wanneer het niet meer mogelijk is zelf te bepalen welke AOV u afsluit. Als u liever zelf bepaalt welke AOV bij u past, adviseren wij u dan ook om nu in actie te komen.

Een vrouw en een man praten met elkaar in een woonkamer achter de laptop

Eerder dit jaar hebben we u op de hoogte gebracht van de stand van zaken met betrekking tot de verplichte AOV. We gaven hierin al de tip om te anticiperen op de verplichte AOV, gezien de eerbiedigende werking rondom bestaande verzekeringen. Hieronder leest u de laatste ontwikkelingen en doen we nogmaals een oproep om, als u nog geen AOV heeft en deze liever ook niet conform de verplichte AOV regeling wenst, deze spoedig te regelen.

De tijdslijnen op een rij

De verplichte AOV komt er op zijn vroegst in 2027. Begin 2023 zijn de plannen door minister Van Gennip gepresenteerd aan de Tweede Kamer. In september zijn de plannen als ‘niet controversieel’ bestempeld. Dat betekent dat het demissionaire kabinet de plannen mag uitwerken tot een wetsvoorstel.

De verwachting is dat dit wetsvoorstel uiterlijk in het voorjaar van 2024 aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. De wet zelf zou begin 2025 in moeten gaan om in aanmerking te komen voor geld uit het Corona Herstelfonds van de Europese Commissie. Invoering van de verplichting volgt dan dus minimaal 2 jaar later.

Eerbiedigende werking

In de plannen rondom de verplichte AOV wordt gesproken over een eerbiedigende werking voor ondernemers met een bestaande AOV. Ze hebben het over een ‘robuust overgangsrecht’ met betrekking tot de eerbiediging van reeds afgesloten verzekeringen. Hoe dit recht er exact uit gaat zien is de vraag.

Wat we wel weten is dat de eerbiedigende werking een einddatum kent. Deze einddatum zou al kunnen liggen voor, op of vlak na het moment dat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat zou betekenen dat er niet veel tijd meer is om iets te regelen.

In de plannen wordt ook gesproken over een ‘opt-out’ regeling, waarbij nadat de verplichting is ingegaan spelregels gaan gelden voor het alsnog zelf regelen van een AOV. Of er een opt-out regeling gaat komen en wat de inhoud hiervan gaat zijn, is nog niet bekend. De verwachting is wel dat alleen verzekeringen in aanmerking komen met minimaal dezelfde dekking als de publieke dekking en minimaal dezelfde premie.

Bekend over de verplichte AOV

  • Wachttijd 1 jaar voordat uitkering begint
  • Alleen uitkering als ‘gangbaar’ werk niet meer lukt
  • Maximale uitkering: 100% minimumloon en nooit meer dan 70% laatstverdiende loon
  • Premie: eerste schatting € 220 per maand
  • Uitkering tot AOW-leeftijd

Nu al anticiperen op verplichte regeling

Ondernemers met een lopende verzekering die het arbeids­ongeschiktheids­risico langdurig dekt, hoeven zich straks hoogst­waar­schijnlijk niet aan te sluiten bij de collectieve AOV. Dit betekent dat u kunt anticiperen op de verplichte regeling door uw eigen AOV af te sluiten of uw dekking tijdig aan te passen. Zo bepaalt u met uw eigen AOV zelf het inkomen dat u verzekert. En via VvAA verzekert u zich voor arbeids­ongeschikt­heid in uw eigen beroep en niet ‘gangbare’ arbeid. Dit kan het verschil betekenen tussen een uitkering uit uw eigen beroeps-AOV of helemaal geen uitkering binnen de toekomstige regeling.

Keuze einddatum: denk aan AOW-leeftijd

Een belangrijke keuze bij het afsluiten van een AOV is de einddatum. Qua premiestelling is het aan­trekkelijk deze op een eerder moment dan uw AOW-leeftijd vast te zetten. Misschien past het ook bij plannen om eerder te stoppen met werken. Toch kan het verstandig zijn om uw verzekering op hogere leeftijd vast te zetten. Daarmee voorkomt u het risico dat u straks alsnog verplicht wordt om deel te nemen aan de collectieve verzekering. Of dat u alsnog een (dure) AOV moet afsluiten voor de laatste jaren van uw werkende leven.

VvAA is de AOV specialist in de zorg

Wij kennen de zorg als geen ander en zijn op de hoogte van de regelingen waarvan u gebruik kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan uw pensioen of afspraken in de maatschap. U ontvangt van ons advies op maat over het eigen risico, de eindleeftijd en het soort AOV dat bij uw situatie past.
Meer informatie

Meer lezen?

tandartsen met elkaar in gesprek aan de balie
28 februari 2024
Leestijd 4 min

Minister Van Gennip ondanks kritiek door met nieuwe zzp-wet

Demissionair SZW-minister Van Gennip maakte op 6 oktober 2023 het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) bekend.

Patiënten wachten in de wachtkamer van een huisartsenpraktijk op de afspraak met de huisarts.
9 februari 2024
Leestijd 2 min

Regionale samen­werking in de eerste­lijnszorg: een nieuw tijdperk

Ik stel me voor dat het het jaar 2035 is. Een tijd waarin mensen zich gezonder en vitaler voelen dan ooit tevoren. Hoe? Lees mijn blog.

Omgevingswet 2024: wat u moet weten
9 februari 2024
Leestijd 3 min

Omgevings­wet 2024: wat u moet weten

Naast het stroomlijnen van procedures en het versnellen van beslissingen, introduceert de Omgevingswet een digitaal stelsel (DSO).

Mantelzorger verzorgt oudere man
13 december 2023
Leestijd 2 min

Groeiende vraag mantelzorgers: steeds minder mensen om voor ouderen te zorgen

De schaarste dwingt de Nederlandse samenleving tot nadenken over de inzet van mantelzorg, aldus VvAA.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen