Blog

Falen is oké: ontwikkel je groeimindset

20 juli 2023
Leestijd 4 min

‘Yes, ik heb een onvoldoende op mijn verslag!’ Woorden die je waarschijnlijk niet eerder gehoord hebt. Toch mag het gevierd worden, want van fouten maken kan je (meer) leren. Een goede mindset is hierbij het halve werk. In dit blog bekijken we het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset!

falen is oké

Van extreem balen naar blij falen

Dagenlang je kamer niet uitkomen om te blokken voor een tentamen. Waarom? Zodat je minstens een 9 haalt. Flink balen wanneer je cijfer dan lager uitvalt! Gelukkig betekent dit niet direct het einde van je studie, maar de teleurstelling kan ontzettend groot zijn en je zelfs in de weg gaan zitten.

Wat is falen?

Falen is het (nog) niet bereiken van een gewenst doel, resultaat of verwachting. Oftewel: iets mislukt (en daar baal je van). Heb je vooraf al veel last van angst? Dan kan het ook zijn dat je faalangst hebt. 

Cum laude afgeschaft

Toch kan falen, bijvoorbeeld geen 9 halen, juist een positief effect hebben op je leerproces. In 2022 heeft de VU cum laude afgeschaft bij de studie geneeskunde. Zo ligt er meer focus op leren, in plaats van presteren. De universiteit verwacht dat deze maatregel ervoor zorgt dat studenten betere en meer weerbare artsen worden.

Christa Boer (vice-decaan onderwijs VU)
Cum laude legt te veel nadruk op presteren in plaats van leren

Vaste- vs. Groeimindset

Een groeimindset houdt in dat je gelooft dat je eigenschappen kan ontwikkelen door middel van focus, inspanning en toewijding. Daar tegenover staat de vaste mindset, waarbij je eigenschappen zoals intelligentie, persoonlijkheid en talenten niet kunt veranderen.

Psychologe Carol Dweck ontdekte de groeimindset tijdens haar onderzoek naar hoe mensen omgaan met tegenslagen en fouten.

Zelf aan de slag? Ontwikkel je groeimindset met deze 7 tips.

7 tips voor een groeimindset

Deel het falen

Binnen VvAA vinden we fouten maken en hiervan leren ook een belangrijk thema. Zo hebben we op onze afdeling een 'faalbord'. Op het faalbord staan blunders die we binnen de teams hebben gemaakt. Is het bord vol? Mooi! Dan bespreken we wat er verkeerd ging en hoe we dit de volgende keer voorkomen. Het resultaat: er wordt veel gelachen en we leren van elkaars faalmomenten. Oja, en er zijn snacks.

Een allerlaatste tip is dus ook: deel niet alleen je successen, maar ook je fouten. Zodat we allemaal van elkaar kunnen leren.

Vraag hulp met een afstudeergesprek

Breng tip 4 meteen in de praktijk en vraag ons om hulp. Tijdens het afstudeergesprek helpt een adviseur van VvAA jou kosteloos bij het maken van loopbaankeuzes die bij je passen. Daarnaast krijg je advies over de praktische zaken die je daarvoor moet regelen.

Afspraak plannen

Meer lezen?

Studente staat buiten en lacht.
19 februari 2024
Leestijd 3 min

5 tips voor je cv (zodat jij die baan scoort)

Ben jij op zoek naar een bijbaan of functie in de zorg? Waar je ook op solliciteert: een goed cv (curriculum vitae) is belangrijk. Ontdek 5 tips.

Student staat met armen in haar zij en kijkt zelfverzekerd naar camera
12 september 2020
Leestijd 2 min

Eerste hulp bij tentamenstress

12 september 2020 is het 'De dag van de eerste hulp'. Wij steken deze dag in nét een ander jasje en geven je eerste hulp bij de welbekende tentamenstress.

Medische stage of coschap in het buitenland voor 2 studenten.
27 januari 2020
Leestijd 4 min

Coschap of stage in het buitenland

Denk jij over een coschap of medische stage in het buitenland? Lees de ervaringen van andere studenten en bekijk tips voor een goede voorbereiding.

Studente tijdens haar coschappen zit aan tafel.
14 oktober 2019
Leestijd 6 min

Haal alles uit je coschappen

Haal alles uit je coschappen met deze 9 tips om assertiever te worden en ervaringsverhalen van studenten.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen