Inloggen

'De zorgverzekeraar regeert’: bomvol en boeiend

In een afgeladen ’t Hart, VvAA’s hoofdkantoor in Utrecht, kruisten verzekeraars, zorgverleners en patiëntvertegenwoordigers de degens over het thema ‘De Zorgverzekeraar Regeert’. Ruim 350 aanwezigen waren getuige van een zeer levendig live-radiodebat onder leiding van ‘de bekendste stem van Nederland’ Harmke Pijpers.

Harmke Pijpers trapte af met de stelling dat de zorgverzekeraar regeert. En dan vooral de grote concerns Achmea, CZ, Menzis en VGZ, die 90% van de markt voor zorgverzekeringen beheersen. Minister Schippers zei recent in een interview in NRC: “Iemand moet de ‘bad guy’ zijn die zegt dat een bepaalde behandeling niet meer wordt vergoed in uw streekziekenhuis.” Wat haar betreft moet er een einde komen aan de vrije artsenkeuze.

Keuzevrijheid heilig?

Als eersten gingen Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ en Wim van der Meeren van CZ hierover in debat. Kleijnenberg vindt dat de vrije artsenkeuze behouden moet blijven: “De relatie tussen patiënt en zorgverlener is heilig, de zorgverzekeraar heeft daar niets te zoeken.” Van der Meeren stelde daar tegenover dat enige sturing onontkoombaar is als we kwaliteit willen en tegelijk de zorg betaalbaar willen houden. “Wij willen geen behandeling vergoeden die aantoonbaar slechter is en uitgevoerd door een ziekenhuis waar wij geen contract mee hebben.”

Gelijkwaardigheid ver te zoeken

Volgens apotheker Elien Peterse is er van gelijkwaardigheid geen sprake: “Half december krijg ik het contract van de zorgverzekeraar in de bus, of ik dat dan voor 1 januari wil tekenen. Niet tekenen is geen optie, want dan moeten de patiënten zelf betalen en dat gaan ze niet doen. De zorgverzekeraar vraagt niets aan ons en zegt alleen: ‘dit doet u’. Vind ik dat niets, dan moet ik toch tekenen. Ik zit dan letterlijk aan het kerstdiner het contract te bekijken. Waarom kunnen we niet een contract sluiten voor tien jaar met een duidelijke stip op de horizon waar we naar toe werken?”

Huisarts Bart Meijman ervaart ook de invloed van de zorgverzekeraar, tot in de wachtkamer toe. "Willen we e-consults invoeren of langer bereikbaar zijn, dan vraagt dat een investering. Bespreken we geplande innovaties met de zorgverzekeraar, dan krijgen we het verzoek in de wachtkamer filmpjes te draaien over hoe gezond te leven, met de naam van de zorgverzekeraar in beeld. Patiënten zitten daar niet op te wachten.”

Uit de loopgraven

Wilna wind, voorzitter van de Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie (NPCF): “Het stelsel werkt alleen als je het met z’n drieën doet: patiënt, zorgverlener, zorgaanbieder. Nu is het zo dat dokters en verzekeraars regeren, de patiënt trekt aan het kortste eind.”

Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter Menzis: “Daar ben ik het van harte mee eens. Zorg is net als politiek, die ontstaat bij de gratie van coalities. Wij hebben er ook een groot belang bij om goede relaties met zorgverleners en patiënten te hebben.”

Van Boxtel: “Punt is dat iedereen vindt dat we minder kosten moeten maken in de zorg, maar dat waar je ook duwt er altijd verzet ontstaat. Kritische betrokkenheid vinden we prima, maar ongefundeerd zwart maken dient geen enkel doel. En ja, we zijn kritisch op wat we vergoeden. Omdat we veel initiatieven zien die wel weer iets aanvullen, ernaast zetten, maar niet vervangen. Dat maakt de zorg onbetaalbaar.”

Transparant?

Edwin Brugman, directeur kennismanagement VvAA: “De zorgverzekeraars hebben forse winst gemaakt. Zorgverzekeraars komen nu bij monde van zorgverzekeraars naar buiten met de mededeling dat de premies omlaag kunnen omdat de winsten dit jaar zo hoog zijn. Dit was de afgelopen jaren ook al het geval, maar toen is aangegeven dat de premies omhoog zouden gaan door de stijging van de zorgkosten. Daarbij werd de bal doorgespeeld naar zorgverleners en zorginstellingen.

André Rouvoet, voorzitter brancheorganisatie zorgverzekeraars Nederland: “Het is inderdaad heel ingewikkeld. Alles ligt open, is te achterhalen, maar dat vraagt veel. Wettelijk hebben we nu eenmaal die regierol die velen de regie op de kostenbeheersing zijn gaan noemen. Daar heeft minister Schippers gelijk in: iemand moet het doen.”

Van Boxtel: “We zijn er niet voor de winst, we zijn geen beursgenoteerd bedrijf en dat geldt voor alle zorgverzekeraars, dat wordt soms vergeten, het overgrote deel (97%) gaat direct terug naar zorg. Ook wij hebben zorgplicht. Vergeet niet: we komen van ver. Toen ik aantrad hadden we meer dan 8% organisatiekosten. Die hebben we teruggebracht naar 3-4%. Dat zijn ratio’s die maar weinig sectoren laten zien.”

Sleutel in gezamenlijkheid

Het uur was snel om. Na de live uitzending op BNR Nieuwsradio ging de discussie nog stevig door. Duidelijk is dat patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars elkaar hard nodig hebben.

Zorgdebat 'De zorgverzekeraar regeert'

Wij helpen u graag

Hebt u een vraag of wilt u meer informatie?