Blog

Check altijd het identiteitsbewijs van uw jonge patiënten

3 december 2020
Leestijd 2 min

Een jonge patiënte bezoekt de kliniek van een cosmetisch arts voor een niet-permanente opvulling van haar boven- en onderlip. Op het inschrijvingsformulier geeft zij aan 19 jaar te zijn. Dus volwassen. Met deze kennis doet de cosmetisch arts de ingreep bij de patiënte.

De vader van de patiënte dient achteraf een tuchtklacht in bij het Regionaal Tuchtcollege. De arts krijgt een berisping en gaat hiertegen in beroep. Met succes. Het Centraal Tuchtcollege zet de maatregel om naar een (minder strenge) waarschuwing.

Uitspraak Centraal Tuchtcollege: van berisping naar waarschuwing

In de beroepsprocedure heeft VvAA Rechtsbijstand namens de arts aangegeven dat hij door de patiënte is voorgelogen en misleid. De patiënte die eigenlijk 15 jaar was heeft bewust een andere geboortedatum ingevuld. Daardoor heeft de arts geen toestemming aan de gezagdragende ouder(s) gevraagd.

Uitspraken die de cosmetisch arts op de zitting van het Regionaal Tuchtcollege gedaan zou hebben, bleken niet in het proces-verbaal (verslag) van die zitting  te staan. In het beroep is dit aangestipt. In de uitspraak heeft het Centraal Tuchtcollege het kennelijke misverstand dat hierover ontstaan was weggenomen.

Naar aanleiding van het voorval heeft de arts zijn werkwijze aangaande het vragen van een identiteitsbewijs aangepast. Ook heeft hij toegegeven een fout te hebben gemaakt door niet naar het identiteitsbewijs en naar aanleiding daarvan toestemming van de gezagdragende ouder(s) te vragen. De arts heeft inzicht in zijn tekortschietende handelen getoond. Daarom oordeelde het Centraal Tuchtcollege dat een waarschuwing in deze zaak afdoende was.

Waarschuwing als lichtste tuchtmaatregel

De arts is opgelucht. Van een (zware) berisping heeft hij in hoger beroep een (lichtere) waarschuwing gekregen. De maatregelen bij een berisping zijn namelijk heftig. Als medicus krijg je niet alleen een aantekening in het BIG-register voor een periode van vijf jaar. Er wordt tevens (als het tuchtcollege daartoe beslist) een advertentie in de plaatselijke krant geplaatst met de volledige naam en woonplaats van de arts. Hierin staat ook dat een berisping is opgelegd. Het is dus een wereld van verschil of je als medicus een berisping of een waarschuwing krijgt.

Over de auteur

Valéry Daniels

Advocaat

valery.daniels@vvaa.nl

Expertises

  • Gezondheidsrecht
  • Klacht- en tuchtrecht
  • IGZ vraagstukken
  • Medisch strafrecht

''Ik ben graag de steun en toeverlaat voor mijn cliënten.''

Meer lezen?

Jubileum VvAA 100 jaar - Leve de zorgprofessional
24 januari 2024
Leestijd 2 min

100 jaar VvAA: alles over ons jubileum

Een 100-jarig bestaan is een mijlpaal om trots op te zijn. Bent u benieuwd hoe we dat gaan doen en wat we voor u als lid in petto hebben? Lees dan gauw verder.

patiënt en huisarts in gesprek
29 november 2023
Leestijd 3 min

Een ontevreden patiënt, wat nu?

Wat doet u wanneer u te maken krijgt met een klacht of claim van een ontevreden patiënt? En hoe kunt u hier het beste mee omgaan?

Huisarts geeft uitleg aan patiënt
1 november 2023
Leestijd 4 min

Opzeggen behandelrelatie want patiënt werkt niet mee, wat nu?

Stel, u wilt de behandelrelatie opzeggen want de patiënt werkt niet mee. Wat kunt u als zorgverlener doen?

4 oktober 2023
Leestijd 3 min

Calamiteitenrapport indienen verplicht in een tuchtzaak?

Moet u verplicht een calamiteitenrapport indienen in een tuchtzaak? Een (kritische) analyse van VvAA.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen