Focus op patiëntveiligheid maakt ook 'lean'

Doelmatigheid, kostenreductie en een groeiende administratielast. Vraag aan tien artsen  waar momenteel voor hen de focus lijkt te liggen, en dit zal het antwoord zijn. Het dilemma: er moet ook kwalitatief goede zorg en simpelweg tijd worden besteed aan de patiënt. Patiëntveiligheid kan hiertussen een perfecte brug slaan. Want aandacht daarvoor draagt bij aan doelmatigheid én aan kwaliteit. Bovendien, niemand zegt nee tegen veiligheid.    

In onderzoeken die wij regelmatig uitvoeren, bijvoorbeeld binnen ziekenhuizen, merken wij dat de wil om veilig te werken sterk is. Er ligt dus al een vruchtbare voedingsbodem. Maar mogelijk zijn we de afgelopen jaren doorgeschoten in het opstellen van maatregelen, controles en checklists. Voeg daaraan toe de vereiste administratie voor de zorgverzekeraars en je hebt al snel een overload. Dat wordt niet alleen zo gevoeld, het snoept ook waardevolle tijd weg van het contact tussen arts en patiënt.

Lessen uit de luchtvaart
Wat de luchtvaart (waarmee wij nauw samenwerken) goed doet, is veiligheid gebruiken om systemen en procedures “lean” te houden. Het zit in hun systemen ingebakken om intensief en diep onderzoek te doen naar incidenten. Niet alleen naar gemaakte (bijna-)fouten en de oorzaken, maar ook naar de effecten van getroffen maatregelen. Alleen maatregelen die er écht toe doen, worden geïntroduceerd en geregeld geëvalueerd op hun effectiviteit en werkbaarheid. Dat creëert een slank en helder kader. Als we deze aanpak binnen de zorg zouden overnemen, komt er een meer gestroomlijnde set aan (veiligheids)maatregelen die gericht houvast biedt in plaats van extra ballast oplevert.  

In onze dagelijkse advisering merken wij dat patiëntveiligheid en veiligheidscultuur in zorginstellingen helaas steeds meer onder druk komen te staan. Terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat aandacht hiervoor juist kan resulteren in:
  • lagere kosten
  • grotere doelmatigheid
  • betrokkener personeel
  • hogere kwaliteit.
Wij zijn ervan overtuigd dat patiëntveiligheid een perfecte kapstok biedt om én de efficiency én de kwaliteit te verhogen. En daarmee een oplossing voor de balans waar veel medici momenteel naar op zoek zijn.
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

SCAN

VvAA ontwikkelde SCAN met het NLR Air Transport Safety Institute. SCAN maakt de veiligheidscultuur binnen zorgondernemingen op een praktische manier inzichtelijk. Het is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde en uitvoerig beproefde methode voor de internationale luchtvaart, die vertaald is naar de zorg. Inmiddels werken diverse ziekenhuizen en zorgcentra ermee.

Contact

Weet u wat uw risico's zijn en hoe u die kunt beheersen mét een stevige grip op de kosten? Wij geven u graag deskundig advies, inclusief professionele tools voor gedegen risicomanagement.