Zin in Zorg officieel van start

21 november 2019
Leestijd 2 min

Zin in Zorg: zo heet de nieuwe beweging van jonge dokters die De Jonge Specialist, de LAD, LOVAH en VvAA op 20 november hebben gelanceerd. Ruim 80 jonge dokters gingen tijdens de kick-off bijeenkomst met elkaar in gesprek over werkplezier, mentaal fit blijven en méér tijd creëren voor de patiënt. Het leverde zeer nuttige input op, die de basis vormt voor een gefundeerde aanpak van de problematiek onder jonge dokters.

De cijfers liegen er niet om: bijna één op de vijf a(n)ios kampt met burn-outklachten. Uit onderzoek van De Jonge Specialist blijkt dat de hoge werkdruk en een verstoorde werk-privébalans daar een belangrijke rol in spelen. Daarnaast leidt de werkcultuur ertoe dat 40% van de a(n)ios met burn-outklachten onvoldoende de kans krijgt te herstellen. Dat moet anders, vinden de vier initiatiefnemers, die hierin worden gesteund door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Memorabel

Tijdens de kick-off gaven Thomas Schok (aios chirurgie en bestuurslid bij VvAA), Kèren Zaccai (aios urologie en voorzitter van DJS) en Charlotte Vreede (aios huisartsgeneeskunde en voorzitter van LOVAH) aan dat de bevlogenheid van jonge dokters onder druk staat. Eén op de zes a(n)ios overweegt namelijk tijdens de opleiding wel eens om te stoppen. “Dat we hier uitgerekend op de dag van de landelijke ziekenhuisstaking bij elkaar zijn om te praten over het verminderen van de werkdruk, is wel bijzonder. Laten wij deze dag die al zo memorabel is, dus nog memorabeler maken”, aldus Schok.

Pijnpunten

Onder leiding van Kiki Lombarts (hoogleraar Professional Performance) en Antoinette de Bont (bijzonder hoogleraar Sociologie van Innovaties in Zorg) gingen de deelnemers – jonge artsen uit alle disciplines – vervolgens met elkaar in gesprek over vier domeinen: persoonlijke veerkracht, organisatie van zorg, cultuur & welzijn en zingeving. Het leverde nuttige input op, die duidelijk maakte op welke terreinen iets moet gebeuren. Vooral het ‘niet jezelf kunnen zijn’, het ‘loskomen van je werk’ (‘uittunen’), ‘het gebrek aan tijd voor de patiënt’ en de ‘wens voor meer autonomie’ werden veel genoemd.

Zininzorg.nl

Lombarts en De Bont gaan de komende weken focus aanbrengen in de ideeën die zijn verzameld, waarna een breed kwantitatief onderzoek wordt uitgezet onder jonge dokters. De uitkomsten daarvan moeten uiteindelijk leiden tot concrete aanbevelingen waar jonge dokters zélf mee uit de voeten kunnen. In de tussentijd zijn zij van harte uitgenodigd ‘ambassadeur’ te worden van de beweging en deze met elkaar groter te maken. Alle relevante ontwikkelingen zijn te volgen op www.zininzorg.nl.

Meer lezen?

21 maart 2024
Leestijd 3 min

De elementen­vierhoek

In deze bezielingsbooster geven we inzicht in hoe je vanuit je vuur kan blijven werken en hoe de elementenvierhoek hierbij kan helpen.

Karin Derks
20 februari 2024
Leestijd 3 min

Logopedie in een holistisch perspectief

Karin Derks is mede-eigenaar van een logopediepraktijk in Limburg. Naast het geven van stottertherapie, legt ze ook de nadruk op zelfwerkzaamheid.

Twee lachende vrouwelijke dokters
15 februari 2024
Leestijd 2 min

Bezielings­boosters: inspirerende verhalen

Bezieling in de zorg. Een van de belangrijkste thema’s waar we ons als vereniging sterk voor maken. Lees deze inspirerende verhalen van zorgprofessionals.

Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof op Schiphol
24 januari 2024
Leestijd 3 min

Huisarts (62): op Schiphol gebeurt zoveel, daar laad ik me aan op

Peter Nijhof (62) studeerde in 1995 af als huisarts. Naast zijn praktijkhouderschap werkt hij ook op de Eerste Hulp op Schiphol.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen