Zorgverleners ervaren minder vertrouwen dan tien jaar geleden

Zorgverleners ervaren minder vertrouwen in hun intenties en handelen dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek dat VvAA deed onder ruim achthonderd zorgverleners. Het stelsel lijkt meer een aanjager van wantrouwen in plaats van vertrouwen. Artsen en paramedici vinden dat de menselijke maat weer belangrijker moet worden in de gezondheidszorg.

De meerderheid van de zorgverleners is zeer tevreden over de relatie die zij met hun patiënten hebben. Gemiddeld waarderen de ondervraagden het contact met een 8. Zorgprofessionals merken op dat ‘klanten de zorg bewuster beleven, maar ook veeleisender zijn’. Veel respondenten stellen dat de patiënt en de persoonlijke zorg voorop staan bij de behandelingen. 

Wantrouwen

Veel minder gelukkig zijn de zorgverleners met de toegenomen regeldruk en administratieve rompslomp. De druk die zorgverleners als gevolg van alle regels en administratieve handelingen ervaren is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Veel ondervraagden geven aan dit als een probleem te ervaren. “Door alle administratie is het werk eigenlijk nooit klaar”, zegt een van de ondervraagden. Bovendien voedt de regeldruk een gevoel van wantrouwen. “Het voelt alsof ik iedere dag examen moet doen.”

Meer over de onderzoeksresultaten


Van wantrouwen naar vertrouwen

“Het zorgstelsel blijkt na 10 jaar behoorlijke knelpunten te kennen Bijna de helft van de respondenten ervaart minder vertrouwen in zorgverleners dan tien jaar geleden”, stelt Edwin Brugman, directeur Kennismanagement bij VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener in de gezondheidszorg. “Ons zorgstelsel lijkt nu wantrouwen aan te jagen in plaats van vertrouwen. De regierol van de zorgverzekeraars is doorgeschoten, wat teveel regeldruk met zich meebrengt. Er moet daarom in meer ruimte komen voor verbinding tussen patiënten en zorgverleners. Zodat zorgverleners zich kunnen richten op het verlenen van zorg zonder te worden afgeleid door regels en financiële belangen.”

Bijna de helft van de ondervraagden geeft de menselijke maat in de zorg anno 2015 een onvoldoende. Een kwart beoordeelt deze maat met een mager zesje. Ook de toegenomen invloed van de zorgverzekeraars op de zorg wordt als een negatief punt genoemd. “Zorgverzekeraars hebben een ander belang dan de zorgverlener”, luidt een vaker gehoord commentaar.

Debat

Het VvAA BNR Zorgdebat staat 17 november in het teken van de menselijke maat in de zorg. Onder leiding van Harmke Pijpers gaan onder andere Jos de Blok (directeur Buurtzorg Nederland), Bart Meijman (huisarts en mede-initiatiefnemer van Het Roer Moet Om) en Jan Kimpen (kinderarts en voormalig voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht) met elkaar in debat. Het debat wordt om 19.30 uur live uitgezonden op BNR Nieuwsradio. Voor aanvang van het debat presenteert De Blok Het alternatief voor de zorg, een boek dat beschrijft hoe het anders kan in de zorg.
Vertrouwen-zorgverleners260x260

Meer over menselijke maat in de zorg: