Persbericht

ZWiC: alles op alles om álle zorgverleners die in aanmerking komen, te bereiken

7 september 2021
Leestijd 4 min

Na 1,5 jaar geven chirurgen en oprichters Sander Muijs en Marijn Houwert de leiding van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) over aan Wietske Blom-Ham, onderzoeker, hoofddocent Acute Zorg aan de Hogeschool Utrecht en verpleegkundige.

Wietske Blom-Ham

Blom-Ham maakt sinds de oprichting deel uit van het bestuur van stichting ZWiC, die financiële steun biedt aan (nabestaanden van) zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk in de coronazorg zelf op de IC zijn beland of zijn overleden. Haar belangrijkste doelstelling is om te zorgen dat álle zorgmedewerkers, waaronder veel van haar vakgenoten, die in aanmerking komen voor een uitkering vanuit Stichting ZWiC, die ook ontvangen.

Portretfoto van Wietske Blom-Ham.

Daarnaast wordt de komende 1,5 jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van een landelijke richtlijn voor psychosociale zorg ten behoeve van de psychosociale ondersteuning van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals.

Met het aantreden van Wietske Blom-Ham geven orthopedisch chirurg Sander Muijs en traumachirurg Marijn Houwert het stokje over aan een collega-zorgverlener die 15 jaar als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in een groot ziekenhuis werkte en weet wat de impact is van corona op de zorg en zorgmedewerkers.

Blom-Ham: “Met de coronacrisis veranderde de zorg van de ene op de andere dag. En toch was het aan medewerkers om hun werkzaamheden, met alle twijfels en onzekerheden over ziekte en bescherming, gewoon voort te zetten. In het belang van ons allemaal. Het initiatief van Sander en Marijn was een enorme steun in de rug voor hen. Wat zij, met steun van vele vrijwilligers, donateurs en partijen voor elkaar hebben gekregen, is van uitzonderlijke waarde. Ik vind het een eer om nu aan het roer te mogen staan en kijk ernaar uit om samen met het hele team, inclusief de partners van ZWiC, hun werk voort te zetten. Met elkaar gaan we alles op alles zetten om te zorgen dat zoveel mogelijk (nabestaanden van) zorgmedewerkers - van schoonmakers, baliemedewerkers tot de verpleegkundigen en verzorgenden - die als gevolg van hun werk op de IC terecht zijn gekomen of zelfs zijn overleden, een eenmalige financiële bijdrage ontvangen.”

We gaan alles op alles zetten om hen te bereiken

Alles op alles

Sinds haar oprichting keerde Stichting ZWiC 90 eenmalige financiële bijdragen uit, waarvan 14 aan nabestaanden van zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk in de coronazorg zijn overleden en 76 aan zorgmedewerkers die op de IC terecht zijn gekomen. Blom-Ham: “Driekwart van de aanvragen is afkomstig van (nabestaanden van) zorgmedewerkers met een verpleegkundige, verzorgende of helpende functie: de groepen die over het algemeen het hardst worden geraakt. Op basis van de maandelijkse rapportages van het RIVM weten we echter dat er nog veel zorgmedewerkers zijn die mogelijk in aanmerking komen voor een eenmalige financiële bijdrage, maar de weg naar ZWiC nog niet hebben gevonden. We gaan alles op alles zetten om hen te bereiken.”

Om het indienen van een aanvraag nog laagdrempeliger te maken verlengt ZWiC onder meer de uiterlijke indientermijn naar 31 december 2022 en wordt er, in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars en Achmea, een nog toegankelijker aanvraagformulier ontwikkeld. Ook gaat de stichting intensiever samenwerken met brancheorganisaties van medewerkers in de zorg, om via hun achterban nog meer mensen te bereiken.

Psychosociale ondersteuning voor zorgprofessionals

In opdracht van Stichting ZWiC wordt tevens een landelijke richtlijn voor psychosociale ondersteuning van zorgprofessionals ontwikkeld door ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises. Deze evidence based richtlijn is naar verwachting eind 2022 klaar. Blom: “De coronacrisis heeft laten zien hoe onmisbaar en wezenlijk medewerkers in de zorg zijn voor de gezondheid en het welzijn van ons land. Het is van groot belang dat we ook goed voor hun fysieke en mentale welzijn zorgen. Met de komst van een landelijke richtlijn ligt daarvoor straks een steviger basis dan voorheen.”

De coronacrisis heeft laten zien hoe onmisbaar en wezenlijk medewerkers in de zorg zijn voor de gezondheid en het welzijn van ons land

Over Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC)

Stichting ZWiC biedt financiële steun aan (nabestaanden van) zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk in de coronazorg zelf op de IC zijn beland of zijn overleden. Van verpleegkundigen, verzorgenden en ambulanceverpleegkundigen die direct in contact komen met coronapatiënten, tot schoonmakers in ziekenhuizen, baliemedewerkers, laboranten en anderen die actief betrokken zijn bij het mogelijk maken van de coronazorg.

Met een eenmalige financiële bijdrage - € 30.000 in geval van IC-opname en € 50.000 in geval van overlijden – wil Stichting ZWiC voorkomen dat deze zorgmedewerkers, óf hun nabestaanden, naast de zorgen en verdriet door een IC-opname of overlijden, ook nog met financiële problemen worden geconfronteerd. Sinds haar oprichting heeft de stichting steun in praktische en/of financiële zin van vele individuele donateurs en partijen waaronder het Verbond van Verzekeraars, collectief voor zorgverleners VvAA, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, Aramco, Philips, Robeco, Bristol-Myers Squib en Reckitt Benckiser en het ministerie van VWS.

Meer lezen?

Spandoek waarop staat zorgpersoneel bedankt
15 november 2021
Leestijd 1 min

VvAA verlengt compensatie eigen risico zorgverzekering voor zorgverleners die getroffen zijn door corona

Ledencollectief VvAA compenseert het verplichte eigen risico voor zorgverleners die tijdens hun werk getroffen worden door corona

Fysiotherapeut helpt een oudere vrouw bij haar schouderoefening
26 januari 2021
Leestijd 3 min

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg breidt doelgroep uit

Ook (familie van) zorgmedewerkers die als gevolg van hun werk corona krijgen en op de IC belanden, komen nu in aanmerking voor de bijdragen.

ZWIC logo
27 mei 2020
Leestijd 2 min

Nieuwe fase voor Stichting ZWiC: oproep getroffen zorgverleners om zich te melden

Stichting Zorg na Werk in Coronazorg stort de eerste financiële uitkeringen voor zorgverleners die zelf zijn getroffen.

Zorgverzekeraars Nederland logo
18 mei 2020
Leestijd 6 min

10 aandachts­punten Regeling Continuïteits­bijdrage

De Continuïteitsbijdrage van Zorgverzekeraars Nederland kan worden aangevraagd door zorgaanbieders die vanwege COVID-19 omzetdaling hadden.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen