De zorgverlener in de spagaat? 

Bij defensieve zorgverlening draait het om handelingen die zorgverleners uit voorzorg verrichten om de kans op klachten of claims voor te zijn. Op welke schaal gebeurt dit in Nederland? Gaan we de Amerikaanse claimcultuur achterna? En wat laat je als zorgprofessional het zwaarst wegen? De angst voor claims of (geloof in) je eigen oordeel?

Tijdens het BNR Zorgdebat op dinsdag 29 maart zoomen we in op de spagaat van de zorgprofessional.

Want hoe beïnvloeden een toenemende druk door derden, de continu veranderende wetgeving, de roep om transparantie en de veranderende rol van de patiënt het gedrag van de zorgprofessional? Komt de zorgverlener door de dreiging van gemakkelijke claims vaker tegemoet aan ‘wensen’ van de patiënt of is goede en betaalbare zorg vooral gebaat bij zelfbewuste dokters?

Harmke Pijpers gaat in debat met ‘dappere dokters’, patiëntenorganisaties en letselschadeadvocaten over defensive medicine en de impact van claims op de geboden zorg.

Onderzoek

Voorafgaand aan het zorgdebat deden we onderzoek naar de positie van de zorgprofessional door een toenemende invloed van derden, wetgeving, transparantie en de veranderende rol van de patiënt. Klik hier voor de resultaten. 

Sprekers en aanmelden
BNR Zorgdebat Harmke Pijpers260x260

Download rapport 

Programma Zorgdebat

  • 18.00 uur Ontvangst (met broodje)
  • 19.15 uur Plaatsnemen in zaal + sluiten deuren
  • 19.30 - 20.30 uur Live radiodebat en aansluitend discussie met de zaal
  • 21.00 uur Start borrel


Sprekers en aanmelden