Zorgvernieuwing in Nederland veel sneller dan voorgesteld

Zorgvernieuwers vertellen over zorginnovaties op wereldniveau

Zes wereldwijde koplopers vertellen 26 mei tijdens Mobile Doctors Live! over hun wereld waar zorg, ziel en techniek samenkomen. Hoe dragen technologische ontwikkelingen bij aan de kwaliteit van de zorg? Hoe zorgen ze dat de zorgverlener weer dichter bij de patiënt komt te staan? En waarop berust de onjuiste beeldvorming dat zorgprofessionals niet klaar zijn voor al deze vernieuwingen? 

Koplopers

Nederland bekleedt een belangrijke positie als het gaat om technologische zorginnovaties. Vaak wordt echter gesteld dat de Nederlandse zorgwereld achter loopt als het gaat om (acceptatie van) innovaties en vernieuwingen. E-health en m-health toepassingen, toepassing van big data, robotisering en 3-d printing: ze zouden blijven hangen en dokters zouden ‘geen idee’ hebben. Het tegendeel is het geval. De zorgwereld zit tjokvol techniek en met professionals die daar met hart en ziel aan en mee werken.

Tijdens Mobile Doctors Live! dat op 26 mei in Utrecht wordt gehouden, laten zij zien waar zij dagelijks mee bezig zijn. Zo vertelt neurochirurg Bon Verweij over hoe hij mensenlevens redt met behulp van 3D technologie, Clinical Data Scientist Egge van der Poel vertelt over hoe de zorg persoonlijker en preciezer wordt door big data. Professor Ivo Broeders geeft zijn visie op robotica. Huisarts Bart Timmers vertelt over hoe hij omgaat met de zelfmetende patiënt en Professor Leonard Witkamp laat de mogelijkheden van zorg op afstand (telemedicine) zien. En Professor Marlies Schrijven roept haar collega's op om zich vooral te bemoeien met technologie en demonstreert hoe serious gaming bijdraagt aan de opleiding van chirurgen.

Verspreiding gaat sneller dan voorgesteld

Hoe dragen deze ontwikkelingen in de dagelijkse praktijk bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg? Wat drijft deze professionals om iedere dag weer hieraan te werken? Mobile Doctors – een platform van zorgvernieuwers - organiseert het event om dat te laten zien en te ervaren hoe ver Nederland is op gebied van het toepassen van hoogwaardige technologie in de zorg. En om andere zorgverleners te inspireren. “Technologische vernieuwingen in de zorg worden vaak heel technocratisch voorgesteld en bovendien voorbehouden aan de ‘happy few’ ”, weet Richard Faas van VvAA en initiatiefnemer van Mobile Doctors. “We zien echter dat een steeds grotere groep zorgverleners vanuit passie en gedrevenheid aan technologische vernieuwing van de zorg werkt én aan de verspreiding daarvan. Deze zes zorgvernieuwers nemen ons mee in hun wereld waar bezield werken in de zorg en techniek samenkomen en laten zien met welke innovaties zij – vanuit patiëntperspectief - dagelijks bezig zijn.”

Ziel terug in de zorg

Technologie speelt niet alleen een belangrijke rol om patiënten beter te maken, maar vooral ook om het leven van die patiënten makkelijker en prettiger te maken. “Technologie brengt de ziel terug in de zorg”, stelt Faas. “Net als techniek de banken en de reisbranche klantvriendelijker maakte, geldt dat ook voor de zorg.” Zo kunnen patiënten dankzij een tablet op afstand met hun dokter communiceren, waardoor ze niet steeds naar het ziekenhuis hoeven. “Omdat de dokter minder tijd kwijt is aan routine, houdt hij meer tijd over voor zijn patiënt”, benadrukt Faas. “De huisarts kan zijn fiets weer uit de schuur halen voor huisbezoeken. Dat is prettiger voor de patiënt en voor de zorgverlener.”

Over Mobile Doctors

Mobile Doctors is een initiatief van VvAA. Opgericht vanuit het geloof dat in samenwerking op het terrein van digitale en technologische ontwikkeling de sleutel ligt voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Dit doet Mobile Doctors door een plek te creëren waar zorgvernieuwers elkaar kunnen inspireren om praktische digitale toepassingen te beoordelen, te implementeren, verder te ontwikkelen en kennis rond deze innovaties met elkaar te delen.

Aanmelden Mobile Doctors Live!