Inloggen

Het wetsvoorstel compensatie transitievergoeding

14 september 2018 - Het wetsvoorstel voor de compensatie van de transitievergoeding voor langdurig arbeidsongeschikte werknemers is onlangs geaccordeerd door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Dat betekent dat werkgevers zullen worden gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij hebben betaald bij ontslag van langdurig zieke werknemers.

Naar verwachting treedt de regeling per 1 april 2020 in werking en kan vanaf dat moment een aanvraag voor compensatie worden ingediend. Let op, u hebt daarvoor de tijd tot zes maanden nadat u de transitievergoeding hebt betaald. 

Het goede nieuws is dat ook in het verleden betaalde vergoedingen in dit kader zullen worden gecompenseerd. Dat geldt voor die vergoedingen die u vanaf 1 juli 2015 tot inwerkingtreding van de regeling hebt betaald of nog zult betalen. In die gevallen moet de aanvraag uiterlijk op 30 september 2020 te zijn ingediend.

Wij adviseren u deze data te agenderen zodat u de compensatie niet misloopt.

Wij adviseren u ook om tot die tijd de volgende stukken te verzamelen en te bewaren:

  • De arbeidsovereenkomst met de betreffende (voormalig) werknemer.
  • De loonstroken van het door u tijdens ziekte betaalde salaris.
  • De onderbouwing van het feit dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Denkt u aan de vaststellingsovereenkomst, de ontslagvergunning van het UWV of de beschikking van de kantonrechter. Beschikt u daarover niet, denkt u dan aan een verklaring dat uw (voormalig) werknemer ziek was op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigde, de periode waarin de werknemer ziek is geweest en de gegevens van de (toenmalige) bedrijfsarts.
  • Het bewijs van betaling van de transitievergoeding.

Uiteraard mag u altijd contact met ons opnemen als u nog vragen hebt.
 
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Over de auteur

Miriam Ruijters | VvAA

Miriam Ruijters

Ik ben pas tevreden als u dat bent!


Mijn expertises: 

Arbeidsrecht

Ambtenarenrecht


linkedin vvaa  Bekijk mijn profiel

Neem contact op met VvAA  030 247 49 99

contactformulier  Stuur uw bericht