Big data in de gezondheidszorg: vloek of zegen?

BNR Zorgdebat 4 oktober 2016 


The internet of humans; big data in de gezondheidszorg. De mogelijkheden lijken enorm: ziektes worden vroegtijdig opgespoord, aandoeningen worden voorspelbaar en het ‘gepersonaliseerde’ medicijn lijkt dichter bij dan ooit.

Wordt de patiënt inderdaad beter van big data in de zorg? Of gaat het nog een stap verder en wordt de patiënt amper nog ziek door de voorspellende kracht? En wat betekent dit voor het medische vak? Gaat de patiënt zelf doktertje spelen of zitten er limieten aan big data en blijft diagnose, anamnese en behandeling mensenwerk?

Is the internet of humans een wolf in schaapskleren of levert het vooral een goed verdienmodel op? Wordt het een instrument om de patiënt af te rekenen op ‘lifestyle’ of ‘risicovol gedrag’? En wat vinden we er eigenlijk van dat dit soort data straks van iedereen beschikbaar is? Hoe zit het met de privacy en de eigendoms- en gebruiksrechten op data? En hoe wordt de kwaliteit van analyses gewaarborgd en bewaakt?

Op dinsdag 4 oktober gaat Harmke Pijpers tijdens het BNR Zorgdebat in gesprek met voorstanders en critici, met onderzoekers en verzekeraars en zorgverleners, met patiënten en ondernemers over de waarde van big data in de zorg. 

U bent van harte uitgenodigd om bij de live-uitzending aanwezig te zijn. Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden.

Meld u aan
BNR Zorgdebat over BIG data

Het BNR Zorgdebat wordt live uitgezonden vanuit VvAA-hoofdkantoor 't Hart. Wilt u tijdens de live-uitzending 
aanwezig zijn?

Meld u aan  
 

Praktisch

Datum: 4 oktober 2016 
Locatie:
VvAA-hoofdkantoor 't Hart, Orteliuslaan 750 in Utrecht
Programma:
  • 18.00 uur: ontvangst met een broodje
  • 19.15 uur: zaal sluit
  • 19.30 uur: live radio-uitzending tot 20.30 uur. Hierna volgt een nagesprek.
  • 21.00 uur: borrel