Inloggen

Wintertijd: piekmaanden voor inbrekers

Tips tegen inbraak

27 januari 2020 - In de wintermaanden is het vroeger donker en zien inbrekers beter of u thuis bent of niet. Dat zijn de ideale omstandigheden voor inbrekers om hun slag te slaan. Wilt u voorkomen dat u deze maanden ongewenst bezoek krijgt? Lees deze zes aandachtspunten en tips. 

Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe eerder hij afhaakt. Goede sloten zijn uiteraard van groot belang. Wat nog meer? 

1) Niet zoveel te halen? 

Een vaak gehoorde opmerking: 'Die mooie TV schroeven ze vast niet snel van de muur'. Maar inbrekers zijn ook geïnteresseerd in telefoons, laptops en sieraden. Die zijn gemakkelijk mee te nemen en te verhandelen. En geven een hoop rompslomp om ze te vervangen. 

2) Achterdeur of openstaand raam favoriet

Een inbreker komt niet altijd door de voordeur, die vaak in het zicht van omwonenden is. De achteringang is een favoriete ingang. Zeker als ze daar door hoge bomen en struiken uit het zicht blijven. Plaats daarom een lamp met bewegingssensor bij de achterdeur. Daar schrikken inbrekers van. En hebt u een ladder of afvalcontainer staan? Dat zijn ideale opstapjes om een openstaand raam te bereiken. Inbrekers zijn overigens niet alleen ’s nachts op pad. Ook in de namiddag slaan ze hun slag. Zet dus een paar lampen aan als u op dat moment niet thuis bent. 

3) Social media: wie leest mee?

Misschien wilt u dat weekendje weg met het gezin naar Londen of Rome of die wintersportvakantie in februari graag delen met uw vrienden op social media. Lekker shoppen, cultuur snuiven of skiën! Maar zijn het wel allemaal vrienden die dit lezen? Let op wat u op social media vermeldt. Een bericht is ook na terugkomst nog leuk om te lezen en dan bent u in elk geval weer thuis. 

Tips tegen inbraak, diefstal, inbrekers
Hoe welkom voelen inbrekers zich bij u?

Onverhoopt toch een inbraak?

Is er onverhoopt toch sprake van een inbraak? 

Dan helpt de VvAA inboedelverzekering

4) Kostbare spullen uit het zicht

Houd kostbare spullen uit het zicht. Berg ook buiten uw materialen (waaronder de eerder genoemde ladder) op. 

5) Bewoonde indruk

Gaat u er een paar dagen tussenuit? Of op vakantie? Ga dan voor vertrek eens voor uw huis staan en vraag u af of iemand kan zien of u weg bent of niet. Met een paar eenvoudige veranderingen lijkt het alsof u gewoon thuis bent.
  • Zet een koffiekopje op tafel of laat een krant liggen.
  • Laat uw brievenbus regelmatig door iemand anders legen.
  • Met uw gordijnen dag en nacht dicht, zegt u tegen inbrekers: ''Hallo, ik ben op vakantie! Er is niemand thuis!'' U kunt uw buren vragen om regelmatig uw gordijnen open en dicht te doen.
  • Zorg voor een tijdschakelaar, zodat er 's avonds altijd licht in huis is.

6) Een goede buur... maak er gebruik van 

  • Spreek met uw buren af dat zij hun (eventueel aanwezige) tweede auto op uw oprit of voor uw huis parkeren. Uw buren zijn zeker blij met deze tijdelijke extra parkeerplaats. En uw huis maakt een bewoonde indruk.
  • Maak een WhatsApp-groep met buren of meld u aan voor een buurtapp. Is er iets verdachts, informeer elkaar en als het nodig is, dan is 112 zo gebeld.