Podcast over fraude n.a.v. BNR Zorgdebat

Fraude in de zorg is een veelbesproken onderwerp. Door gebrek aan nuancering ligt onjuiste beeldvorming en stigmatisering op de loer. Het zorgveld in het algemeen en zorgverleners in het bijzonder zijn gebaat bij nuance in het debat over fraude in de zorg. Om maar te beginnen met het onderwerp zelf. Want waar hebben we het eigenlijk over?Doel voorbij
Het aantal meldingen stijgt, volgens het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Maar is er daadwerkelijk sprake van een stijging van fraude in de zorg? Hoe groot is het probleem nu eigenlijk? En wat is de oorzaak? Wie zijn die fraudeurs? En hoe worden ze aangepakt? Voldoen de huidige opsporingsmogelijkheden? En hoe voorkomen we dat fraudemaatregelen hun doel voorbij schieten, en groepen zorgverleners worden gestigmatiseerd, zoals bijvoorbeeld recentelijk nog aan de orde was in de case rond de tandartsen en Zilveren Kruis?

uit Het Financieele Dagblad

 
Broodnodige nuancering
Voor VvAA zijn bovenstaande vragen reden genoeg om dit onderwerp in samenwerking met BNR te adresseren. Onder meer via deze podcast over fraude in de zorg met Edwin Brugman, directeur Kennismanagement en Netwerken, tevens directeur van Vereniging VvAA. Volgens het artikel van Het Financieele Dagblad 'Zorg walhalla voor fraudeurs', gaat het op zeven punten mis. Brugman belicht ze nader.

Meer luisteren over fraude? Beluister het VvAA/BNR Zorgdebat over fraude van 110 oktober 2017 terug op bnr.nl/zorgdebat