"Vrije artsenkeuze maakt niet uit voor zorgkosten"

'Vrije artsenkeuze maakt niets uit voor zorgkosten', meldde De Telegraaf zaterdag 19 december 2015 naar aanleiding van een interview met de topmannen van de vijf grote verzekeraars. De basispolis van de zorgverzekering is volgend jaar niet duurder dan wanneer de Eerste Kamer de omstreden zorgwet van minister Schippers (Volksgezondheid) had goedgekeurd.

Een jaar geleden scheerde het kabinet langs de rand van de afgrond in een crisis over een wet die de vrije artsenkeuze moest inperken. Volgens minister Schippers was het beperken van de vrije artsenkeuze essentieel om de stijging van de zorgkosten te kunnen beheersen. "Anders gaan mogelijk de premie en het eigen risico omhoog", zei ook André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland.

Nu zeggen de vijf grote verzekeraars iets anders in de Telegraaf: 'Nul euro' was de premie veranderd bij goedkeuring van de omstreden zorgwet. 

Onacceptabel

De voorgenomen inperking van dit recht hebben velen van u – en ook vele patiënten, consumenten en andere maatschappelijke organisaties – als principieel onjuist en onacceptabel gepercipieerd. U en VvAA lieten daarom hun stem horen, wat het nodige effect boekte. 

Lees het hele artikel
VvAA-beschouwing van het aangepaste zorgplan