Nieuwsbericht

5 tips om uw praktijk soepel over te dragen

31 augustus 2017
Leestijd 3 min

Bedrijfskundig specialist Peter van Bakel krijgt vaak te maken met klanten die een praktijk willen overdragen. Maar wat als de praktijk minder waard is dan gedacht? Zorg dat u dat niet overkomt en gebruik de vijf tips uit deze blog om uw praktijk 'verkoopklaar' te maken en soepel over te dragen.

Een vrouw met kort bruin haar en een man met kort bruin haar zitten achter een bureau en lachen naar een laptop

Voorbeeld

“Ik heb mijn vrouw op ons 25-jarig huwelijksfeest beloofd dat ik vanaf mijn 65ste met haar de wereld zou rondreizen met een zeilboot. Ik heb immers een goedlopende fysiotherapiepraktijk die ik kan verkopen. Met deze opbrengst heb ik een mooie aanvulling op mijn pensioen. Nu blijkt echter dat mijn praktijk veel minder waard is dan ik had gedacht. Daar gaat mijn droom. Heb ik nu al die jaren voor niets gewerkt? Had ik dit kunnen voorkomen?”.

Tip 1: begin tijdig

Het voorbereiden van de praktijkoverdracht vraagt tijd en aandacht. Ik adviseer om ongeveer 5 jaar voor uw vertrek maatregelen te treffen. Heel simpel betekent dit dat u vanaf dat moment op zoek moet gaan naar een beoogde opvolger.

Het kost namelijk tijd om een geschikte overnamekandidaat te vinden en in te werken. Plus dat u tijd heeft om de volgende 4 tips op te volgen.

Tip 2: werk samen met uw opvolger

Als u eenmaal een geschikte opvolger heeft gevonden, dan kunt u ervoor kiezen om eerst gezamenlijk de praktijk voort te zetten. Ieder wordt bijvoorbeeld voor 50% eigenaar. Na een bepaalde periode draagt u de resterende 50% over. Op deze manier zorgt u er namelijk voor dat uw patiënten op een prima manier al kennis kunnen maken met de beoogde praktijkhoud(st)er.

Tip 3: maak uw praktijk financieel aantrekkelijk

Zorg dat uw omzet- en kostenstructuur interessant genoeg is voor een koper. Een woning is ook meer waard als er geen achterstallig onderhoud is. Voor de praktijk betekent dit dat uw kosten in een gezonde verhouding moeten staan tot de omzet die uw praktijk draait. Ik raad u aan om kritisch te kijken naar de huurlasten, de algemene kosten van de praktijk en als u personeel of waarnemers inzet, naar de arbeidsvoorwaarden.

Mochten er zaken aangepast of verbeterd moeten worden, heeft u daar (zie tip 1) nog 5 jaar de tijd voor. Over de omzet gesproken: wellicht ziet u de aankomende jaren nog kansen om extra inkomstenbronnen aan te boren (specialisaties in huis te halen of wellicht samenwerkingen met andere praktijken aan te gaan).

Tip 4: actualiseer de lopende contracten

Loop alle lopende contracten tijdig door. U moet dan denken aan contracten met de verhuurder, personeel, zorgverzekeraars, softwareleveranciers en eventueel leasecontracten (voor bijvoorbeeld apparatuur). Hoe flexibeler deze zijn tijdens of voor de overdracht, hoe beter.

Tip 5: maak van uw praktijk een soepel lopende machine

Zorg dat u uw interne organisatie op orde heeft of krijgt. Te denken valt aan het algemeen management, maar ook zaken als personeels- en kwaliteitsbeleid spelen hier een rol. Voor een koper best prettig als de praktijk de spreekwoordelijke ‘rijdende trein’ is.

Extra tip!

Misschien denkt u wel: ‘hoe ga ik dat allemaal voor elkaar krijgen?’. Geen nood, gelukkig zijn er voldoende deskundige adviseurs in de gezondheidszorg aanwezig om u in dit proces te begeleiden. Mijn laatste en wellicht ook makkelijkste tip voor u is: neem contact op met deze adviseur en plan een afspraak in om samen de voorbereidingen te treffen.

En begin eens rond te kijken naar welke zeilboot uw voorkeur uit gaat.

Deze blog verscheen ook op LinkedIn

Meer informatie

Wilt u meer informatie over praktijkoverdracht? Het is belangrijk dat u op tijd begint met oriënteren, zodat u straks onbezorgd kunt stoppen met werken.

Lees verder

Over de auteur

Peter van Bakel

Bedrijfskundig specialist

peter.van.bakel@vvaa.nl

Expertises

''De cijfers zijn bij mij in goede handen.''

Mijn focus ligt op bedrijfskundige advisering aan ondernemers werkzaam in de zorg. Ik reken de financiële gevolgen door van investeringen. Samen met de ondernemer rekenen we door wanneer het verstandig is om te stoppen. Ik breng in beeld wat het betekent om van rechtsvorm te wijzigen en bij de verkoop of aankoop van een praktijk stel ik een waardebepaling op.

Meer lezen?

Vrouw en twee mannen bekijken lachend iets op de computer
22 februari 2022
Leestijd 2 min

E-health: goede zorg anders geleverd

De inzet van e-health, informatie- en communicatietechnologie (ICT), biedt veel kansen in de zorg.

Uw praktijk overdragen - Een vrouw draagt praktijk over aan man en geeft hem een handdruk.
18 januari 2022
Leestijd 6 min

Overdracht praktijk heeft tijd nodig

In deze blog neemt Peter van Bakel u stap voor stap mee in het proces vanaf het moment dat duidelijk is wie interesse heeft in (gedeeltelijke) overname.

Agressie in de zorg: man komt op voor zijn gezin
1 december 2021
Leestijd 3 min

Agressie in de zorg: wat doe je eraan?

Zorgverleners krijgen steeds vaker te maken met agressie. Door corona komt daar nog een schepje bovenop. Lees hier hoe je agressief gedrag de-escaleert.

Close up van een voet die verband wordt
21 september 2021
Leestijd 3 min

Beslissing over zzp-webmodule en -handhaving is aan volgend kabinet

Van het huidige kabinet horen we niet meer of de zzp-webmodule in gebruik wordt genomen. Minister Koolmees verwijst naar opvolger in voortgangsbrief.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen