Inloggen

Zorgdebat over Vrije artsenkeuze

Om de zorgkosten te beteugelen wil het kabinet artikel 13 van de zorgverzekeringswet aanpassen. Maar hiermee verdwijnt de vrije artsenkeuze voor patiënten. Wat betekent dit voor de zorgmarkt?

Op 4 juni 2014 vond in Den Haag het elfde BNR Zorgdebat plaats. Onder leiding van Harmke Pijpers debatteerden Bart Combée (directeur Consumentenbond), Henk van Gerven (kamerlid SP), Yvonne Wilders (directeur Spaarne Ziekenhuis), Michiel Verkoulen (partner Zorgvuldig Advies) en Suzanne Witjes, orthopedisch chirurg in opleiding en coördinator van Werkgroep Zorg 2025, over de vrije artsenkeuze. Advocaat Gerard Spong trapte af met zijn juridische blik op het voornemen de vrije artsenkeuze af te schaffen.

Nederlanders willen zelf zorgverlener kiezen

Bijna alle Nederlanders willen zelf hun zorgverlener kunnen kiezen. De zorgverzekeraar mag deze keuze niet beïnvloeden. Driekwart van de Nederlanders wil deze keuzevrijheid niet opgeven, zelfs niet als de zorgpremie met 8 euro per maand daalt. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van VvAA. Het onderzoek is verricht door Annalise, market intelligence, in samenwerking met SSI.

Nederlanders weten heel goed welke zorgverlener ze willen bezoeken. Uit het onderzoek van VvAA (u kunt het hiernaast downloaden of het onderzoek hier doorbladeren) kan worden geconcludeerd dat bijna tweederde van de respondenten de zorgverzekeraars niet beter geschikt acht om de kwaliteit van zorg te beoordelen dan zijzelf. Ook vindt men het onacceptabel indien zorgkosten bij een zorgverlener van eigen keuze niet vergoed worden.

Volgens Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA is dit onderzoek relevant vanwege de plannen van het kabinet-Rutte om de keuzevrijheid in de zorg af te schaffen. Brugman: “De Tweede Kamer staat op het punt om de keuzevrijheid af te schaffen. Uit het onderzoek blijkt dat de burgers dat absoluut niet willen. Wij hebben de kamerleden overigens ook geïnformeerd over dit onderzoek.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlanders niet weet welke soort polis hij of zij heeft (natura/restitutie/combinatie).

Zorgdebat vrije artsenkeuze

Trendonderzoek & uitzending

Wij helpen u graag

Hebt u een vraag of wilt u meer informatie?

Trendonderzoek & uitzending