Inloggen

Zó werkt de zorg

Hoe werkt ons zorgstelsel? Wie is waarvoor verantwoordelijk, welke wetten gelden er en hoe lopen de geldstromen? Als VvAA-lid hebt u kosteloos toegang tot de producten van het Platform Zó werkt de zorg en de specials over ouderenzorg, huisartsenzorg, medicijnmarkt en ggz (in ontwikkeling).

VvAA maakte in 2015 samen met de Argumentenfabriek het boek Zó werkt de zorg, dat overzichtelijke, eenduidige en objectieve feiten over de Nederlandse gezondheidszorg verstrekt. Een goed gesprek over de zorg kan immers alleen worden gevoerd op basis van een juist en gemeenschappelijk beeld. De informatie uit het boek wordt steeds ververst en is ook beschikbaar als webapp

De nieuwste special 'Zó werkt de geneesmiddelenzorg' geeft inzicht in de complexe wereld van de geneesmiddelen. Met meer dan veertig afbeeldingen en korte journalistieke teksten voor een heldere uitleg over ontwikkeling, prijsstelling, registratie, verstrekking, vergoeding en veiligheid van geneesmiddelenzorg.

Krijg antwoorden op vragen als:
  • Wie mogen geneesmiddelen maken, voorschrijven en verstrekken?
  • Welke voorwaarden gelden voor apotheekbereidingen?
  • Hoe lang duurt het gemiddeld om een innovatief geneesmiddel te ontwikkelen?
  • Hoeveel preferente geneesmiddelen zijn er?
  • Wat bedoelen we met de sluis, add-ongeneesmiddelen en off-label gebruik?

Alle specials inzien

Als VvAA-lid kunt u met uw persoonlijke code uit de prolongatiebrief inloggen op de specials, zoals die van de Huisartsenzorg. Code kwijt? Belt u dan met onze Ledenservice.  

Visualisaties Zó werkt de zorg

Voor inzage en gebruik van de visualisaties uit het boek ‘Zó werkt de zorg’, is inloggen niet nodig

Boeken

Het boek Zó werkt de zorg in Nederland geeft inzicht in hoe het zorgstelsel op hoofdlijnen werkt. In de verdiepende boekenspecials worden de thema's verder uitgewerkt. Voor meer informatie en het bestellen van boeken:


Hulp nodig?

Kijk op onze servicepagina voor meer informatie en de veelgestelde vragen.
Edwin Brugman | VvAA

Edwin Brugman

Kennismanagement & netwerken

“De afgelopen jaren zijn er binnen de zorg rigoureuze maatregelen doorgevoerd. Vaak op basis van informatie die slechts voor weinigen toegankelijk en begrijpelijk is. Voor een genuanceerde discussie is kennis nodig. Die ontsluiten we met Zo werkt de zorg.”

Platform en partners

Het platform werkt onafhankelijk, maar wordt ondersteund door partners, waaronder de Patiëntenfederatie Nederland, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), VvAA, Erasmus iBMG (Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg) en de LAD. 

Meer weten, of suggesties?

Kijk op zowerktdezorg.nl. Hebt u vragen die u graag uitgewerkt en gevisualiseerd ziet? Laat het weten via @zowerktdezorg op Twitter of stuur een mail naar info@zowerktdezorg.nl.
Geraline Leusink

Geraline Leusink

Arts MBA & bestuurslid Vereniging VvAA

“De informatie op dit Platform is een must voor iedereen die in, om en met de zorg werkt. Als een van de initiatiefnemers is VvAA verheugd dat we met steeds meer partners zorgdragen voor permanent heldere en objectieve informatie, nodig om regelgeving goed uit te leggen en draagvlak te creëren voor veranderingen. De zorg is tenslotte nooit af.”