Wel of niet een contract afsluiten met de zorgverzekeraar?

Fysiotherapeuten kiezen er steeds vaker voor om geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Deze beslissing kan een grote impact op een praktijk hebben. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat informeren over uw opties. VvAA zet voor u de voor- en nadelen op een rij.

Werken met contracten

Hoe meer contracten u afsluit met zorgverzekeraars, hoe minder u met uw cliënten over tarieven hoeft te spreken. Pas wel op: met het aantal contracten stijgt ook het aantal verplichtingen aan de verzekeraars. U kunt verplicht worden te enquêteren, bepaalde avonden beschikbaar te zijn en uitgebreide dossiers bij te houden. Het toenemende eisenpakket van de zorgverzekeraars is voor steeds meer fysiotherapiepraktijken reden om af te zien van een contract.

Niet werken met contracten

Met minder contracten met de zorgverzekeraar hebt u meer ruimte om zelf te ondernemen. U bent veel vrijer in uw bedrijfsvoering en kunt beter inspelen op de individuele behoefte van de cliënt. Zo kunt u zelf de tarieven voor behandelingen vaststellen, waardoor u uw omzet kunt verhogen. Het nadeel is dat u behandelingen in rekeningen moet brengen bij de patiënten zelf. Dit betekent dat u zelf rekeningen moet verzenden en het risico op wanbetaling loopt. Sommige patiënten zullen afhaken met juist een lagere omzet als gevolg. Goede communicatie met uw patiënten is een belangrijke voorwaarde om succesvol zonder contracten te werken.

Gedeeltelijk werken met contracten

Er zijn negen grote verzekeraars met bijna veertig labels onder hen. U kunt zelf een selectie maken van verzekeraars waar u een contract mee aan wilt gaan. Uw selectie zal afhangen van het eisenpakket van en de vergoeding door de verzekeraars.

Contracteerhulp

In hoeverre is het verstandig om contracten af te sluiten? Dat verschilt per praktijk. Om u te helpen een goed overwogen besluit te nemen, bieden wij Contracteerhulp aan.

Hoe kan Contracteerhulp u helpen? ▸

Over de auteur

Herbert Fetter
Bedrijfskundig specialist
Adviesteam Paramedici

Contact met VvAA

Ontdek wat een financieel adviseur voor u kan betekenen: