Het Tweede Substitutiecongres

Discussieer mee

In samenwerking met Het Jan van Es Instituut organiseert VvAA op 31 maart 2016 voor de tweede keer het Substitutie Congres.

Aanmelden
De zorgmarkt zoekt naar nieuwe manieren om de kosten laag en de kwaliteit van zorg én patiëntbeleving hoog te houden. Eén daarvan is substitutie. Daarom heeft het Jan van Es Instituut onderzoek gedaan naar de succes- en faalfactoren van substitutie, in opdracht van VvAA voor Zorgondernemingen.

Maar in de praktijk blijkt zorgsubstitutie complex te zijn, en een vinklijstje van de succesfactoren levert toch niet altijd het verwachte succes op. Onder leiding van Inge Diepman debatteren we over spraakmakende stellingen zoals ‘succes van substitutie onmogelijk in een proeftuin vol voetangels en klemmen’ en ‘bestuurders haken massaal af omdat financieel succes en verbetering zorg en meer tevreden patiënten niet aangetoond kunnen worden’. Het debat voeren we met kopstukken uit de eerste- en tweede lijn, de proeftuinen en verzekeraars tijdens dit tweede Substitutie Congres. En met een gedragsdeskundige zoomen we dieper in op de kracht van groepsdynamica én succesvolle veranderingen.

Het programma

Dagvoorzitter: Inge Diepman 

15.00 uur
Ontvangst bij VvAA voor Zorgondernemingen in het gebouw ’t Hart aan de Orteliuslaan 750 in Utrecht

15.30 uur 
Welkom door dagvoorzitter Inge Diepman met interview van Mariëtte Glim (VvAA voor Zorgondernemingen) en Marc Bruynzeels (Jan van Es Instituut) over de meest opmerkelijke uitkomst van het onderzoek naar succes- en faalfactoren. In de praktijk blijkt zorgsubstitutie complex te zijn. En een vinklijstje van de succesfactoren levert toch niet altijd het verwachte succes op. Uit de evaluatie van het eerste congres blijkt dat de behoefte aan concrete praktijkcasuïstiek groot is. Welke dilemma’s zijn beslecht? Wie zijn dan de meest belangrijke actoren? Wat leidt tot succes? Is er dan nog werk over straks? Is die patiënt werkelijk beter geholpen? Wie heeft de beste ervaringen? Kortom, wat zijn de succes- en faalfactoren van substitutie?

15.45 uur 
Welkom aan het discussiepanel, vertegenwoordigd door:
Olof Suttorp, voorzitter raad van bestuur en CEO Amphia Ziekenhuis, vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
Marcel van der Linde, cardioloog in Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, Voorzitter van de Werkgroep Substitutie van de Federatie Medisch Specialisten,
Paulus Lips, bestuurslid Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), huisarts in Amsterdam, Vertegenwoordiger van de zorgverzekeringen

15.50 – 16.10 uur Substitutieprojecten: de succes- en faalfactoren in de praktijk.
15.50 – 16.10 uur Cas Colder, longarts St. Jansdal Ziekenhuis
16.10 – 16.30 uur Willem de Boer en Henk Koning, MC Zuiderzee Ziekenhuis
16.30 – 16.50 uur Diagnostisch centrum – MC Orbis Sittard
Intensieve paneldiscussie na introductie van iedere case. Daarin aandacht voor spraakmakende stellingen zoals ‘succes van substitutie onmogelijk in een proeftuin vol voetangels en klemmen’ en ‘bestuurders haken massaal af omdat financieel succes en verbetering van de zorg en meer tevreden patiënten niet aangetoond kunnen worden’.

17.00 uur  
Prof. dr. Paul Iske, hoogleraar open innovation & business venturing gaat in op het waarom van het vastlopen, wat is de psychologie erachter?

17.30 uur
Netwerken tijdens de avondmaaltijd (wij zorgen voor soep en luxe warme en koude broodjes)

18.30 – 18.50 uur  De succes- en faalfactoren in de praktijk in twee thema’s, een inleiding op de tafeldiscussies
1) Financieel door Jaap Doets, consultant bij VvAA voor Zorgondernemingen
2) Verantwoordelijkheid door Dite Husselman, adviseur strategie JVEI
Aansluitend tafeldiscussie rondom beide thema’s

19.50 uur
Plenaire afsluiting: waarmee ga je morgen van start?

20.00 – 21.00 uur  Netwerken, borrel en bitterballen

Via onderstaande button is het al mogelijk u aan te melden voor het congres.

Aanmelden

Praktische informatie

Datum:   31 maart 2016
Tijd:   15:30 - 21:00 uur
Plaats:   't Hart, Orteliuslaan 750 Utrecht
Prijs:   € 195,- ex btw

Contact

Wilt u weten waar de substitutiekansen liggen voor uw zorgonderneming? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Programma downloaden?